Yrkesutbildningar i Skellefteå

YH-utbildningar som erbjuds i Skellefteå. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Skellefteå gav 26 träffar

Produktionstekniker Automatiserade tillverkningsprocesser

Skellefteå kommun - Yrkeshögskolan

Gillar du teknik och att jobba med ständiga förbättringar? Vill du utveckla och effektivisera produktionslinjer? Då är det här en utbildning för dig. I den här yrkesrollen identifierar du felkällor, mäter produktionsflöden och minimerar slöseri i produktionen.

Som produktionstekniker inom automatiserad tillverkning arbetar du med att digitalisera, effektivisera och automatisera industrins nya och smarta produktionssystem.

Med hjälp av kvalitetstekniska metoder och verktyg analyserar du nya eller befintliga produktionssystem. Du har specialiserade kompetenser inom TQM, automatisering, MPS och Lean production. Du arbetar med ständiga förbättringar och kvalitetsutveckling för att skapa effektiva och hållbara produktionssystem.

Ditt mål är att minimera störningar, flaskhalsar och fel i flöden och automatiserade tillverkningssystem. Du driver utvecklingen av industrins digitalisering, effektivisering och flexibilitet framåt. Du föreslår förbättringar och investeringar utifrån fakta, statistik, analyser och ekonomiska förutsättningar. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder.

Utbildningen är på distans, med obligatoriska samlingsträffar i Skellefteå.

En betydande del av utbildningen består av LIA, där du under totalt 20 veckor får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Det ger dig unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som

  • Produktionstekniker Automatiserade produktionssystem
  • LEAN-koordinator Effektivisering
  • Processutvecklare Digitalisering
  • Kvalitets- och produktionsutvecklare
  • Projektledare i produktion
  • Produktionstekniker

Utbildningsledare
Marie Staaf

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Produktionstekniker Digitalisering och datorstödd tillverkning

Skellefteå kommun - Yrkeshögskolan

Vill du utveckla tillverkningsmetoder, robotteknik eller nya smarta produkter och driva den industriella digitaliseringen framåt? Sök den här utbildningen!

Som produktionstekniker inom digitalisering och datorstödd tillverkning arbetar du med att utveckla och effektivisera industrins tillverkningsmetoder. Du har specialiserade kompetenser inom 3D-CAD/CAM, VR/AR, automation, robotisering, additiv tillverkning etc. Du kan även arbeta med att utveckla nya smarta produkter och digitala tjänster.

Ditt mål är att driva utvecklingen och industrins digitalisering framåt och att minimera led- och omställningstider, fel, störningar, flaskhalsar, verktygsslitage mm. Du övervakar och utvecklar underhållet av maskiner och verktyg för att maximera produktivitet, nyttig produktionstid och planerar för att snabbt och flexibelt kunna ställa om tillverkningen till andra produkter och kundernas behov.

Med hjälp av kvalitetstekniska metoder och verktyg analyserar du tillverkning, maskinnyttjande, slitage, resultat och störningar. Du föreslår förbättringar och fattar beslut om förändring utifrån fakta och statistik. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder. 

En betydande del av utbildningen består av LIA, där du under totalt 14 veckor får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Det ger dig unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som

  • Produktionstekniker Digitalisering och CAM
  • Produktionstekniker CNC/CAM och 3D-teknik
  • Lean-koordinator CNC/CAM
  • Industriell förbättringsledare
  • Teknikutvecklare Additiv tillverkning
  • Produktionstekniker

Utbildningsledare
Marie Staaf

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
320 YH-poäng (ca. 1.6 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Tekniker hållbar batteritillverkning

Skellefteå kommun - Yrkeshögskolan

Det här är utbildningen för dig som vill vara med och utveckla den växande batteriindustrin!

Utbildningen sträcker sig under två terminer (200 YH-poäng) och sker heltid (100%) på distans med tre obligatoriska samlingsträffar i Skellefteå.

Som tekniker inom batteritillverkning arbetar du med att kvalitetssäkra produktionen, optimera produktionsflöden samt jobba med ständiga förbättringar. Du föreslår förbättringar utifrån fakta och statistik. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder.

I arbetet ska du kunna identifiera risker och möjligheter. Du behöver ha kunskaper om råvaror, sammansättning och egenskaper vid batteriproduktion, samt färdigheter i batteritillverkningsprocessen.

LIA (Lärande i arbete)
Under totalt 6 veckor får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Du får unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som

  • Kvalitetstekniker/Quality Control Technician
  • Tekniker hållbar batteritillverkning/Technician sustainable battery manufacturing
  • Tillverkningstekniker/Manufacturing Technician
  • Logistiktekniker/Internal Logistics Technincian

Utbildningsledare
Marie Staaf

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

VVS-ingenjör

Campus Vimmerby

VVS-branschen är en viktig del i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Det är också ett område där många olika branscher, myndigheter och andra aktörer möts. Inom VVS förändras och förfinas teknik och arbetsmetoder hela tiden. VVS är ett mycket spännande och varierande område.

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-ingenjör arbetar du med fastigheter såsom kontor, industrier och bostäder och skapar energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Utbildningen lär dig att behärska hela processen, från projektering till förvaltning, samt ger dig kunskap i entreprenadjuridik, kommunikation och affärsmannaskap. Du får djup insikt i hur tekniska system är uppbyggda och hur de fungerar.

Du lär dig att ansvara för ett VVS-projekt, både projektering och installationsarbete. Här får du upprätta VVS-ritningar och hantera styr- och reglersystem. Denna utbildning ger dig kunskaper som blir allt mer eftertraktade på arbetsmarknaden, i takt med att samhället omformas med allt större hänsyn till miljön. När du är klar bemästrar du ritningar och tekniska underlag för VVS-installationer med CAD-teknik.

LIA
Under sammanlagt 24 veckor är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period lär du dig installation, projektledning inom VVS samt projektering.

Efter examen
Som VVS-ingenjör har du en viktig roll i att kunna nå detta mål. Förutom att arbeta som VVS-ingenjör kan du även jobba som VVS-projektör och projektledare inom VVS.

Framtidsutsikterna för VVS-ingenjörer är mycket goda. De senaste åren har det utbildats allt för få för att täcka behovet och dessutom är pensionsavgångarna stora vilket skapar ytterligare fler arbetstillfällen.

Utbildningsort
Platsbunden i Jönköping samt via videolänk i via videolänk i Stockholm, Vimmerby, Växjö eller Skellefteå

Särskilda förkunskaper
Lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper: Matematik 2

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-16
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Satellitort
Vimmerby, Skellefteå, Stockholm, Växjö

Stödpedagog inom funktionshinderområdet

Skellefteå kommun - Yrkeshögskolan

Vill du arbeta med utveckling och stöd till personer med funktionsnedsättning? Då är vår stödpedagogutbildning något för dig.

Som stödpedagog kommer du att arbeta för att säkra att individens behov står i centrum och att rättigheter för personer med funktionsnedsättning efterlevs.

Utbildningen ger dig möjlighet till en fördjupad pedagogisk och etisk kompetens i dina möten med både individ och anhörig samt i handledning av kollegor. Du får verktyg att skapa bärande, respektfulla relationer och ett lärande klimat.

Utbildningen förbereder dig för att i din roll som stödpedagog kunna planera, utforma, utföra och utvärdera ditt arbete på ett systematiskt och kvalitetssäkert sätt.

Utbildningen är på distans med samlingsdagar i Skellefteå, där du själv bekostar resa och boende.

Stödpedagogen har en viktig pedagogisk roll i det dagliga arbetet, som ytterst ska främja den enskildes självbestämmande, delaktighet och integritet. Stödpedagogen ska även vara en resurs i tillämpningen av aktuell lagstiftning i vardagsnära situationer. Med sin fördjupade och specifika kompetens är stödpedagogen en resurs i det dagliga arbetet i arbetslaget och fungerar som ett stöd i kvalitetsarbetet för att sätta individens behov i centrum och uppnå helhetssyn, utveckling och samordning.

Utbildningen bygger vidare på specifika kurser från gymnasieskolan och kräver även att du har yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.

I utbildningen ingår även lärande i arbete (LIA) som görs ute på en arbetsplats, exempelvis på din hemort.

Efter examen
Inom både privata och offentliga verksamheter ställs allt högre kompetenskrav på den personal som arbetar med stöd till personer med funktionsnedsättning. Med en utbildning till stödpedagog möter du upp mot de högre kraven och får specifika kunskaper, färdigheter och kompetenser för att kunna kvalitetssäkra insatser. Din kompetens blir bred och kan komma till nytta inom många olika verksamhetsområden.

Utbildningsledare
Rikard Rahm

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)