På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Elfordonsspecialist ett yrke för framtiden

Elfordonsspecialist ett yrke för framtiden

Skrivet av: Xenter Botkyrka

Publicerat: 2018-02-27

Marknaden för elbilar, hybridbilar och bränslecellsdrivna fordon ökar snabbt och skapar ett ökat behov av verkstadspersonal för service och reparationer. I dagsläget saknas närmare 6000 personer i fordonsbranschen, av dessa ökar andelen specialister på elfordon hela tiden.

– Det finns ett jättebehov av folk, men det är svårt att hitta dem som har rätt kunskaper, säger Mats Wirdbo, Mobility Motors (Nissan).


På yrkeshögskolan Xenter i Botkyrka startar därför i augusti 2018 en ettårig YH-utbildning med inriktning på elmotordrivna fordon.

Hela elfordonsbranschen är enig om att ny teknik kräver nya kunskaper. Utbildningen innehåller självklart flera tekniska kurser, men deltagarna lär sig också ett problemlösande och strukturerat arbetssätt som de har stor nytta av i sitt arbete som mekaniker.

I utbildningen på Xenter ingår två block med lärande i arbete, LIA. Dessa praktikperioder genomförs ute hos olika arbetsgivare och ger utbildningsdeltagarna ett användbart nätverk i elfordonsbranschen.

Roligt och självständigt arbete

YH-utbildningen Specialist elmotordrivna fordon ger deltagarna de kunskaper som behövs och som branschen efterfrågar för att de studerande ska kunna arbeta med felanalys och genomförande av reparationer och underhåll av elmotordrivna fordon. De examinerade blir bilmekaniker eller fordonstekniker med en tydlig specialisering mot moderna elmotordrivna fordon.

– Det fattas 6000 välutbildade personer i branschen, vilket betyder flera hundra för landets Ford-verkstäder, säger Martin Olofsson, Ford Motor Company Sverige AB.

Under utbildningen får de studerande rätt kompetens för att förstå vikten av att sätta sig in i ny teknik och för att kunna följa den allt snabbare tekniska utvecklingen och de förändringar denna medför. De lär sig också att förstå, förebygga och hantera risker i tekniska system samt att, utifrån en systematisk felanalys, föreslå och genomföra lämpliga åtgärder.

Branschen med och utformar utbildningen

– Vi har tagit fram den här utbildningen i samarbete med branschorganisationen Transportföretagen och flera ledande tillverkare av elmotordrivna fordon som till exempel Scania, Ford och Tesla. Vilket betyder att de studerande får den kompetens som behövs för att de ska kunna arbeta självständigt, bli efterfrågade på arbetsmarknaden och ha många olika karriärmöjligheter att välja mellan, säger Pieter Grebner på Xenter.

Fler reportage från Xenter Botkyrka

Ny marinteknisk utbildning från Marinkraft och Xenter

Till hösten 2018 startar en ny ettårig marinteknisk YH-utbildning riktad mot serviceföretag i marinbranschen.