Här utbildas Västsveriges fastighetsexperter
När Fredrik Koch insåg att Fastighetsakademins YH-utbildningar hade fått toppbetyg av tidigare studenter var valet lätt.
– Jag satsade 2,5 år på att bli Teknisk förvaltare och fick jobb innan jag ens tagit examen, berättar han.
Fredrik funderade först på en IT-utbildning. Efter ett informationsmöte hos Fastighetsakademin blev dock inriktningen en annan.
– Erfarna personer från fastighetsbranschen berättade då engagerat om den stora variationen och möjligheterna i yrket som teknisk förvaltare. Eftersom jag är tekniskt intresserad kändes det helt rätt, säger han.
Nu stortrivs Fredrik på Platzer Fastigheter AB i Göteborg. Där delar han och en kommersiell förvaltare på ansvaret för en fastighetsportfölj i centrala Göteborg. I rollen som teknisk förvaltare tar Fredrik strategiska beslut som rör service- och entreprenadavtal, följer upp budgetar och energisystem, plus tar ansvar för driften av tekniska installationer som värmesystem, hissar och styrsystem.
– Utbildningen till Teknisk förvaltare innehåller kurser inom juridik och ekonomi som förberedde mig på den här typen av administrativa arbetsuppgifter, säger Fredrik.
De som tar examen från någon av de tre utbildningarna på Fastighetsakademin är eftertraktade av fastighetsbranschen.
– Branschen är expansiv med både stor nybyggnation och modernisering av äldre hus. Då behövs det kompetenta medarbetare och Fastighetsakademins utbildningar är skräddarsydda för våra behov, säger Pelle Arve, områdeschef på Platzer Fastigheter i Göteborg.
Eftersom skolan ägs av ett 60-tal fastighetsbolag är utbildningarna verklighetsförankrade och konkreta för att garantera att de som går dem får de praktiska och teoretiska kunskaperna som krävs.
– De som undervisar är branschmänniskor som bär på mycket erfarenhet. Alla delkurserna var relevanta och pedagogiskt upplagda, säger Fredrik.
Han berättar att den relativt stora tekniska inriktningen inte är något att oroa sig för.
– Om du närvarar på lektionerna, gör dina hemtentor och läser på bra till tentorna ska det inte vara några problem.
Det är som sagt inte något problem att få jobb efteråt. De flesta har en anställning direkt efter examen. Det beror mycket på att det är brist på teknisk kompetens i fastighetsbranschen.
– Tekniska utbildningar är lite undervärderade. Kanske får ungdomar en känsla av ”blåställ”? Men det är lika fräckt att jobba som teknisk förvaltare som att till exempel vara ingenjör på Volvo, säger Pelle Arve.
Spännande praktik i verkligheten
Branschen är dessutom inne i ett stort teknikskifte. Husen som byggs är fulla av elektronik, moderna energilösningar och digital styrning som inte existerade tidigare.
– Dessutom har Göteborg presenterat en ny energiplan för åren 2022-2030 med ambitiösa krav på energieffektivisering. Därför behövs duktiga och uppdaterade människor som kan verkställa planerna, säger Pelle Arve.
Skolans praktikperioder - Lärande I Arbete (LIA) - var värdefulla för att få en introduktion i det kommande arbetet.
– Det var spännande att praktisera sina teoretiska kunskaper i verkligheten. Då blev det tydligt hur relevant utbildningen är, säger Fredrik.
LIA ger också bra kontakter. Under sin sista praktik på Platzer Fastigheter erbjöds Fredrik ett jobb som han tackade ja till.
– Jag gick ändå klart utbildningen eftersom jag tyckte det var värdefullt att ha en examen för framtida bruk, säger han.
Innehållet presenteras av Fastighetsakademin