Historien om K. A. Almgrens Sidenväveri

Under många år har det varit tyst i de historiska sidenväverilokalerna på Södermalm i Stockholm. Men nu kan man återigen höra de gamla jacquard-vävstolarnas rytmiska slag, utbildningen Vävskifte tar steget att bevara det immateriella kulturarvet för framtiden. Lyssna på den osannolika berättelsen om K. A. Almgrens sidenväveri i Stockholm i det senaste avsnittet av podden Handgjort.

Ett lugnt och historiskt väveri

Följ med till Repslagargatan 15, bara ett stenkast från det pulserande folkvimlet på Götgatan på Södermalm i Stockholm. På K. A. Almgrens sidenväveri och museum råder en lugn atmosfär och i den historiska industrilokalen finns inga moderna maskiner eller hjälpmedel. Här står de gamla jacquardvävstolarna, och deras historia är både unik och dramatisk.

Knut August Almgrens väg till innovation

I början av 1800-talet reste Knut August Almgren till franska Lyon för att ta reda på det senaste inom vävteknik: jacquard-metoden. En banbrytande teknik som skulle komma att minska behovet av arbetskraft drastiskt. Fransmännen var dock ovilliga att dela med sig av sina hemligheter, så Almgren låtsades vara fransman, studerade tekniken och dokumenterade den. När han samlat på sig tillräckligt med kunskap smugglar han olagligt ut några maskiner från landet...

Full produktion och anpassning till mode

Under flera decennier pågick full produktion på Almgrens väveri på Södermalm. Företaget anpassade sig ständigt efter modets skiftningar, men blev mest känt för sina sidensjalar till allmogekvinnor i Sverige. Man vävde även för slott och herrgårdar.

Kunskap som höll på att förloras

För några år sedan gick den sista väverskan i pension, och kunskapen om jacquard-tekniken var nära att förloras.

Vävskifte – en ny möjlighet för framtiden

Men 2023 startades den tvååriga yrkesvävutbildningen Vävskifte, med stöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor. Målet är att så småningom kunna återanställa en vävare på Almgrens.

– Det handlar också om att det är så få som behärskar den här tekniken i Sverige. Vi utbildar inte bara för vår egen skull, utan för att bevara kunskapen inom landet, säger Mari-Louise Franzén, museichef på K. A. Almgren sidenväveri och museum.

> Tryck här för att lyssna på podden Handgjort Dokumentär >