Yrkesutbildningar i Stockholm

YH-utbildningar som erbjuds i Stockholm. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Stockholm gav 240 träffar

El- och belysningsdesigner

STI - Stockholms Tekniska Institut

Om programmet

El- och Belysningsdesigner är utformat för att möta de växande behoven inom branschen. Här kombinerar du expertisen från både elkonstruktion och ljusdesign för att planera och genomföra olika el- och belysningsprojekt. Genom att använda olika CAD-verktyg och förstå BIM-processen, skapar du effektiva och estetiskt tilltalande belysningslösningar.

Din roll sträcker sig från teknisk konstruktion till kreativ design, vilket är avgörande i en tid där det finns en ökad efterfrågan på hållbara och estetiska ljusmiljöer. Speciellt i storstadsregioner förväntas behovet av El- och Belysningsdesigners öka markant i framtiden, vilket öppnar upp många möjligheter efter din utbildning på STI.

Under utbildningen får du en bred teoretisk grund kombinerad med praktiska färdigheter. Du kommer att arbeta med avancerade CAD-verktyg, förstå BIM-processen och utveckla din förmåga att planera och genomföra belysningsprojekt för olika miljöer. Dessutom kommer du att lära dig om ljusdesign och dess påverkan på människor och miljö, samt få kunskaper inom entreprenadjuridik och projektplanering.

Efter din utbildning på STI kommer du att kunna arbeta inom den tekniska sidan med fokus på projektering och elkonstruktion, eller den estetiska sidan med inriktning på design av ljusprojekt och ljusgestaltning. Med den växande efterfrågan inom branschen kommer vår utbildning att göra dig till en professionell och eftertraktad expert inom området.

Ansök nu och ta det första steget mot en spännande och efterfrågad karriär inom belysningsdesign! Välkommen till STI!

Efter din utbildning kan du arbeta i roller som:

  • Belysningsprojektör
  • Belysningsingenjör
  • Ljus- och projekteringsdesigner
  • Ljussamordnare
  • Projektsamordnare belysning

Särskild behörighet

  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)

Och minst en av följande:

  • Praktisk ellära (Lägst betyg E/G)
  • Ellära 1 (Lägst betyg E/G)
  • Naturkunskap 2 (Lägst betyg E/G)
  • Teknik 1 (Lägst betyg E/G)
  • Fysik 1 (Lägst betyg E/G)
Utbildningsstart
2024-08-01
2025-09-01
2026-09-01
Utbildningsslut
2026-06-11
2028-07-06
2028-07-06
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-01
Branscher
Teknik & tillverkning

Elnätsdesigner

STI - Stockholms Tekniska Institut

Om programmet

Sverige genomgår just nu flera stora förändringar, inklusive digitalisering, ökad efterfrågan på bostäder, växande industri och minskad användning av fossila bränslen. Behovet av el är större än någonsin och fortsätter att växa. Samtidigt är de befintliga elnäten föråldrade och behöver moderniseras för att möta den ökade efterfrågan. För att hantera dessa förändringar satsas det stort på utbyggnad och utveckling av elnäten i Sverige. Dock finns det för närvarande en stor brist på kompetens och arbetskraft inom detta område.

I rollen som elnätsdesigner, även känd som elkraftskonstruktör eller beredare, blir du en teknisk projektledare som arbetar med elutredningar på elnätsbolag. Du kan också arbeta på teknikkonsultföretag eller som elentreprenör.

I din yrkesroll hanterar marktillstånd, utvecklar eltekniska lösningar och åtgärdar fel på elnäten. Efter din utbildning kommer du också att kunna arbeta som konstruktör inom elnät och skapa ritningar med hjälp av CAD och andra programvaror. Som elnätsdesigner är du aktivt engagerad i att säkerställa att elnäten uppfyller dagens höga krav på säkerhet och miljö.

Vår utbildning på STI ger dig specialiserade kunskaper inom området elnät och elanläggningar. Du kommer att lära dig att delta i planeringen och utformningen av elnät med fokus på både region- och lokalnivå. Dessutom kommer du att få kompetens i att använda de vanligaste programvarorna inom branschen för beräkningar och tekniska ritningar, samt förmågan att analysera och projektera elanläggningar.

Ta steget mot en spännande framtid genom att ansöka idag och göra elnätsdesign till en framgångsrik karriär!

LIA
I utbildningen ingår det två praktikperioder som kallas LIA (Lärande I Arbete). Här är du ute och jobbar på ett företag inom din bransch. Under din LIA så arbetar du tillsammans med en handledare från företaget för att kunna omsätta dina kunskaper på bästa sätt. LIA-perioderna ger dig erfarenhet, större insikt i din kommande yrkesroll och en mycket stark koppling till arbetsmarknaden.

Elnätsdesigner är en heltidsutbildning på distans med ca 5 obligatoriska träffar i Stockholm per läsår. Varje träff är 2-3 dagar. Din övriga undervisning sker främst via lärplattformen genom föreläsningar, studieanvisningar, interaktiva e- kurser, självstudier med handledarstöd, projektarbeten, laborationer och studiebesök.

Särskild behörighet

  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med  lägst betyg E (eller betyg G) eller:
  • Motsvarande kunskaper och färdigheter, förvärvade inom exempelvis annan utbildning eller yrkeserfarenhet.
Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-07-09
2027-06-09
2028-06-07
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-01
Branscher
Teknik & tillverkning
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)

Infrastrukturprojektör BIM

STI - Stockholms Tekniska Institut

Bli en del av att göra samhället bättre! Som Infrastrukturprojektör BIM spelar du en viktig roll för att förbättra människors liv och utveckla vårt samhälle genom att använda miljövänliga och smarta lösningar i infrastrukturprojekt.

Vad gör en infrastrukturprojektör eller samordnare?

Vår infrastruktur, som vägar, broar, järnvägar och flygplatser, är viktig för att samhället ska fungera bra och hållbart. Den låter oss resa, transportera varor och få tillgång till nödvändiga saker, och är central för samhällsutvecklingen.

Som projektör eller samordnare inom infrastruktur är ditt jobb att planera, organisera och driva projektet framåt. Du ser till att projektet genomförs på ett smart och hållbart sätt och att målen uppnås.

Du jobbar nära ditt team och andra involverade för att lösa problem som uppstår. För att göra ditt jobb bra behöver du teknisk kompetens, planeringsförmåga och bra kommunikation.

Bli en del av att göra samhället bättre! Som projektör eller samordnare inom infrastruktur spelar du en viktig roll för att förbättra människors liv och utveckla vårt samhälle genom att använda miljövänliga och smarta lösningar. Dessutom finns det massor av jobbmöjligheter i Sveriges stora infrastrukturprojekt.

Vad är BIM?

BIM står för Building Information Modeling/Management. Det handlar inte bara om en enskild programvara utan om ett samarbete mellan olika aktörer, yrkesroller och program inom bygg- och anläggningsbranschen.

Genom BIM delar olika delar av ett bygg- och anläggningsprojekt information med varandra, oavsett vilken programvara de använder. Det gör samarbete smidigt och effektivt för olika team, även om de använder olika verktyg.

BIM handlar om att skapa en miljö där alla kan dela och samarbeta med information för att bygga en mer hållbar framtid. Att vara en Infrastrukturprojektör BIM öppnar dörrarna till en växande bransch med hög efterfrågan på kompetens. Som projektör eller samordnare har du många möjligheter till en bra och spännande karriär.

Sveriges stora infrastruktursatsningar är långsiktiga projekt som sträcker sig många år framåt, vilket skapar en stabil och spännande bransch.

Efter utbildningen kan du arbeta som:

  • BIM-samordnare
  • Datasamordnare inom anläggning
  • Infrastrukturprojektör BIM
  • Modellsamordnare
Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-07-09
2027-06-09
2028-06-07
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-01
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

Järnvägsprojektör (El, Signal, Tele)

STI - Stockholms Tekniska Institut

Om programmet

I rollen som järnvägsprojektör, med specialisering inom signalteknik, kontaktledning eller teleteknik, innehar du en central funktion i framtagandet av spårprojekt för framtiden. I din roll utvecklar du framtidens spårtrafik för att möta den ökande trafikvolymen och framtidens krav på spårbunden trafik.

Du har en nyckelposition inom spårprojektering och har förmågan att se helheten vad gäller nödvändiga lösningar och konstruktioner. Genom att använda programvaror som CAD och arbeta i BIM formulerar och planerar du digitala lösningar för olika spårprojekt samtidigt som du tillämpar din expertis inom projektledning. Det är möjligt för dig att specialisera dig inom signalteknik, kontaktledning eller teleteknik och delta i olika projekt inom järnvägs-, spårvägs- och tunnelbanesektorn.

Din yrkesroll bidrar också till ett mer hållbart och grönt samhälle.  Järnvägen har en avgörande roll som ett miljövänligt transportsystem för framtiden och minskar behovet av fossila bränslen.

Din utbildning på STI
Under utbildningen får du kunskaper inom projektering och använder branschspecifika programvaror som CAD. Kärnkurser såsom Entreprenadjuridik, Projektledning och affärskunskap kompletteras med tekniska kurser för att ge dig en omfattande förståelse för yrket.

Utbildningen ger dig inte bara teoretisk kunskap, utan du får också möjlighet att arbeta praktiskt med projekt. Du utvecklar din förmåga att förstå hur olika åtgärder påverkar kapaciteten på spåren. Du kommer att delta i projektering av signalsystem och strömförsörjningssystem, tolka spårplaner och arbeta med samordning. Dessutom kommer du att lära dig att felsöka elsystem och förstå strömförsörjningssystemets funktion inom järnvägs- spårvagns och tunnelbanesystemet.

Efter avslutad utbildning på STI är du redo att bidra till utvecklingen av framtidens hållbara och effektiva transportsystem i en spännande yrkesroll.

LIA

I ditt program ingår två praktikperioder som kallas för LIA (Lärande I Arbete). Under dessa perioder får du möjlighet att arbeta på ett företag inom din bransch. Under LIA-perioderna samarbetar du med en handledare från företaget för att kunna tillämpa dina kunskaper på bästa sätt. Praktikperioderna ger dig värdefull erfarenhet, ökad förståelse för din framtida yrkesroll och skapar en stark anknytning till arbetsmarknaden.

Särskild behörighet

  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)
    Eller motsvarande kunskaper och färdigheter, som du fått genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet.
Utbildningsstart
2024-08-26
Utbildningsslut
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-01
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)

Projektledare Elinstallation

STI - Stockholms Tekniska Institut

Om programmet

Projektledare Elinstallation är en vidareutbildning för alla elektriker som vill ta nästa stegi i karriären. I din roll som projektledare är din främsta uppgift att driva och koordinera projekt relaterade till elinstallationer. Du har ansvaret för att säkerställa att alla elektriska system och installationer fungerar säkert och korrekt. Denna yrkesroll är av stor betydelse inom elbranschen, särskilt med tanke på den växande efterfrågan på projektledare inom elinstallation.

Dina arbetsuppgifter sträcker sig från att planera och dimensionera elinstallationer till att leda arbetslag, upprätta budgetar och övervaka projektets ekonomi. Du har även ansvar för att säkerställa att alla installationer uppfyller gällande regler och standarder för att garantera en hög grad av elsäkerhet. Därför är teoretisk kompetens inom Auktorisation Lågspänning (AL) en central del av ditt program.

Vad ingår i YH-programmet?

Under din tid på STI får du de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att ta nästa steg i din karriär inom elbranschen som projektledare. Programmet ger dig den teoretiska behörigheten för auktorisation lågspänning (AL) enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter.

Du kommer att lära dig om projektledning, entreprenadjuridik, eltekniska lösningar, regler och standarder samt elsäkerhet. Detta ger dig förmågan att planera och genomföra specialiserade uppgifter samt driva och dokumentera elinstallationsprojekt.

Efter utbildningen är du redo att leda, koordinera, lösa problem och dokumentera projekt inom elinstallationer. Du är även redo för en eftertraktad yrkesroll som projektledare. Branschen erbjuder många möjligheter och det finns en stor efterfrågan på kompetenta projektledare inom elinstallation, både nu och I framtiden.

Särskild behörighet

  • Yrkeserfarenhet som installations- eller serviceelektriker i minst två år på heltid (exklusive lärlingsåret)
  • Praktisk ellära (eller Ellära A samt Växelström trefas A) eller motsvarande teknisk kompetens/erfarenhet.
  • Elinstallationer
  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) OBS! Du som gått elprogrammet, energiprogrammet, fordonsprogrammet eller industriprogrammet på gymnasiet och läst kurserna Ellära A, Ellära B och Växelström 3-fas uppfyller redan kravet på matematik 2.

eller motsvarande kunskaper och färdigheter, förvärvade inom exempelvis annan utbildning eller yrkeserfarenhet.

Utbildningsstart
2024-09-01
2025-09-01
2026-09-01
Utbildningsslut
2026-07-09
2027-07-15
2028-06-07
Studietakt
100%
YH poäng
240 YH-poäng (ca. 1.2 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-01
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)