Som arbetsledare inom utemiljö har du ansvar för att leda personal, hitta effektiva lösningar och styra ditt arbetslag mot högt uppsatta mål.
Behovet av arbetskraft som kan förvalta de gröna offentliga stadsytorna är stort. Det är stora pensionsavgångar i branschen och ett ökat kompetensbehov på grund av nya krav på planering, uppföljning, kvalitet och kostnadseffektivitet. Fastighetsbolag, parkförvaltningar, kyrkogårdsförvaltningar och entreprenörsföretag med skötselåtaganden är alla arbetsplatser där efterfrågan är mycket stor på arbetsledare som kan sköta och förvalta utemiljö.
Utbildningen är på heltid och den studerande behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt tre fysiska träffar och varje träff är två till tre dagar. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen. YrkesAkademin bedriver denna utbildning i samarbete med Trädgårdsakademin.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta gronautbildningar@ya.se
Som drift- och underhållsingenjör ansvarar du för att förvalta, underhålla och utveckla infrastrukturen. Det innebär att du under en vanlig arbetsdag kan jobba med upphandling, kontroll, uppföljning och underhållskontrakt.
I din kommande yrkesroll kommer du att arbeta med befintliga och framtida system kring exempelvis tekniska funktioner, material och miljöpåverkan. Det finns ett omfattande behov av modernisering och utveckling av Sveriges infrastruktur, därmed kommer du att ha goda förutsättningar till arbete var du än befinner dig.
Det finns flera olika inriktningar att specialisera sig inom, dessa kan i sin tur leda till olika arbetsuppgifter, du kommer till exempel kunna arbeta på järnvägssidan, eller specialisera dig på broar.
Arbetsuppgifter som kan förekomma är identifiering, åtgärder och förebyggandet av problem i den befintliga infrastrukturen.
Yrkesroller
Distansupplägg
Utbildningen är på distans med fem fysiska träffar. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta ann-catrin.haggstahl@ya.se
Nya tekniska lösningar kräver ny kompetens. Ställverk- och transformatortekniker får kompetens inom såväl gammal som ny teknik och kan möta utmaningen inom våra nya smarta elnät.
Utbildningen är på heltid med en flexibel studieform. Det är totalt sex fysiska träffar under utbildningen, två till tre dagar per träff. Träffarna kan förläggas på andra orter än utbildningsorten. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen och är CSN-berättigad.
Elbranschen har slagit larm om arbetskraftsbrist och behöver 2 600 nya ingenjörer och tekniker de närmaste åren. Denna utbildning leder därför till ett intressant och utvecklande arbete med goda karriärmöjligheter.
VÅRSTART
Utbildningen bedrivs i Göteborg och Piteå.
Vill du jobba med planering av transporter, problemlösning och affärsutveckling på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt? Som speditör, även kallad logistiker, ansvarar du för att hitta nya, effektiva logistiklösningar åt dina kunder och löser problem när de uppstår.
Att arbeta som speditör
Som speditör planerar du transporter av gods åt kunder och ser till att de sker på ett lönsamt och hållbart sätt. Eftersom transporterna ofta sker internationellt behöver du vara specialist på alla de dokument som ofta är nödvändiga för gränsöverskridande transporter. Det gäller allt från fraktsedlar till tulldokument.
Framförallt tre saker kännetecknar en bra speditör:
Yrkesroller och arbetsplatser
Efter avslutad utbildning kan du till exempel jobba som speditör, logistiker, transportsäljare eller logistiksäljare. Din framtida arbetsplats kan vara på transport- och speditionsföretag, på rederi, vid flyget eller inom handel och industri.
Om utbildningen
Under utbildningen lär du dig bland annat
LIA (praktik)
En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.
Utbildningen ger dig kunskaper för att planera, driva och vidareutveckla en småskalig men affärsmässig och resurseffektiv livsmedelsproduktion med fokus på hållbarhet. Du får även övergripande kunskaper om besöksnäring och entreprenörskap, vilket ger dig möjlighet att bredda kärnverksamheten och få ökad lönsamhet.
Efter avslutad utbildning kan du:
Utbildningen leder till en yrkesexamen, för att få examensbevis krävs minst betyget godkänt i samtliga kurser. Du som inte har fått betyget Godkänd på samtliga kurser tilldelas utbildningsbevis, på detta redovisas betyg på de kurser som du slutfört.
Utbildningen är avgiftsfri men du står själv för böcker, studiematerial och andra omkostnader under utbildningen.