Arvika Näringslivscentrum, ANC

Välkommen till Arvika Näringslivscentrum – möjligheternas hus för dig och ditt företag!

Hos oss kan du studera som vuxen. Vi har all kommunal vuxenutbildning i våra lokaler. Dessutom högskole- och yrkeshögskoleutbildningar. Vi anordnar utbildningar till företag, kommuner och landsting i samarbete med dig och din arbetsplats inom alla områden. Vi har alltid flera öppna utbildningar för dig att anmäla dig till.

Tillsammans med näringslivet och närliggande företag i branschen erbjuder vi utbildningar som ger den efterfrågade kompetens som arbetsmarknaden ropar efter. Våra utbildningar kombinerar teoretiska och praktiska moment för att säkerställa att studenterna får rätt kunskap. Efter examen har cirka 90 procent av våra yrkeshögskolestudenter arbete inom sex månader.

En stor del av utbildningsperioden är praktik (LIA – Lärande i arbete), där du kan förbättra dina praktiska färdigheter och koppla samman teorin med dina praktiska färdigheter. Genom LIA får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför framtida anställningar och ungefär sju av tio får anställning på sitt LIA-företag.

Alla våra yrkeshögskoleutbildningar är kostnadsfria och berättigar till studiemedel från CSN och sker på Yrkeshögskolan i Arvika.

Även om du saknar formell behörighet, betyg från skolan, så kan du sökande till Yrkeshögskolan. Vi tittar på dina faktiska kunskaper som du besitter idag. Om du är osäker på om du uppfyller behörighetskraven kan du kontakta oss för information om eventuell validering eller komplettering.

Välkommen!

Kyl- och värmepumpstekniker

Arvika Näringslivscentrum, ANC

Har du ett intresse för energi- och miljöfrågor? Vill du ha möjlighet att variera ditt arbete mellan kontorsmiljö och fältarbete? Då är det här utbildningen för dig.

Utbildningen
Utbildningen täcker allt från kyl- och värmepumpsteknik till planering, projektering, dimensionering, installation och uppföljning av system, samt försäljning och löpande kundkontakter.

Under utbildningen får du insikt i olika typer av kyl- och värmesystem, förståelse för deras funktioner, kompetens att installera rätt teknik, samt att följa upp, analysera och utföra service på anläggningar. Du kommer att lära dig att planera, projektera, justera och utföra service på olika kyl- och värmesystem. Du får också kunskap om hantering av elteknik, kyl- och värmetekniska system samt styr- och reglerteknik.

Utbildningen bedrivs på heltid, med tre dagar på plats och två dagar för självstudier varje vecka.

Som en del av utbildningen erhåller du certifikat på högsta nivå för heta arbeten, lödning och kylteknik.

Praktik - LIA
En betydande del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA), vilket innebär totalt 24 veckors praktik på olika företag. Under LIA-perioden har du möjlighet att vidareutveckla dina praktiska färdigheter och koppla samman teori och praktik. Det är här dina färdigheter testas i en verklig arbetsmiljö, samtidigt som du får möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför framtida anställningar.

Efter utbildningen
Efter utbildningen kan du arbeta på konsultföretag, entreprenadföretag och offentlig förvaltning som till exempel kommuner. Du kan arbeta som kylmekaniker, kyltekniker, monterare av kyl- och värmepumpar med fokus på värme och kyla, projekteringsansvarig, servicepersonal, rådgivare, styr- och reglertekniker, energikonsult eller som säljare av kyl- och värmesystem.

Grundläggande behörighet: Gymnasieexamen eller motsvarande

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-11
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
Arvika kommun

Medicinsk vårdadministratör

Arvika Näringslivscentrum, ANC

Som medicinsk vårdadministratör har du varierade arbetsuppgifter. Du är ett viktigt administrativt stöd i verksamheten och jobbar bland annat med medicinsk dokumentation. På vissa arbetsplatser tar du emot patienter och närstående i receptionen.

Under utbildningen får du teoretiska kunskaper med hjälp av engagerade och kompetenta lärare och du får arbeta med uppgifter på egen hand och i grupp. Uppgifterna genomförs oftast i skolan, men även hemuppgifter förekommer. Vi tränar journaldokumentation i en övningsmodul i det journalsystem som används inom Region Värmland och som planeras in i Region Örebro inom kort. Under utbildningen kommer du, förutom att träffa ordinarie lärare, även att träffa föreläsare från olika verksamheter och göra en del studiebesök.

Efter din utbildning får du ett examensbevis och kan du söka tjänster som vårdadministratör, medicinsk sekreterare, medicinsk vårdadministratör och läkarsekreterare. Dessa tjänster finns på sjukhus, vårdcentraler/hälsocentraler, hos privata vårdgivare och inom företagshälsovård runt omkring i Sverige. Det finns även vårdadministrativ personal inom forskning och på läkemedelsföretag.

LIA - Lärande i arbete
En del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Under LIA:n får du omsätta dina kunskaper från utbildningen i en verklig miljö och träna på din nya yrkesroll på vårdcentraler och sjukhus. 

Särskild behörighet som krävs:

  • Svenska 2/B eller Svenska som andraspråk 2/B
  • Engelska 6/B 
Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-14
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
Arvika kommun
Satellitort
Kristinehamn

Frontendutvecklare

Arvika Näringslivscentrum, ANC

I samarbete med Folkuniversitetet i Karlstad erbjuder vi utbildningen Frontendutvecklare.

Under utbildningen varvar du teori med praktik. Under din praktikperiod får du från grunden lära dig att skapa ett snyggt, användarvänligt, interaktivt och responsivt innehåll genom en blandning av JavaScript och ramverk tillsammans med HTML och CSS. Du kommer också att ha en praktikperiod där du jobbar med skarpa projekt tillsammans med ett team av andra programmerare på ett företag eller i en organisation.

Praktik - LIA
Utbildningen har två LIA-kurser, sammanlagt 19 veckor, på heltid. Under LIA-perioden tränar du på din framtida yrkesroll och får kontakter som leder till jobb.

Efter utbildningen
Det finns ett stort behov av folk med it-kompetens i Sverige, den digitala omställningen i samhället skapar en ökad efterfrågan av exempelvis videotjänster, molntjänster, smarta appar och e-handel.

Efterfrågan av en frontendutvecklares kompetens finns inom alla sektorer i samhället, företag, organisationer, myndigheter, kommuner och regioner. Du har goda möjligheter hitta din plats i branschen som anställd eller konsult med början i de juniora tjänsterna och med tiden bredda din portfölj och ta dig an alltfler seniora uppdrag. Du kommer att kunna arbeta som bland annat:

  • Frontendutvecklare
  • Gränssnittsutvecklare
  • Javascriptutvecklare
  • Webbutvecklare
     

Grundläggande behörighet: Gymnasieexamen eller motsvarande
Särskild behörighet: Programmering 1 eller motsvarande

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-15
Branscher
Data & IT
Studieort
Arvika kommun

Energitekniker - Byggnader

Arvika Näringslivscentrum, ANC

Du behövs som Energitekniker!

Energibranschen utvecklas ständigt. Ny teknik och nya energieffektiva lösningar för fastigheter skapar behov av välutbildade energitekniker, servicetekniker, fastighetstekniker, energianalytiker och fler som konkret kan genomföra energibesparande åtgärder. Exakt det som vår yrkeshögskoleutbildning (YH) Energitekniker – Byggnader levererar, i samarbete med ett 70-tal företag.

Energieffektiva metoder för energianvändning i fastigheter är kärnan i denna utbildning som berör allt ifrån energianalyser, planering, genomförande och uppföljning av installationer till kundkontakter och försäljning.

Under utbildningen får du inblick i förekommande uppvärmnings- och ventilationssystem för fastigheter, förståelse för hur de fungerar och kompetens att installera rätt teknik, samt följa upp och analysera energianvändningen. Du får lära dig att planera, projektera, injustera och serva olika energieffektiva system, du lär dig hantera elteknik, kyltekniska system och styr- och reglerteknik.

LIA
Nästan en tredjedel av utbildningen, totalt 24 veckor, är Lärande i arbete (LIA) som genomförs ute på olika företag, då du får möjlighet att öva upp dina praktiska färdigheter ytterligare och koppla ihop teori och praktik. Här knyts viktiga kontakter inför framtida jobb.

Utbildningen ger Yrkeshögskoleexamen.

Vad vill du bli?
Den kompetens utbildningen ger, gör att du kan arbeta med energi-effektiviserande åtgärder i industrier och fastigheter – befintliga, ombyggda och i nyproduktion. Din breda kompetens gör att utsikterna till jobb är mycket goda.

Möjliga arbetsplatser efter utbildningen är på entreprenadföretag, konsultföretag och kommuner. Du kan exempelvis arbeta inom områden som ventilation, uppvärmning och kylning, energianalyser, projektering, eller som rådgivare, styr- och reglertekniker, energikonsult eller som säljare av energieffektiva system.

Grundläggande behörighet: Gymnasieexamen eller motsvarande

Välkommen till oss!

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2025-03-01
Ansökan stänger
2025-04-15
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Studieort
Arvika kommun
Satellitort
Karlstad