YH-utbildningar som erbjuds i Enköping. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.
Denna utbildning vänder sig till dig som vill jobba med odlingsutveckling för att skapa en mer hållbar framtid för miljö och människa.
Du får lära dig om växternas och odlingens grunder och kan utifrån denna kompetensbas vara delaktig i att skapa cirkulär, regenerativ odling i både inomhus- och utomhusmiljöer. I fokus har vi hållbarhet, självförsörjning och ekologisk mångfald.
Efter din utbildning och efterfrågan på arbetsmarknaden
Kompetensbehovet inom odlingsutveckling och närliggande områden såsom livsmedelsförsörjning är mycket stort och akut. Dina möjligheter till jobb efter avslutade och godkända studier är därför goda.
Just nu sker också ett generationsskifte, i Sverige är ca. 47% av alla odlare över 60 år. Detta ökar också dina chanser till både anställning och entreprenörskap inom området.
LIA
LIA-perioden omfattar 20 veckor och 100 YH-poäng. Du söker själv din LIA-plat, men med stöd av utbildningsledningen och ledningsgruppen.
YH i Enköping har ett gediget nätverk av organisationer som tar emot LIA och rekryterar. Redan vid starten blir du introducerad till LIA. Många studerande väljer sin LIA långsiktigt med målet att få anställning efter examen.
Ansökan
Det är viktigt att du lämnar en komplett ansökan och att du har laddat upp alla viktiga dokument för att du ska vara behörig. Du kan komplettera din ansökan under hela ansökningsperioden. Icke kompletta ansökningar behandlas inte i antagningsprocessen.
Kontakta oss om du har frågor om din ansökan.
Telefon: 0171-62 50 76
E-post: yh@enkoping.se
IT-säkerhet är en efterfrågad kompetens
Det råder en stor efterfrågan på specialister inom IT-säkerhet och cybersäkerhet från både privat och offentlig sektor i Sverige.
Under din utbildning kommer du att få möjlighet att knyta kontakt med rekryterande företag genom föreläsare, projektarbeten, studiebesök och LIA (lärande i arbete). Vi har en ledningsgrupp som kontinuerligt säkerställer att du får den aktuella och relevanta kompetensen inom ett snabbt utvecklande IT-område.
Enköping – centrum för IT-säkerhetskompetens
Försvarsmakten och FMV i Enköping är två betydande aktörer som är aktiva i och stödjer YH-programmet. Här finns också stora och välrenommerade arbetsgivare som AFRY och Combitech, där du kommer att vara en värdefull del av deras arbete inom IT-säkerhet.
Även mindre, snabbt växande företag som Rödsvart söker din kompetens, och här kan du utvecklas i takt med att företaget växer. Enköping är ett naturligt centrum för både näringslivet och landets IT-säkerhetskompetens.
Skolan ligger i nära anslutning till tåg- och busstationen, vilket gör pendling smidig.
Kompetenta föreläsare och engagerat YH-team
Utbildningen genomförs i nära samarbete med arbetslivet, vilket gör att våra föreläsare och handledare besitter aktuell spetskompetens och kan följa utvecklingen i realtid. Vårt YH-team finns här för att ge dig den information och struktur du behöver, både digitalt och på plats, under utbildningens gång.
Kostnader
Utbildningen är beviljad, kvalitetssäkrad och finansierad av MYH (Myndigheten för Yrkeshögskolan), vilket innebär att utbildningen är avgiftsfri för dig. Utbildningen är studiemedelsberättigad och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
Examen
Vid godkända studieresultat får du en yrkeshögskoleexamen på nivå 5 enligt den internationella SEQF-skalan.
Behörighet
Du som har en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper är behörig att söka till YH-programmet.
Du ska i din examen ha godkända betyg i:
Med motsvarande kunskaper menas att du kan tillägna dig dessa kunskaper på annat sätt. Om du har motsvarande kunskaper så ska det framgå i din ansökan. Vi säkerställer sedan gemensamt om du har rätt kunskapsnivå och är behörig till utbildningen.
Trädgårds- och odlingsarbetare startar ht-25 vid godkännande från yh-myndigheten
Trädgårds- och odlingsarbetare är en ny praktisk yrkesutbildning. Under ett år förbereds du för ett praktiskt och omväxlande arbete i trädgårds- och odlingsbranschen.
Under 60 veckor, motsvarande 300 yrkespoäng, får du möjlighet att fördjupa dig i ämnen som växtkännedom, odlingstekniker, skötsel, och mycket mer.
Utbildningen inkluderar bland annat ämnen som växtbiologi, växtskydd, mark och jord, samt praktisk trädgårdsanläggning och beskärning. Genom kurserna får du möjlighet att lära dig både grundläggande och avancerade tekniker inom trädgårdsarbete.
LIA (lärande i arbete)
I utbildningen ingår 15 veckors LIA (Lärande i Arbete). Det ger dig praktisk erfarenhet och färdigheter av att arbeta ute på olika arbetsplatser. Samtidigt knyter du kontakter och skapar nätverk med den gröna branschen. LIA ger dig möjlighet att öva de olika momenten i verklig arbetsmiljö.
Utbildning som leder till jobb
Efter avslutad utbildning öppnas en rad spännande jobbmöjligheter för dig. Trädgårds- och odlingssektorn växer stadigt och behovet av kvalificerad personal är stort. Yrkeshögskolans nära relationer med branschen garanterar att du får insyn i arbetsmarknaden och goda möjligheter till anställning.
Vill du jobba med ett arbete i ständig utveckling, använda kreativt tänkande, praktisk kunskap och färdigheter där ditt intresse för växter får ta plats? Vill du jobba med utemiljöer och gröna näringar som den gemensamma nämnaren? Då är det här utbildningen för dig.
Enköping är en etablerad park- och trädgårdsstad vilket ger stora möjligheter att studera växter i sitt sammanhang. Ett moment som gör vår utbildning unik är att vi sedan 2007 låter studenterna skapa idéträdgårdar som examensarbete. Trädgårdarna är enormt uppskattade och välbesökta av Enköpingsborna och ger studenterna en värdefull erfarenhet inför kommande yrkesroll.
Lärande i arbete (LIA)
Eftersom vi vet att chansen till jobb ökar genom yrkeserfarenhet får du ta del av lärande i arbete (LIA) under utbildningen. Det ger dig praktisk erfarenhet och färdigheter av att arbeta inom yrkesrollen under studietiden ute på olika arbetsplatser. Många studenter bygger ovärderliga nätverk inom branschen under sina LIA-perioder och i många fall resulterar LIA i anställning efter avslutad utbildning.
Behörighet
Du som har en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper är behörig att söka till YH-programmet.
Du ska i din examen ha godkända betyg eller motsvarande kunskap i någon av följande kurser:
För att vara behörig krävs följande kunskaper och erfarenheter:
Det är viktigt att du bifogar dina betyg, samt arbetsgivarintyg eller anställningsbevis om du arbetar inom branschen eller har ett arbete med arbetsledande befattning (oavsett bransch). Samtliga dokument ska bifogas i pdf eller word format, inga andra format godtas.
Kursen ”Hållbar förvaltning och utveckling av växtmiljöer” ger dig kunskap att skapa och sköta gröna miljöer med fokus på fördjupad biologisk mångfald, nya växtmaterial och jordhälsa i ett föränderligt klimat.
Du får professionell kompetens gällande nya växtmaterial, ökad jordhälsa, ekosystemtjänster och klimatpåverkan. Den genomförs i linje med krav och riktlinjer för hållbar samhällsplanering, minskad miljöpåverkan, biologisk mångfald och ett mer effektivt nyttjande av befintliga resurser.
Kursen varvar teoretiska och praktiska moment med övningsuppgifter som du utför på egen hand med reella utemiljöer som utgångspunkt.
Målet är att du ska stärka din kompetens att förvalta och förädla befintliga växtmiljöer, återanvända resurser, effektivisera nyanläggningar samt minska materialåtgång, transporter, resursslöseri och klimatavtryck.
Du får kompetens att öka den biologiska mångfalden och skapa välmående och långsiktigt hållbara grönytor och ekosystemtjänster.
Behörighet
Du som har gymnasiebetyg eller motsvarande kompetens och har arbetat ett år eller två säsonger inom gröna näringar eller närliggande områden är behörig att söka till YH-kursen "Hållbara växtmiljöer".
Säsongsarbete eller deltidsarbete kan räknas samman så det motsvarar ett års heltidsarbete.
Startar ht-25 vid godkännande från yh-myndigheten