På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Byggnadsingenjör Kalkyl och inköp

Byggnadsingenjör Kalkyl och inköp

Nackademin

Byggnadsingenjör Kalkyl och inköp

Startar i januari 2019

Det byggs som aldrig förr! Samtidigt finns det många äldre områden, som till exempel miljonprogrammen, som är i stort behov av underhåll och renovering. Många är också byggbolagen som konkurrerar, så det gäller att kunna erbjuda attraktiva offerter för att få uppdrag. Utan att tumma på kvalitet eller sälja sig för billigt, förstås.

Utmanas du av komplexa uppgifter som att kalkylera tids-, material- och personalåtgång, och som kan tänka dig att planera bygg- eller anläggningsprojekt? Då kan byggnadsingenjör inom kalkyl och/eller inköp vara något för dig!

Det här är en utbildning som länge varit efterfrågad, då yrkesrollen ändrats i och med digitaliseringen av samhället. Rollen har tidigare varit en av snickarnas mer anonyma uppgifter till idag vara en ren kontorstjänst. Ny kompetens krävs – samtidigt som rollen har blivit allt viktigare i takt med det ökade antalet byggen och byggföretag.

Som byggnadsingenjör med inriktning inom kalkyl och inköp är du generellt en stödfunktion till platschef och/eller företagsledning. Du kan få anställning på ett bygg- eller konsultföretag och jobba inom såväl nyproduktion, ROT-arbeten, hållbart byggande, VVS som övriga installationer.

Efter utbildningen kan du dock få lite olika yrkesbefattningar:
Som entreprenadingenjör arbetar du med produktionsförberedelser, projekt- och tidplaner samt produktionskalkyler och uppföljning ute på bygget.

En kalkylator tar fram underlag inför anbud, det vill säga beräknar material- och arbetskostnader för byggprojekt. Under själva produktionsskedet beräknar man kostnader för så kallade ÄTA-arbeten – ändrings-, tillkommande och avgående arbeten.

Inköparen arbetar i olika skeden av byggprocessen med att handlägga offertförfrågningar och göra offertutvärderingar, beställa, planera och granska leveranser till byggarbetsplatsen. Inköparen behövs också som stöd för inköp under pågående projekt.

På många företag är kalkylator och inköpare en kombinerad yrkesroll. Det gör att den anställda har mer varierande arbetsuppgifter.

Utbildningen
Efter utbildningen ska du självständigt och i grupp kunna planera och utföra specialiserade arbetsuppgifter inom kalkylering och/eller inköp.  Som kalkylator (och även som anbudsingenjör) arbetar du med att beräkna material- och arbetskostnader för byggprojekt inom till exempel nyproduktion, ROT, hållbart byggande eller VVS. Som inköpare arbetar du i olika skeden av byggprocessen, till exempel med att handlägga offertförfrågningar och att göra offertutvärderingar.

I utbildningen ingår bland annat:

 • Affärsmannaskap, projektledning och teambuilding
 • Betongtekniker, materialåtgång och prissättning
 • Byggproduktion och logistik, kvalitetssystem och säkerhet
 • Byggteknik och konstruktioner, tekniska regelverk (HUS.AMA och BBR)
 • Energikostnader och effektivisering, klimat och byggfysik
 • Hållbar utveckling och miljölagstiftning, klassificeringssystem
 • Juridik och upphandling, lagar och regelverk
 • Kalkylering och inköp
 • Ekonomisk projektstyrning, digitala hjälpmedel, BBR
 • Projektering och modellering (BIM), ritningar och andra handlingar
 • ROT-metoder

Info om praktik
En stor del av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du under erfaren handledning omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Där har du också chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (Lärande i Arbete = praktik på arbetsplats) så är Nackademin också en självklar rekryteringsbas och våra studenter har gott rykte i branschen.

Marknaden – regeringen tillskjuter 1 miljard SEK till upprustning av miljonprogrammen
Byggbranschen är mycket stark i Sverige och prognosen för framtiden är god: år 2017 kommer 7 500 fler att arbeta inom byggindustrin jämfört med 2015. På grund av bostadsbristen och de höga pensionsavgångarna kommer efterfrågan på kalkylatorer/inköpare även fortsättningsvis att vara stor. Utöver nyproduktion är också ROT-projekt ett viktigt arbetsområde för yrkesgruppen. Framförallt gäller det miljonprogrammen i städerna som i många fall är i stort behov av upprustning, energieffektivisering och tillgänglighetsanpassning.

I Uppsala har Länsstyrelsen och länets samtliga kommuner som mål att bygga 25 000 bostäder fram till 2020/2021 och man satsar också på en utökad infrastruktur, vilket kommer generera stora jobbmöjligheter för kalkylatorer och inköpare.

Yrkesroller efter avslutad utbildning

 • Kalkylator
 • Entreprenadingenjör
 • Inköpare
 • Byggnadsingenjör

400 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Påbörjad

Slut

2019-12-20

2020-12-18

Studietakt

100%

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

Nackademin

Laddar...

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Byggnadsingenjör Kalkyl och inköp på Nackademin .