Yrkesutbildningar i Nyköping

YH-utbildningar som erbjuds i Nyköping. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Nyköping gav 20 träffar

Projektering av högspänningsanläggningar

INSU - Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter

Vill du vara med och påverka morgondagens elförsörjning? Då är vår utbildning i Projektering av högspänningsanläggningar det perfekta valet för dig!

Här får du lära dig hur högspänningsnät byggs upp och vilka komponenter och utrustning som används. Du får också en djupgående förståelse för regler, standarder och föreskrifter kring elsäkerhet och arbetsmiljö, som är avgörande för en säker projektering.

Utbildningen ger dig praktiska färdigheter i att dimensionera högspänningsnät med precision och effektivitet samt att utföra beräkningar som optimerar anläggningens prestanda. Kurserna Kontroll och övervakning samt Underhåll ger dig även kunskap om hur du säkerställer långsiktig stabilitet och funktionalitet i anläggningarna.

Vår utbildning är både teoretisk och praktiskt inriktad. Du kommer att få direkt erfarenhet av att genomföra kontroller av högspänningsanläggningar och lära dig att identifiera och hantera säkerhetsrisker på arbetsplatsen. Dessutom ingår kunskap om entreprenadjuridik och affärsmannaskap, vilket blir ovärderligt för din framtida karriär.

Behovet av kvalificerade projektörer inom elförsörjning ökar, och nu är tiden inne att utveckla din kompetens inom detta område. Gör skillnad för framtida generationer genom att engagera dig i denna dynamiska bransch. Anmäl ditt intresse idag och påbörja din resa mot en strålande karriär inom högspänningsprojektering!

Du läser på distans och på halvtid. Vi har träffar och laborationer i Nyköping. Utbildningen innehåller 2 laborationer på plats i Nyköping.

Kursen är fråmst för dig som är yrkesverksam inom El, exempelvis som elinstallatör, drifttekniker, projektledare, konsult eller liknande och vill inrikta dig mer mot högspänning.

Särskilda förkunskapskrav
Yrkeserfarenhet 2 år heltid från elinstallations- eller elteknikarbete. Därtill skall du ha läst de fyra kurser som ingår i Auktorisation Lågspänning, AL.

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till CSN-stöd.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
86 YH-poäng (ca. 0.9 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2025-02-03
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Nyköpings kommun)

Auktoriserad Elinstallatör

INSU - Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter

Den första juli 2017 trädde en ny elsäkerhetslag i kraft som innebär att alla elinstallationsföretag måste ha en auktoriserad elinstallatör, samt ett egenkontrollprogram för att få bedriva elinstallationsarbete.

Utbildningen Auktoriserad Elinstallatör ger dig kompetens för att arbeta som bland annat Auktoriserad elinstallatör och Elkonsult. Vilket innebär att du får teoretiska kunskaper för Auktorisation Lågspänning (AL) tidigare benämnt Allmän Behörighet Lågspänning (ABL).

Du får kunskaper om regelverk och standarder, beräkningar och dimensioneringar, kontroll före ibruktagning, mätningar, hur man upprättar ritningar och kretsscheman med tillhörande dokumentation och hur du upprättar ett egenkontrollprogram.

Utbildningsform
Utbildningen är på deltid 50% och på distans under ett år och under utbildningstiden ingår tre fysiska träffar med laborationer i Nyköping.
I utbildningen förekommer moment som genomförs under dagtid och bestämda tider såsom tentamen, både digitala och på plats på ditt närmsta lärcenter eller hos oss på INSU, och laborationer (gäller endast de utbildningar där laboration ingår).

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till CSN-stöd.

Möjliga yrkesroller efter utbildningen

  • Auktoriserad elinstallatör
  • Auktoriserad elinstallatör för regelefterlevnad
  • Elkonsult

Särskilda Förkunskapskrav
Minst betyg E, eller motsvarande i kurserna:

  • Praktisk ellära
  • Elkraftteknik
  • Elinstallationer
  • Elmotorstyrning
  • Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem

Utöver kurserna ovan krävs minst två års yrkeserfarenhet (heltid) från elinstallationsarbete i elinstallationsföretag/-organisation.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Studietakt
50%
YH poäng
104 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
2025-02-01
Ansökan stänger
2025-04-30
Branscher
Teknik & tillverkning
Säkerhetstjänster
Studieort
DISTANS (Nyköpings kommun)

Elteknikingenjör med AL

INSU - Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter

Som Elteknikingenjör med AL ska du kunna ta det eltekniska ansvaret i projekt och samordna de tekniska lösningarna med närliggande yrkesgrupper. Du behöver ha ett ingenjörsmässigt tänk genom hela processen från förstudie, konstruktion, installation till underhåll.

Under utbildningen får du kunskaper om entreprenadformer, regelverk, konstruktion och dokumentation av elanläggningar. Du får även kunskaper om tele-, data- och säkerhetssystem, fastighetsautomation, avancerad felsökning samt hur man framställer, tolkar och använder ritningar och scheman med mera.

Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen Elteknikingenjör med AL* och ger kompetens för att bl a kunna arbeta som Entreprenör, Elkonstruktör, Elteknikingenjör för konstruktion eller underhåll. Du får också teoretiska kunskaper för Auktorisation Lågspänning – AL*.

* Tidigare benämning är Allmän behörighet lågspänning – ABL

Du läser på distans på halvfart under 2,5 år och under utbildningstiden ingår fem fysiska träffar i Nyköping.

Möjliga yrkesroller efter utbildningen

  • Elteknikingenjör
  • Elkonstruktör
  • Kalkylator
  • Projektör
  • Konsult inom elteknik

Särskilda behörighetskrav
Minst betyg E, eller motsvarande, i kurserna:

  • Praktisk ellära
  • Elkraftteknik
  • Elinstallationer
  • Elmotorstyrning
  • Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem eller motsvarande.

I ansökningssystemet framgår exempel på motsvarande kurser.

Samt minst två års yrkeserfarenhet med elinstallationer eller elteknik (heltid).

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
50%
YH poäng
255 YH-poäng (ca. 2.6 år)
Ansökan öppnar
2025-02-01
Ansökan stänger
2025-04-30
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Nyköpings kommun)

Flygtekniker / El- och Avioniktekniker B1.1/B2

Flygteknik Technical Training Nyköping

Upptäck världen som Flygtekniker! 
Denna utbildning ger dig en unik möjlighet att bli Flygtekniker i både kategori B1.1, vilket gäller på Turbinmotorflygplan, och B2 som är en specialkompetens inom el och avionik. Detta ger dig en Flygteknikutbildning helt utan begränsningar! 

Med landningsbanan alldeles utanför dörren och hangarerna fulla med flygplan väntar en flygteknikerutbildning som tar dig rakt in i en spännande bransch. En resa som kan fortsätta långt ut i världen, eftersom du även får möjlighet att ta de certifikat som krävs för att arbeta utanför Sveriges gränser.

Har du högtflygande drömmar? Välkommen till Flygteknik Technical Training på Stockholm Skavsta Airport, Nyköping.

Fantastisk miljö, oslagbart utbildningsmaterial
Hos oss får du omsätta teori till praktik i en spännande och verklighetsnära miljö, med tillgång till både mekaniska verkstäder och lackverkstad. Samtliga lärare har lång erfarenhet från flygbranschen.

Skolan ligger precis vid Skavsta internationella flygplats, 7 km från Nyköping. Vi har ett mycket gott samarbete med branschen, vilket bland annat möjliggör till bra praktikplatser i Sverige och utomlands, samt att vi har fint utbildningsmaterial som donerats till oss.

Skolan har under flera år haft ett mycket gott samarbete med Saab Aircraft och detta har resulterat i en Saab 340 och en Saab 2000 och en otrolig mängd flygplansmateriel. Detta tillsammans med alla duktiga lärare bidrar till att du får en särklassig utbildning inom området flygteknik.

Allt det här kommer du att kunna
Flygteknikerutbildningen kommer att ge dig fördjupade kunskaper om luftfartygskonstruktion, funktion och verkningssätt samt färdigheter i service, underhålls-, reparations- och modifieringsarbete. Du kommer också att lära dig om säkerhetsföreskrifter, besiktningar, analys/diagnostisering och luftfartsbestämmelser och deras tillämpning.

På skolan lägger vi stor vikt vid att du får utveckla din förmåga att använda modern informationsteknologi samt en djupare insikt om datateknikens användning inom det flygtekniska området.

Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning med godkänt resultat får du ett utbildningsintyg av oss som ger dig möjlighet till ett Flygteknikercertifikat enligt både B1.1 och B2, ett certifikat utan några begränsningar och som ger dig stora möjligheter till jobb. Certifikatet är giltigt i hela Europa och även andra delar av världen.

Särskilda förkunskaper
För att antas till utbildningen måste du ha lägst betyget E enligt gymnasieförordningen gy-2011 i kurserna:

  • Engelska 6
  • Matematik 2
  • Fysik 1b1 eller Fysik 1a alternativt i Naturkunskap 1b eller i Naturkunskap 1a1
  • minst 50 gymnasiepoäng totalt inom ämnen som teknik, el, installation, automation, industriteknik samt fordonsteknik.

Alternativt kan du ha godkända betyg i motsvarande kurser enligt äldre bestämmelser.

Mer om särskilda förkunskaper
Var god läs om Behörighetskrav YH B1.1/B2

LIA-företag som vi samarbetar med:
SAAB AB, Täby Air Maintenance, Jet Aviation, Bromma Air Maintenance, Norwegian, European Maintenance Service, SAS och Nordic MRO.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
2025-08-18
2026-08-17
Utbildningsslut
2027-02-28
2028-02-28
2029-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
500 YH-poäng (ca. 2.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster

Projektledare EL

INSU - Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter

Vår distansutbildning till projektledare inom El breddar din kompetens inom elområdet och ger dig de verktyg som behövs för att framgångsrikt leda kvalificerade projekt. Kursen är utformad med förståelsen att skickliga projektledare behöver breda kunskaper inom flera olika områden.

Som projektledare är din uppgift att effektivt styra projekten mot mål för lönsamhet, kundnytta och kvalitet. Rollen är omfattande och stimulerande, där du ansvarar för allt från ekonomisk planering och tekniska lösningar till arbetsmiljö och kundvård.

För att leda projekt på bästa sätt krävs kunskaper i avtalshantering, upphandling, logistik, tekniska lösningar och målstyrning samt ledarskapsförmågor för att hantera många människor och resurser. Både de mjuka och de hårda färdigheterna är avgörande för framgång.

Om du redan arbetar inom installationsbranschen och vill ta nästa steg i din karriär, kan denna utbildning vara ett utmärkt val för dig.

Utbildningen ger dig en Yrkeshögskoleexamen som Projektledare El och förbereder dig för att leda kvalificerade projekt.

Utbildningsform
Distansutbildningen, det förekommer moment som genomförs under dagtid och bestämda tider såsom tentamen, både digitala och på plats på ditt närmsta lärcenter eller hos oss på INSU, och laborationer (gäller endast de utbildningar där laboration ingår).

Särskilda behörighetskrav
Minst betyg E, eller motsvarande, i kurserna:

  • Praktisk ellära
  • Elkraftteknik
  • Elinstallationer

eller

  • Mät- och reglerteknik
  • Mät- och styrteknik
  • Praktisk ellära
  • Programmerbara styrsystem

eller

  • Avhjälpande underhåll 1
  • Energiteknik 2
  • Förnybar energi
  • Praktisk ellära

Exempel på motsvarande kurser framgår i ansökningssystemet.

Utöver kurserna ovan krävs minst två års yrkeserfarenhet inom elteknik (heltid).

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till CSN-stöd.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2025-02-01
Ansökan stänger
2025-04-30
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Nyköpings kommun)