På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Starkström en barndomsdröm!

Starkström en barndomsdröm!

Skrivet av: Åsbro kursgård

Publicerat: 2019-03-04

Det var ingen slump att Louise vart intresserad av el. Pappa Ulf var i branschen och som barn tyckte Louise att det var spännande att pappan klättrade i kraftstolpar. Hon visste vad hon ville göra!

 -Det var el jag ville hålla på med! Säger Louise, och efter att hon avslutat gymnasiet på El- och Energiprogrammet började hon leta efter sin framtida yrkesroll.

-Utbildningen till Servicetekniker Elkraft hittade jag på YH-guiden. Det var en ny utbildning till Servicetekniker som såg spännande ut!  Säger Louise. Det som lockade henne till utbildningen var främst att få hålla på med starkström, alla olika körkort och certifikat som ingår i utbildningen så som terränghjuling, motorsåg m.m. samt det stora behov som branschen har av denna yrkeskategori.

-Utbildningen var jätterolig! Säger Louise. – För att vara så ung har jag massor med kunskap med mig in i yrkeslivet. -Jag tar fortfarande fram pärmen från Åsbro Kursgård när jag vill gå tillbaka och undersöka något.
- På Åsbro Kursgård lärde vi oss allt från grunden och det var roligt att studera och bo tillsammans med likasinnade. Man blir en vardagsfamilj och en väldigt tajt grupp, och vi håller fortfarande kontakten!

Louise tog examen i januari och hade redan då skrivit på anställningskontrakt och jobbar nu som drifttekniker. Alla i klassen hade skrivit på kontrakt inom en månad efter avslutade studier, de flesta redan innan studierna var avslutade!
-Jag gör allt från stort till smått och det är variationen som är rolig. Ingen dag är den andra lik! Mina uppgifter i det dagliga arbetet går från att skarva kabel till att arbeta på högspänningsnätet och där i mellan är jag behjälplig med reläprovning och brytarservice. Mitt jobb är att se till att allt fungerar och det är jag som kommer när något går sönder!
Louise är ung och tjej i en mansdominerad bransch och menar att det finns en del tjejer som utbildar sig till elektriker, men att hålla på med starkström är ju mycket roligare! Hon uppmanar alla tjejer som är sugna att våga! Det är jätteroligt!

Fler reportage från Åsbro kursgård

LINJEMÖNTÖRERNA SOM FÖR SINA YRKESKUNSKAPER VIDARE

För instruktörerna Conny och Erik är det lätt att motivera sina studenter - De vet att studenterna komme...

Det var viktigt att välja rätt utbildning!

Det har alltid varit självklart för Emma Lampinen, 34 att arbeta inom lantbruk och med djur, men mitt i livet valde Emm...