Byggbranschens utbildningscenter, BUC bild

Byggbranschens utbildningscenter, BUC

Byggbranschens Utbildningscenter hjälper dig och dina medarbetare till rätt kompetens med relevanta och framtidsinriktade utbildningar för både yrkesarbetare och tjänstemän.

Vi erbjuder konkurrenskraftiga och hållbara utbildningar som hjälper hela bygg- och anläggningsbranschen att rusta Sverige för framtiden.

Du kan välja mellan öppna-, företagsinterna-, klassrums-, online- och distansutbildningar. Vi har ett brett utbud inom entreprenadjuridik, byggproduktion, arbetsmiljö, företagsstyrning, ledarskap, kollektivavtal och arbetsrätt. Vi driver även YH-utbildningar inom byggbranschen.

Våra utbildare har lång erfarenhet från olika positioner inom bygg- och anläggningsbranschen och är väldigt bra pedagoger.

Byggbranschens Utbildningscenter är en del av Byggföretagen som är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Vi arbetar hela tiden med att utöka vårt utbud och anpassa det till branschens utveckling och Byggföretagens medlemmars behov – för att alltid vara i framkant i samhällsutvecklingen.

Reportage från Byggbranschens utbildningscenter, BUC

buc_reportage1_kopia.jpg bild

"​​​​​​​Spindeln i nätet" som löser alla problem

2022-09-28
Linn Hallberg 21 år från Malmö läser första året på Yh- utbildningen Byggproduktionsledare i Malmö. – När jag sökte till utbildningen så hade jag ingen erfarenhet som anställd på något byggföretag men jag hade byggt ett eget hus tillsammans med min far och detta fick mig att falla för denna bransch. Vem kan då passa att söka till utbildningen Byggproduktionsledare? – ”Spindeln i nätet som löser alla problem” är den bilden jag har haft om en arbetsledare i byggbranschen och än så länge stämmer det in bra på det jag har fått se. – Första kursen vi hade var ”extern och intern kommunikation”. Den handlade mycket om vi fungerar i ledarroller och hur man ska hantera olika situationer med medarbetare. Även om den kursen inte handlade om hur man tekniskt bygger ett hus så går det nästan inte en dag utan att jag tänker på de saker jag lärde mig när jag ska bemöta kollegor i branschen Yh-utbildningen Byggproduktionsledare har två LIA-perioder (Lärande I Arbete) per år. – Jag hade ingen anställning inom byggbranschen innan jag började utbildningen men jag kunde snabbt skaffa mig en LIA-plats på egen hand och har även blivit erbjuden att jobba där i sommar. På min LIA-arbetsplats tycker mina kollegor att det är roligt att jag studerar och är hos dem 2 dagar i veckan. Det är väldigt intressant och lärorikt eftersom jag inte har så mycket erfarenheter.
buc_reportage2.jpg bild

"Spindeln i nätet" med en väldigt varierande arbetsdag

2022-09-28
29-årige Eddie Månsson från Fulltofta i Skåne har 12 års erfarenhet av byggbranschen och har nyligen avslutat sin första termin på Yh-utbildningen Byggproduktionsledare i Malmö. Var fann du information om Byggproduktionsledarutbildningen? – Det var via företag som jag var anställd på som erbjöd mig denna utbildning. Vad var din bild av en Arbetsledare inom byggbranschen innan du startade denna utbildning? – Med tanke på att man haft rollen som arbetsledare i många år, så har man rätt så bra koll på vad det innebär. Men jag vill påstå att man är spindeln i nätet med en väldigt varierande arbetsdag och man måste vara en lösningsorienterad person. Hade du erfarenhet av byggbranschen innan du sökte denna utbildning? – Ja, jag har 12 års erfarenhet av denna bransch, då jag började som snickare sedan blev jag arbetsledare och i nuvarande tjänst är jag platschef. Hur ser ditt LIA-företag på att du studerar hos oss? – De tycker att det är bra att man tar chansen att gå utbildningen eftersom man får en bred kunskap av kurserna och man utvecklas undertiden man utbildar sig. Hur ser din student och arbetssituation ut? Hade du anställning innan LIA-praktiken, har du anställning idag, är du på LIA-praktik idag? – Jag hade anställning hos Byggmästaren i Skåne när jag ansökte till utbildningen. Detta innebär att jag även gör min LIA här under studietiden. Vilka kurser eller kursmoment tycker du just nu har varit mest nyttiga? – Av det vi studerat hittills, så är byggteknik och framför allt uträkningar av balkar och laster det mest nyttiga. Sedan tycker jag även att kurserna som handlar om fukt, luft och brand är viktiga att ha kunskap om.

Platschef - Bygg och anläggning

Byggbranschens utbildningscenter, BUC

Som platschef inom bygg och anläggning har du en central roll i alla typer av byggprojekt. Utbildningen vänder sig till dig som redan har erfarenhet av att jobba som arbetsledare och vill utvecklas vidare i karriären.

Jobbet som platschef inom byggindustrin är ett varierande yrke som erbjuder många vidare utvecklingsmöjligheter och en bra arbetsmarknad. Utbildningen är utformad för att möta branschens behov.

Eftersom utbildningen avser kompetensutveckling för redan yrkesverksamma går den också att kombinera med ditt nuvarande arbete.

Utbildningen har, på uppdrag av branschens företag, lokala anpassningar av utbildningen för att bättre svara mot de lokala behoven.

En fjärdedel av utbildningen består av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Vi lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen.

Efter avslutad utbildning har du kompetensen att arbeta som platschef inom bygg- och anläggningssektorn.

Denna utbildning är för dig som arbetar inom branschen och vill höja din kompetens och ta steget upp till Platschef. 

Utbildningsstart
2024-08-26
2025-08-25
Utbildningsslut
2025-06-30
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
195 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
Malmö kommun

Byggproduktionsledare, Malmö

Byggbranschens utbildningscenter, BUC

Utbildningen till Byggproduktionsledare genomförs i mycket nära samarbete med Byggföretagen. Alla de stora byggföretagen engagerar sig – både i utbildningens utformning och i din praktik.

Utbildningen är utformad så att du kan fortsätta att jobba parallellt med utbildningen. Normalt tillbringar du en dag i vecka i skolan och två dagar i lärande arbete (LIA) ute på företagen, medan två dagar är avsatta till självstudier.

Utbildningens upplägg är en kombination av teori och praktik så att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke, och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Under praktiktiden får du testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen.

Utbildningen ger dig god förståelse för byggproduktion och husbyggnads- och anläggningsarbete. Efter avslutade studier kan du jobba som arbetsledare och chef inom byggrelaterade verksamheter.

Behörighet
Grundläggande behörighet samt
- Bygg och anläggning 1, 200 p med lägst betyg G/E/3
- Bygg och anläggning 2, 200 p med lägst betyg G/E/3
eller motsvarande kunskaper

Utbildningen finns även i Jönköping.

Kontakt

Malmö
anna.wetzel@buc.se
Telefon: 040-35 25 09

Jönköping
ulrika@jkpglbf.se
Telefon: 070-365 12 07 

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-01-01)
2025-01-01
Utbildningsslut
2025-12-15
2026-12-15
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2024-09-15
Ansökan stänger
2024-10-13
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
Malmö kommun
Satellitort
Jönköping

Byggproduktionsledare

Byggbranschens utbildningscenter, BUC

Som byggprojektledare kan man arbeta både på företag som driver totalentreprenader och hos underentreprenörer. Läs mer på framtid.se

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-01-15)
2025-01-13
Utbildningsslut
2025-12-20
2026-12-20
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse