Att göra sin LIA (Lärande i arbete) i Tyskland var en självklarhet för Victor. Han berättar att man bara måste våga, det fanns inget att förlora, utan enbart upplevelser att vinna.

Victor hade precis tagit studenten från en marinbiologisk spetsutbildning men kände att han ville fortsätta studera. Hans intresse för vård av historiska objekt och gamla byggnader fick honom att söka till utbildningen Byggnadsvård – Interiör & hantverk på Träakademien/Yrkeshögskolan Höga kusten.

På alla Yrkeshögskoleutbildningar har de studerande kurser i Lärande i arbete, LIA. Då får de vara ute på arbetsplatser och känna på deras kommande yrkesroll. Yrkeshögskolan Höga kusten / Träakademien erbjuder studenter som går sista året på sin utbildning att ta del av Erasmus+ projekt för att kunna genomföra sin LIA utomlands. Studenten får bidrag för att slippa finansiera resa och boende själva. Victor tyckte detta var ett bra tillfälle att få tillbringa några veckor utomlands och se hur de arbetar på andra platser i världen.

 — Jag har alltid drömt om att få jobba eller plugga utomlands så när jag hörde talas om möjligheten så blev jag riktigt intresserad, säger Victor.

Till en början funderade han på om han skulle söka praktik i Finland eller Tyskland. Efter en tids funderande fick det bli det sistnämnda. Valet var egentligen ganska enkelt då han både har släkt därifrån och har studerat tyska på universitetsnivå. Sedan började han kontakta företag som var för honom intressanta. Det slutade med att han valde ”Schreinerei Lutz” i Marktoberdorf.

Första dagen på praktiken beskriver Victor som lugn där han fick tid på sig att komma in i arbetet. Men desto fler dagar som gick desto mer arbete fick han ta sig an. När de inte var ute på kunduppdrag och monterade dörrar och fönster så snickrade han bl.a. nyckelskåp och limmade faner. På många av projekten samarbetade han med de andra på verkstaden. Något som han beskriver som väldigt lärorikt.

  — Det var kunniga och trevliga personer som arbetade där. De var också noga med att förklara allt de gjorde vilket var bra. Sedan var väl språket lite krångligt i början, men efter första veckan var det inget problem, säger Victor.

Victor återvänder nu hem till Sverige efter en lyckad LIA-period. Vad han tar med sig från sin vistelse är många nya erfarenheter, en bättre bild av sydtysk kultur och kanske en svag bayersk dialekt.