Campus Skellefteå YH bild

Campus Skellefteå YH

Skellefteå är en växande stad i omvandling. De närmaste åren kommer en mängd nya arbetstillfällen att skapas, liksom nya bostäder och ny infrastruktur. Kom hit och var en del av den utvecklingen.

Yrkeshögskolan huserar på Campus Skellefteå, på den centrumnära södra sidan av Skellefteälven. Här finns också många andra verksamheter, som universitetsutbildning och forskning, en mängd vuxenutbildningar på gymnasienivå och en rad företag. Här finns idrottshall, restaurang och café och ett stort, aktivt bibliotek med modern arkitektur och vacker utsikt över älven.

Yrkeshögskolan i Skellefteå ger dig möjlighet till både kompetenshöjning och karriärväxling. Tillsammans med arbetslivet skapar vi utbildningar utifrån aktuella behov, vilket innebär stora jobbchanser.

Yrkeshögskolans utbildningar drivs i samarbete med arbetslivet, som har en central roll både före, under och efter utbildningarna. Det innebär att utbildningarna är skräddarsydda utifrån arbetslivets behov av kompetens och leder till aktuella yrkesroller.

Yrkeshögskolan har ett målinriktat arbetssätt, vilket märks inte minst genom LIA (lärande i arbete) där du som studerande får utveckla dina praktiska färdigheter i skarpt läge på en relevant arbetsplats.

Utbildningarna finns inom många olika branscher och flera av dem är på distans.

Produktionstekniker Automatiserade tillverkningsprocesser

Campus Skellefteå YH

Gillar du teknik och att jobba med ständiga förbättringar? Vill du utveckla och effektivisera produktionslinjer? Då är det här en utbildning för dig. I den här yrkesrollen identifierar du felkällor, mäter produktionsflöden och minimerar slöseri i produktionen.

Som produktionstekniker inom automatiserad tillverkning arbetar du med att digitalisera, effektivisera och automatisera industrins nya och smarta produktionssystem.

Med hjälp av kvalitetstekniska metoder och verktyg analyserar du nya eller befintliga produktionssystem. Du har specialiserade kompetenser inom TQM, automatisering, MPS och Lean production. Du arbetar med ständiga förbättringar och kvalitetsutveckling för att skapa effektiva och hållbara produktionssystem.

Ditt mål är att minimera störningar, flaskhalsar och fel i flöden och automatiserade tillverkningssystem. Du driver utvecklingen av industrins digitalisering, effektivisering och flexibilitet framåt. Du föreslår förbättringar och investeringar utifrån fakta, statistik, analyser och ekonomiska förutsättningar. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder.

Utbildningen är på distans, med obligatoriska samlingsträffar i Skellefteå.

En betydande del av utbildningen består av LIA, där du under totalt 20 veckor får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Det ger dig unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som

  • Produktionstekniker Automatiserade produktionssystem
  • LEAN-koordinator Effektivisering
  • Processutvecklare Digitalisering
  • Kvalitets- och produktionsutvecklare
  • Projektledare i produktion
  • Produktionstekniker

Utbildningsledare
Marie Staaf

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-26)
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-05-22
2027-06-18
2028-06-23
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Produktionstekniker Digitalisering och datorstödd tillverkning

Campus Skellefteå YH

Vill du utveckla tillverkningsmetoder, robotteknik eller nya smarta produkter och driva den industriella digitaliseringen framåt? Sök den här utbildningen!

Som produktionstekniker inom digitalisering och datorstödd tillverkning arbetar du med att utveckla och effektivisera industrins tillverkningsmetoder. Du har specialiserade kompetenser inom 3D-CAD/CAM, VR/AR, automation, robotisering, additiv tillverkning etc. Du kan även arbeta med att utveckla nya smarta produkter och digitala tjänster.

Ditt mål är att driva utvecklingen och industrins digitalisering framåt och att minimera led- och omställningstider, fel, störningar, flaskhalsar, verktygsslitage mm. Du övervakar och utvecklar underhållet av maskiner och verktyg för att maximera produktivitet, nyttig produktionstid och planerar för att snabbt och flexibelt kunna ställa om tillverkningen till andra produkter och kundernas behov.

Med hjälp av kvalitetstekniska metoder och verktyg analyserar du tillverkning, maskinnyttjande, slitage, resultat och störningar. Du föreslår förbättringar och fattar beslut om förändring utifrån fakta och statistik. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder. 

En betydande del av utbildningen består av LIA, där du under totalt 14 veckor får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Det ger dig unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som

  • Produktionstekniker Digitalisering och CAM
  • Produktionstekniker CNC/CAM och 3D-teknik
  • Lean-koordinator CNC/CAM
  • Industriell förbättringsledare
  • Teknikutvecklare Additiv tillverkning
  • Produktionstekniker

Utbildningsledare
Marie Staaf

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-26)
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-02-06
2026-12-25
Studietakt
100%
YH poäng
320 YH-poäng (ca. 1.6 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Tekniker hållbar batteritillverkning

Campus Skellefteå YH

Det här är utbildningen för dig som vill vara med och utveckla den växande batteriindustrin!

Utbildningen sträcker sig under två terminer (200 YH-poäng) och sker heltid (100%) på distans med tre obligatoriska samlingsträffar i Skellefteå.

Som tekniker inom batteritillverkning arbetar du med att kvalitetssäkra produktionen, optimera produktionsflöden samt jobba med ständiga förbättringar. Du föreslår förbättringar utifrån fakta och statistik. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder.

I arbetet ska du kunna identifiera risker och möjligheter. Du behöver ha kunskaper om råvaror, sammansättning och egenskaper vid batteriproduktion, samt färdigheter i batteritillverkningsprocessen.

LIA (Lärande i arbete)
Under totalt 6 veckor får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Du får unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som

  • Kvalitetstekniker/Quality Control Technician
  • Tekniker hållbar batteritillverkning/Technician sustainable battery manufacturing
  • Tillverkningstekniker/Manufacturing Technician
  • Logistiktekniker/Internal Logistics Technincian

Utbildningsledare
Marie Staaf

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-09-02)
2025-08-01
Utbildningsslut
2025-06-06
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Stödpedagog inom funktionshinderområdet

Campus Skellefteå YH

Vill du arbeta med utveckling och stöd till personer med funktionsnedsättning? Då är vår stödpedagogutbildning något för dig.

Som stödpedagog kommer du att arbeta för att säkra att individens behov står i centrum och att rättigheter för personer med funktionsnedsättning efterlevs.

Utbildningen ger dig möjlighet till en fördjupad pedagogisk och etisk kompetens i dina möten med både individ och anhörig samt i handledning av kollegor. Du får verktyg att skapa bärande, respektfulla relationer och ett lärande klimat.

Utbildningen förbereder dig för att i din roll som stödpedagog kunna planera, utforma, utföra och utvärdera ditt arbete på ett systematiskt och kvalitetssäkert sätt.

Utbildningen är på distans med samlingsdagar i Skellefteå, där du själv bekostar resa och boende.

Stödpedagogen har en viktig pedagogisk roll i det dagliga arbetet, som ytterst ska främja den enskildes självbestämmande, delaktighet och integritet. Stödpedagogen ska även vara en resurs i tillämpningen av aktuell lagstiftning i vardagsnära situationer. Med sin fördjupade och specifika kompetens är stödpedagogen en resurs i det dagliga arbetet i arbetslaget och fungerar som ett stöd i kvalitetsarbetet för att sätta individens behov i centrum och uppnå helhetssyn, utveckling och samordning.

Utbildningen bygger vidare på specifika kurser från gymnasieskolan och kräver även att du har yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.

I utbildningen ingår även lärande i arbete (LIA) som görs ute på en arbetsplats, exempelvis på din hemort.

Efter examen
Inom både privata och offentliga verksamheter ställs allt högre kompetenskrav på den personal som arbetar med stöd till personer med funktionsnedsättning. Med en utbildning till stödpedagog möter du upp mot de högre kraven och får specifika kunskaper, färdigheter och kompetenser för att kunna kvalitetssäkra insatser. Din kompetens blir bred och kan komma till nytta inom många olika verksamhetsområden.

Utbildningsledare
Rikard Rahm

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-06)
2025-08-25
2026-08-24
Utbildningsslut
2026-05-29
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Campus Skellefteå YH

Utbildningen Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre är en spetsutbildning som har tagits fram i nära samarbete med arbetsgivare inom yrkesområdet. Det garanterar att innehållet är det rätta och att yrkeskompetensen är eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildningen har 50% studietakt under två år och består av totalt nio samlingsveckor i Skellefteå.

Utbildningen omfattar 200 yrkeshögskolepoäng. Den genomförs på distans men med en till tre obligatoriska samlingsveckor per termin, vilket gör det möjligt att kombinera arbete med studierna. Utbildningen motsvarar halvtidsstudier under fyra terminer och består av totalt nio samlingsveckor.

Samlingsveckorna är förlagda på Campus i Skellefteå med undervisning, studiebesök och föreläsningar måndag-fredag. Övriga veckor arbetar du självständigt eller i grupp med datorn som arbetsyta och kontaktlänk mellan kursdeltagare och lärare.

Lärande i arbete, LIA, utgör 20 poäng. LIA är handledarledda studieveckor som genomförs ute på arbetsplatser.

Efter examen kan du arbeta som

  • Specialistundersköterska kognitiv sjukdom
  • Demens- och äldrepsykiatrispecialiserad undersköterska
  • Demensspecialiserad undersköterska


Arbetsområden efter utbildningen ligger inom geriatrik, äldrepsykiatri, rehabilitering, personer med funktionsnedsättningar och äldreomsorg. Även inom akutmottagningar, medicin- och ortopedavdelningar kommer denna kompetens att efterfrågas. Framtidens vård och omsorg har ett stort behov av personal med specialistkompetens på alla nivåer.

Utbildningsledare
Kristiina Tikkanen

För att vara behörig till utbildningen krävs följande:

- Gymnasieexamen eller motsvarande. 
- Godkända betyg omfattande minst 1350 poäng av yrkesämnen från Vård- och omsorgsprogrammet eller äldre utbildningar inom vård och omsorg samt motsvarande inom vuxenutbildning.
- Yrkeserfarenhet, motsvarande sammanlagt minst 12 månaders heltidstjänstgöring som undersköterska.

Godkända betyg i följande programgemensamma kurser ur Vård- och omsorgsprogrammet
- Anatomi och fysiologi 1, 50p
- Anatomi och fysiologi 2, 50p
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1, 100p
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2, 100p
- Gerontologi och geriatrik, 100p
- Hälso- och sjukvård 1, 100p
- Hälso- och sjukvård 2, 100p
- Omvårdnad 1, 100p
- Omvårdnad 2, 100p
- Psykiatri 1, 100p
- Psykiatri 2, 100p
- Psykologi 1, 50p
- Social omsorg 1, 100p
- Social omsorg 2, 100p
- Gymnasiearbete (inriktning vård och omsorg), 100p

Totalt: 1350p

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-09-02)
2025-09-01
2026-09-01
Utbildningsslut
2026-06-06
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)