YH-utbildningar som erbjuds i Trollhättan. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.
Genom vår utbildning till auktoriserad elinstallatör lär du dig planera och utföra elinstallationer och lösa problem som kan uppstå i olika typer av elanläggningar. Du får kunskaper i att utföra projektering av installationer av elkraft samt hur elmaskiner av olika slag är uppbyggda och fungerar.
Utbildningen leder till en auktorisation och ställer därför krav på tidigare utbildning och andra förkunskaper.
Utbildningen sker på distans med 5 platsträffar i Trollhättan.
Särskilda förkunskaper
Lägst betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Yrkeserfarenhet
Dokumenterad Yrkeserfarenhet minst 2 år heltid med elinstallation, elkraft och elmaskiner.
Det här är utbildningen för dig som vill arbeta i en expansiv bransch och kombinera dina tekniska kunskaper med praktiskt arbete ute hos kunder.
Tydliga exempel på de globala klimatutmaningarna är kraftigt ökat behov av elenergi i olika industriprocesser, laddinfrastruktur för elfordon och starkt ökande antal nya anläggningar för elproduktion. Elnätet måste byggas ut och branschen står inför ett kraftigt ökat kompetensbehov i hela Sverige.
Utbildningen har utformats utgående från Högskolan Västs långa erfarenhet av elkraftutbildning och samarbete med branschföretag. Du kommer att förberedas för utmaningarna inom området genom kurser hur elkraftkomponenter fungerar och elanläggningar är uppbyggda samt hur hållbara eldistributionsnät planeras, övervakas och styrs. Andra viktiga ämnen som ingår är elsäkerhet, elmaskiner, konstruktion och underhåll av elanläggningar samt projektledning.
Som elkrafttekniker kommer du att arbeta i en roll som teknisk projektledare, drifttekniker, elmontör, anslutningstekniker, krafttekniker, mm. Beroende på din yrkesroll kommer du även ha många kontakter utåt, till exempel med markägare och andra intressenter i rollen som projektör eller beredare av nya nät. Som tekniker med en yrkeshögskoleexamen har du dessutom en bra grund för att kunna utveckla din kompetens om du vill fördjupa dig inom ett smalare område.
Obligatoriska träffar i Trollhättan
Campusutbildning i Trollhättan alternativt distansutbildning kombinerat med obligatoriska campusträffar. Det kan bli upp till 12 träffar under första terminen, något färre under efterföljande terminer. Varje träff är 1-3 dagar.
Behörighet
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier samt minst betyget 3/E/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper: Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c.
Utbildningen är studiemedelsberättigade, se www.csn.se
Skaffa dig en kompetens som är mycket efterfrågad hos företagen och arbeta i en bransch där utvecklingen går snabbt!
16 företag från Västra Götalandsregionen har aktivt deltagit i utformningen av kursen. Företagen har tryckt på vikten av att studenterna får en kontinuerlig och nära kontakt med branschen då svetsautomation ses som en viktig framgångsfaktor för framtida konkurrenskraft. Företagen erbjuder därför LIA platser (Lärande i Arbete). Några av företagen har en aktiv roll i ledningsgruppen, andra företag erbjuder studiebesök och föreläsningar, allt för att studenterna ska kunna knyta kontakter med arbetslivet.
Utbildningen bedrivs på heltid på Campus i Trollhättan och du varvar med praktik (LIA) ute på en arbetsplats.
Utbildning passar dig som har läst industriprogrammet på gymnasieskolan, har en motsvarande teknisk utbildning eller dig som har jobbat inom produktionsteknik och vill vidareutbilda dig för att har en konkurrenskraftig kompetens i framtidens industri.
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier.
Lärplattform
Som studerande får du tillgång till lärplattformen Canvas där du kan ta del av information, schema, kursplanering, föreläsnings- och övningsmaterial, etc. Här lämnar man även in rapporter och redovisningar och kan kommunicera med lärare och utbildningsledare.
Utbildningen är studiemedelsberättigade.
Produktionstekniker innefattar yrkeskategorier som processtekniker, kvalificerade operatörer, produktionsberedare och produktionsutvecklare. Med branschspecifik erfarenhet är även chefsbefattningar tänkbara, t ex arbetsledare, produktionschef eller platschef. Läs mer på framtid.se
Kreativitet och problemlösningsförmåga - är två av de viktigaste personliga egenskaper, som krävs för att trivas i film- och masköryrket. Läs mer på framtid.se