På Yhguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Jag förstår

Från första utbildningsdag till ingenjörsyrket på 2 år

Från första utbildningsdag till ingenjörsyrket på 2 år

Skrivet av: Teknikhögskolan

Publicerat: 1 vecka, 5 dagar sedan

Från första utbildningsdag till ingenjörsyrket på 2 år

I byggbranschen råder idag stor brist på utbildad arbetskraft och i Göteborgsregionen görs en rad stora satsningar på intrastrukturen de närmaste åren. För att hjälpa företag med sin kompetensförsörjning utbildar Teknikhögskolan sedan några år tillbaka anläggningsingenjörer inom väg och vatten. Zirian Khwaja läste den tvååriga YH-utbildningen och sedan ett år tillbaka arbetar han som konstruktör på ÅF, ett jobb han fick efter sin examen på Teknikhögskolan i Göteborg.

– Utbildningen är lärorik och rolig. Sedan ger den riktigt bra karriärmöjligheter! Det jag lärde mig på utbildningen har jag nytta av varje dag på jobbet. Samtidigt lär man sig när man börjat jobba också. Vi arbetar mycket i projekt och där lär man sig av varandra hela tiden.

Just nu arbetar Zirian i ett projekt där hans roll är att samordna modeller inom olika teknikområden, såsom väg och mark, huskonstruktion och mekanik. Beställaren vill nämligen ha en 3D-modell av hela projektet för att kunna navigera runt och visualisera resultatet av projektet.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb och har aldrig ångrat att jag valt det här yrket. ÅF har väldigt bra förmåner och tar hand om sina anställda. Det finns stora möjligheter att utvecklas inom företaget och vi har många intressanta projekt framöver. Ett annat roligt projekt som jag jobbat med är Västlänken. Där fick jag rita upp de rökgaskanaler i perrongerna, som suger upp röken om det skulle börja brinna där. Så i framtiden när jag är 40 år, kommer jag kunna gå där med mina barn och berätta om vad jag har bidragit till. Det kommer man kunna vara stolt över.

LIA-perioder öppnar upp för nya möjligheter
Utbildningen till anläggningsingenjör ger stora karriärmöjligheter efter examen. Förutom konstruktör kan man även gå vidare som projektör, projektledare, platschef eller projektledare inom anläggningsbranschen. De två LIA-perioderna gör att man får komma ut och testa på vad man vill jobba med och se hur saker och ting fungerar i verkligheten. Att utbildningen är förhållandevis kort gör att man snabbt kommer ut på arbetsmarknaden.

– Det är en stor del fördel att utbildningen inte är längre än två år. Min uppfattning är att när man kommer ut och börjar jobba kan man bidra precis lika mycket som någon som har läst fem år på högskola eller universitet. När jag började jobba här hjälpte jag en äldre kollega att skissa upp ritningar i datorn, eftersom han hade ritat för hand hela livet. I och med att det under hela utbildningen är fokus på vad branschen behöver, så lär man sig bara det man behöver kunna i sin framtida yrkesroll och det gör att man blir attraktiv på arbetsmarknaden.

Anställd direkt efter examen
Att man är eftertraktad efter utbildningen är ingen överdrift. I Zirians klass gick 19 av 20 studerande ut i anställning direkt efter examen och många av dem återfinns idag på företag som Sweco, Skanska, Cowi och ÅF. Zirian lyfter även fram lärarna som en viktig framgångsfaktor till att många får jobb efter examen.

– Lärarna vi hade var väldigt bra. De kommer från branschen och undervisar i det som de själva jobbar med, vilket gör att det hela tiden finns en tydlig koppling till arbetslivet. Lärarna lär ut det som behövs för att klara jobbet. Dessutom får man bra kontakt med branschen och ett större nätverk. Några av mina kollegor här på ÅF hade jag faktiskt som lärare när jag gick i skolan.

Om du är intresserad av att läsa samma utbildning som Zirian gjorde finns det några egenskaper som är bra att ha enligt Zirian.

– Jag tror att man behöver vara målinriktad och motiverad. Sedan är det bra om du har ett teknikintresse och tycker om problemlösning. Om man har det tycker jag absolut att man ska söka!