Vill du kvalitetssäkra och utveckla svensk livsmedelsproduktion? Studera till Processoperatör och jobba med att styra, felsöka och övervaka produktionslinan, både från kontrollrum och ute i anläggningen i direkt anslutning till produktionsmaskinerna. Gör karriär som processoperatör, produktionsreparatör eller livsmedelstekniker.
✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat
Behörighetskrav
• Gymnasieexamen eller motsvarande
• Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »
✓ Kostnadsfri & CSN-berättigad YH-utbildning.
Som Processtekniker är du expert på underhållssystem, logistik, automationssystem, lean och processtyrning. Du övervakar, underhåller och driftar digitala processystem så som IoT, AI och robotik. Målet är att minimera driftstörningar och onödiga kostnader som kan orsakas av stopp, fel eller haverier i produktionen.
Behörighetskrav
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i någon av följande kurser:
Energibranschen är i dag en av de snabbast växande marknaderna, globalt, i Europa och i Sverige. Den negativa klimatutvecklingen måste snabbt bromsas upp vilket gör det nödvändigt att gå från dagens fossila energiproduktion till förnybara energikällor som vind-, sol-, våg- och vattenkraft samt biomassa.
I Sverige är vindkraft den tredje största källan för elproduktion efter vatten- och kärnkraft. Vindkraftsel utgör 12 procent av den totala elproduktionen, en siffra som kommer att öka de närmaste åren. Detta gör att branschen kommer att ha ett ständigt växande behov av energitekniker med kompetens att sköta drift, löpande underhåll samt service av allt fler och större vindkraftsturbiner.
Vindkraften byggs ut alltmer och den tekniska utvecklingen går snabbt. Arbetsplatserna är många och efterfrågan på kompetens är stor. Exempelvis måst energibolagen och de svenska vindkraftsbolagen idag rekrytera tekniker från andra länder för att klara av det växande behovet kring drift, underhåll och service.
Utbildningens mål
Utbildningen har tagits fram i samarbete med flera av de ledande aktörerna inom energi- och vindkraftsbranschen. Under utbildningen görs flera studiebesök och du har möjlighet att göra din LIA (Lärande i arbete) både hos vindkraftleverantörer, servicebolag som energibolag.
Målet är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta som tekniker inom energi- och vindkraftsbranschen. Förutom god kännedom om vindkraftsteknik har du tillägnat dig kunskap inom energisystem, el, instrument, hydraulik, data samt miljö- och energieffektivisering.
Utbildningen är speciellt framtagen för att ge dig som studerande de kunskaper och färdigheter som energi- och vindkraftsbranschen efterfrågar och du ska direkt kunna börja arbeta som tekniker i grupp samt självständigt främst inom vindkraft.
Information om läkarintyg
För att få genomföra LIA-kurs krävs läkarintyg gällande höghöjdarbete enligt AFS 2005:6, 41-45§§. Resultatet från undersökningen kan komma att begränsa var LIA-kursen kan förläggas och vilken inriktning den studerande kan välja inom yrket.
Utbildningens innehåll i korthet:
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. B-körkort krävs.
Kontakt
Elin Rehn
Utbildningsledare
Är du intresserad av att odla och förädla grödor? Utbildningen kombinerar breda kunskaper inom odling och förädling med kompetens för att skapa eller utveckla företag inom trädgårdsodlingsbranschen.
Utbildningen bedrivs både på plats och på distans
Om utbildningen
Under utbildningen lär du dig bland annat att odla köks- och trädgårdsväxter till förädling, deras säsonger, växtmiljöer och förökningsmetoder. Du kommer även få kunskaper inom förädling vilket skapar möjligheter att starta en egen produktutveckling utifrån t ex en råvara, en idé, en produkt som efterfrågas på marknaden eller utifrån svinnminimering. Du kommer efter examen kunna bidra till hållbar odling och förädling av odlade produkter.
Behovet av yrkesrollen ökar i takt med ökad efterfrågan på lokala och hållbara produkter. Klimatförändringar och risk för stängda gränser på grund av pandemier styr efterfrågan på närproducerad och hållbar mat. Det blir allt viktigare att hushålla med våra resurser och att se samtliga mervärden i odlade produkter samt att genom kunskap om hela produktionskedjan minska matsvinnet och ge varor en positiv spårbarhet.
Järnvägen utgör en väsentlig del av ett långsiktigt hållbart samhälle och det är en stor utmaning att hitta personal med rätt kompetens. Järnvägsprojektörer inom bana, el, signal och tele är speciellt efterfrågade. Förbered dig på ett fartfyllt arbete med stora möjligheter att arbeta utomlands.
De närmaste tio åren kommer rekryteringsbehovet av järnvägsprojektörer inom området BEST (Bana, El, Signal, Tele) att vara stort. Utbyggnad av infrastrukturen tillsammans med pensionsavgångar och införande av ny teknik i form av ERTMS (European Rail Traffic Management System) gör att företagen behöver anställa kontinuerligt. Många konsultföretag arbetar också med stora järnvägsprojekt utomlands och ser att deras verksamhet kommer att expandera. Om det blir så att beslut fattas om höghastighetsbanor, kommer efterfrågan på järnvägsprojektörer att bli ännu större.
Utbildningens mål
Utbildningen ska ge dig den yrkeskompetens som krävs för att projektera inom järnvägsteknikgrenarna signal-, el och teleteknik samt förstå sambanden mellan dessa teknikgrenar och banteknik.
Tanken är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta självständigt som projektör, med ansvar för järnvägsrelaterade projekt. Efter viss arbetslivserfarenhet ska du också kunna utföra granskning av handlingar och ritningar.
Utbildningens innehåll i korthet
Kontakt
Martina Bengtsson