På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Medicinsk sekreterare - Uppsala

Medicinsk sekreterare - Uppsala

Nackademin

Medicinsk sekreterare - Uppsala

Vill du bli en nyckelperson inom vården? 

Är du bra på att samordna och trivs med att arbeta med människor? Är du dessutom noggrann och gillar att skriva kan arbetet som medicinsk sekreterare vare en perfekt utmaning för dig. Nu tar vi ledningen för kompetensutveckling och specialisering inom hälso- och sjukvårdsadministrationen.

Den här utbildningen är öppen för ansökan och sista ansökningsdagen är den 30 april 2019. 

Arbetet som medicinsk sekreterare handlar i grunden om att skriva och att ta ansvar för de administrativa rutinerna. Det innebär nära samarbete med övriga i vårdteamet som läkare, sjuksköterskor etc Det är du som är nyckelpersonen när du samordnar kontakten mellan patienter, personal och anhöriga på ett professionellt och noggrant sätt. Du trivs med att arbeta både självständigt och i team samt är bra på att möta människor i olika situationer.

I hälso- och sjukvården lägger många av medarbetarna ned mycket tid på administration och samhället ställer stora krav på att allt man gör dokumenteras. Det råder idag ett stort behov av anställa specialiserad och kvalificerad personal för de administrativa uppgifterna vilket gör att vårdpersonalen kan ge patienterna sin odelade uppmärksamhet. Du kan även komma att ha kontakt med myndigheter, utföra budgetarbete och personalrapportering.Framtiden innebär digitalisering inom vården och patienter kan redan idag läsa sin journal på nätet. Medicinska sekreterare kan komma att ta en stor plats i utvecklingen av e-hälsa.

Rätt kompetens för jobbet
Efter avslutad examen kommer du få kompetensen som krävs för kvalificerat administrativt arbete inom hälso- och sjukvårdsverksamheter. Din arbetsplats kan bli ett sjukhus, en vårdcentral, företagshälsovård eller ett läkemedelsföretag. I rollen som medicinsk sekreterare kommer du att agera både självständigt och i samarbete med kollegor och patienter. Du kommer och kunna lägga till dig kunskap om kroppens anatomi och sjukdomar samt om hur man bäst bemöter människor i kris och andra situationer.

Du kommer kunna skriva professionell och fackmannamässig dokumentation på en hög nivå och med medicinsk terminologi, på svenska och engelska. Och du ska kunna använda teknisk utrustning som digital diktafon och aktuella datorprogram, samt kunna tolka, klassificera och koda diagnoser för användning i statistiska sammanställningar och analyser. Du får också kunskap om projektarbete, metodik, lagar och sekretess. Med utbildningen kan man också kvalificera för specialuppgifter inom information, statistik, budget, personal, IT, reception (inklusive tidsbokning och kassa), konferens och forskning.

Arbetsmarknaden – Kompetensbristen har varit långvarig och förväntas hålla i sig
Arbetsmarknaden för medicinska sekreterare visar en jämn sysselsättningsnivå över tid de kommande åren. De ökade kompetenskraven i kombination med många pensionsavgångar är en bidragande faktor. Behovet finns i hela landet men koncentreras främst till storstäderna – bara i Stockholms län ligger siffran på runt 500 lediga jobb per år! 

Medicinska sekreterare anställs av sjukhus, vårdcentraler, företagshälsovård, specialist- och andra mindre mottagningar. Man kan också få arbete inom rehabilitering, läkemedelsindustrin eller vid en medicinsk forskningsinstitution.

Yrkesroller efter avslutad utbildning

 • Medicinsk sekreterare
 • Läkarsekreterare
 • Hälso- och vårdadministratör

Utbildningens innehåll

 • Anatomi och sjukdomslära 50 Yh-poäng
 • Arbetsmiljö och arbetsplatspsykologi och bemötande i vården 20 Yh-poäng 
 • Diagnosklassificering DRG 25 Yh-poäng 
 • Ekonomisk planering, budget och statistik 25 Yh-poäng 
 • Examensarbete 15 Yh-poäng 
 • Grundkurs i medicinsk terminologi 25 Yh-poäng 
 • Hälso- och sjukvårdsadministration och lagar 30 Yh-poäng 
 • Hälso- och sjukvårdsdokumentation 50 Yh-poäng
 • Introduktionskurs och IT-kunskap 15 Yh-poäng 
 • LIA 1 20 Yh-poäng 
 • LIA 2 40 Yh-poäng 
 • LIA 3 40 Yh-poäng 
 • Medicinsk engelska 20 Yh-poäng 
 • Organisation och verksamhetsutveckling och förbättringsarbete 25 Yh-poäng 

400 YH-poäng

Start *

Påbörjad

2019-08-26

Slut

2020-05-22

2021-05-21

Studietakt

100%

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

Nackademin

Laddar...

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Medicinsk sekreterare - Uppsala på Nackademin .