På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Frågor till en mätningstekniker

Frågor till en mätningstekniker

Skrivet av: Teknikhögskolan

Publicerat: 2017-05-26

Sara Strandberg studerar till Geodetisk mätningstekniker på Teknikhögskolan i Göteborg och närmar sig slutet på den tvååriga YH-utbildningen. Just nu är hon ute på sin andra LIA-period (Lärande i arbete) som hon valt att göra på Kungsbacka kommun.

Hej Sara! Vad gör en mätningstekniker?
En mätningstekniker gör inmätningar och utsättningar av exempelvis byggnader, ledningar och vägar. Dessutom tar man fram underlag till kartor och granskar befintliga ritningar. Sedan kan man jobba i olika organsationer och företag – på kommun, som mätkonsult eller på stora byggföretag.  En mätningstekniker är lite som spindeln i nätet på en byggarbetsplats.

Vad är det bästa med jobbet som mätningstekniker?
Det bästa med att jobba som mätningstekniker är att du aldrig vet vad som kommer att hända under dagen. Det är ett väldigt socialt arbete där man träffar på nya människor och olika typer av arbetsuppgifter.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
En dag på jobbet kan se väldigt olika ut, en vanlig dag för mig är att göra inmätningar för kartor. Det kan vara en person som sökt bygglov och då behöver jag vara där för att titta så att det som finns i kartan stämmer med verkligheten. Det kan också handla om att träffa personer som skall bygga nytt, där det från bygglovssidan är svårt att bestämma vilken höjd man skall sätta den kommande byggnaden, så då får vi diskutera fram ett bra förslag.

Vad har varit bäst med utbildningen?
Det allra bästa med utbildningen är att man får mäta så mycket praktiskt innan man går ut på LIA. Redan första veckan på utbildningen får man vara ute och testa instrumenten. Att utbildarna som föreläser kommer från branschen är väldigt bra och gör att man får en tätare kontakt med branschen man sedan skall jobba i.

Vad behövs för att bli en bra mätningstekniker?
Det är viktigt att man har lätt för att prata med andra och samarbeta för att fungera i arbetet. Sedan är det bra om man är stresstålig, noggrann och tycker om att arbeta ute, både ensam och i team tillsammans med andra.