På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Stora satsningar på infrastruktur medför enormt behov av anläggningskonstruktörer! Läs till Anläggningskonstruktör på Teknikhögskolan

Stora satsningar på infrastruktur medför enormt behov av anläggningskonstruktörer! Läs till Anläggningskonstruktör på Teknikhögskolan

Skrivet av: Teknikhögskolan

Publicerat: 2015-06-24

Karin Fyhr är 33 år gammal och läser Teknikhögskolans tvååriga YH-utbildning Anläggningskonstruktör väg och vatten i Göteborg. Hon kommer ursprungligen från Björneborg i Värmland men har bott i Göteborg sedan 2004. Karin har tidigare arbetat som svetsare och plåtslagare som hon under 2003 utbildade sig till. Hon berättar att hennes fritid främst består av tre olika intressen där det största är familjen som består av hennes fru Elin, sina föräldrar och sina syskon. När Karin inte umgås med familjen spelar hon en hel del tv-spel men är även politisk engagerad.

Vilken utbildning läser du?

Jag läser den tvååriga YH-utbildningen Anläggningskonstruktör väg och vatten på Teknikhögskolan i Göteborg.

Hur hamnade du i den här branschen?

Jag har jobbat länge som svetsare och tyvärr så satte ett dåligt knä stopp för att jobba vidare som det och då valde jag att plugga vidare. När jag skulle välja en utbildning försökte jag hitta en som passade mina intressen samtidigt som jag skulle kunna dra nytta av mina tidigare erfarenheter, och det dröjde inte länge innan jag hittade YH-utbildningen Anläggningskonstruktör väg och vatten på Teknikhögskolan.

Vad tror du att du kommer kunna tillföra din framtida arbetsplats?

Jag tror att det viktigaste jag kan erbjuda en framtida arbetsplats är samma sak som jag har tagit med mig till alla mina tidigare jobb. En nyfikenhet och initiativförmåga. Det finns ingen arbetsplats i världen som tror att man kommer att vara fullärd direkt när man kommer ifrån skolan, så jag kommer visa att jag är intresserad av att lära mig och att jag tar ansvar för mina handlingar. Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.

Vilken del av din utbildning var mest intressant?

Det är lite svårt att säga, eftersom jag bara har gått ett av två år på utbildningen, med hittills måste jag säga att kursen i konstruktionsberäkning var väldigt spännande och intressant. Det var en väldigt rolig kurs med en otroligt inspirerande lärare som kom direkt från arbetslivet. Det är otroligt viktigt att kunna se grunderna i det vi gör för att kunna se helheten.

Hur har du utvecklats under utbildningen?

Jag har fått en bredare inblick i hur branschen är uppbyggd och hur man ska orientera sig i den samtidigt som jag har fått en hel del praktiska kunskaper för att ge mig en snabb uppstart i en framtida anställning.

På min praktikplats fick jag från dag ett vara med i produktionen. De var väldigt måna om att ge mig omväxlande och givande arbetsuppgifter för att kunna utveckla mig så mycket som möjligt.

Hur har bemötandet/mottagandet varit på din LIA?

På min praktikplats fick jag från dag ett vara med i produktionen. De var väldigt måna om att ge mig omväxlande och givande arbetsuppgifter för att kunna utveckla mig så mycket som möjligt. Jag fick prova på att vara på flera olika avdelningar och jobba med olika sorters projekt. Företaget var mycket nöjda med att jag direkt kunde jobba med de program som de själva använde och att jag har en praktisk bakgrund som gav mig en större inblick i vad som faktiskt skulle bli slutprodukten.

Vad har du för framtidsplaner?

Nu ska jag fokusera på att göra ett lika bra jobb under de kommande två terminerna och förhoppningsvis kommer jag efter min nästa LIA-period veta mer om vilken inriktning jag vill jobba med. Som det ser ut nu skulle jag gärna vilja jobba med att projektera broar.

Hur tror du att man måste vara för att lyckas inom ditt yrke?

Jag tror att man måste vara ödmjuk och nyfiken. Man kommer aldrig kunna bli fullärd och det kommer nya rön hela tiden, så då måste man visa framfötterna och behålla sin vetgirighet.

Hur ser behovet ut i din bransch?

Behovet är stort just nu. Det görs mycket satsningar på infrastruktur för att kunna klara av framtidens behov och då måste man möta kravet på kompetent personal. Där tror jag att vi som Anläggningskonstruktörer inom väg och vatten platsar in väldigt bra.

Vad tycker du var bäst med Teknikhögskolan?

För mig har det bästa varit min klass. Vi samarbetar väldigt bra och alla är drivna och framåt. Vi lyckas alltid få en bra dialog med våra lärare för att få ut det där lilla extra ur varje kurs. Jag gillar dessutom att man kan ha en dialog med skolan och sin utbildningsledare om vad man tycker saknas eller är onödigt i utbildningen. Det är bra att man kan forma utbildningen direkt utifrån våra och branschens behov.

Hur tyckte du trivseln på skolan var?

Trivseln på Teknikhögskolan har varit väldigt bra. Vi har en bra klass med väldigt blandad bakgrund som gör att man kan dela med sig av varandras erfarenheter. Dessutom har vi fått ett bra bemötande från personalen, både den administrativa och utbildningsledarna.

Hur ser en ”typisk person inom din bransch” ut?

För mig är det här en väldigt svår fråga. Jag vet ju att könsfördelningen är väldigt skev, men annars så har jag ingen tydlig bild om hur det ser ut. Eftersom jag, som kvinna, tidigare har jobbat i en bransch som är dominerad av män i blandad ålder med en etniskt svensk bakgrund, så känner jag starkt för att bryta det tänket att det finns ”typiska personer” i någon bransch.

Läs mer om utbildningen och ansök här.

Film