KompetensUtvecklingsInstitutet, KUI

KUI Yrkeshögskola erbjuder Yrkeshögskoleutbildningar för dig med yrkeserfarenhet inom vård, omsorg eller förskola. Du läser på distans 50% eller 75% studietakt. På så sätt kan du kombinera studier på distans med arbete på din nuvarande arbetsplats.

Våra utbildningstyper

  • Yrkeshögskoleutbildning - en kvalificerad utbildning, 2 år, som är skräddarsydd för att täcka de kompetensbehov som finns ute i arbetslivet. YH-utbildningen är eftergymnasial, kombinerar teori med praktik och genomförs i nära samarbete med arbetslivet.
  • Korta YH-utbildningar syftar till att fördjupa, bredda eller förnya kompetens i arbetslivet på ett mer flexibelt sätt. En kort YH-utbildning hos KUI läser du på distans under 10-13 veckor och de vänder sig till dig som har yrkeserfarenhet och och vill vidareutbilda dig inom ett visst kompetensområde.
  • YH-flex är en snabbare och mer flexibel väg till en YH-examen för dig som har yrkeskunskaper motsvarande en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning. Du validerar och tillgodoräknar dig yrkeskompetens och kompletterar därefter med utbildning.

Palliativ vård

KompetensUtvecklingsInstitutet, KUI

När andelen äldre ökar kommer även de som är i behov av palliativ att öka och det större krav på personalen inom vård och omsorg. Denna utbildningen ger dig kompetensen att kunna ge vård till patienter i ett palliativt skede på ett professionellt och kvalitetssäkrat sätt.

Yh-utbildningen Palliativ vård 30 YH-poäng vänder sig till dig som arbetar som undersköterska eller motsvarande inom äldreomsorg eller liknande verksamhet inom vård och omsorg. Du läser på distans och halvfart under 12 veckor så att du kan kombinera arbete med studier.

Målet med utbildningen

Yh-utbildningen Palliativ vård ger dig kompetenser för att kunna medverka till att patienter med palliativ vård får vård på ett professionellt sätt. Du förväntas efter kursen kunna arbeta enligt det nationella vårdprogrammet samt med palliativa registret för ökad kvalitetssäkring. Du ska även kunna ta ett utökat ansvar i din verksamhet i form av riskbedömningar, omvårdnad och kvalitetsregister både i närtid och framtid.

YH-utbildningen Palliativ vård ger dig

  • Specialiserad kunskap om den egna yrkesrollen inom palliativ vård och ges insikter i hur det är att vårda och arbeta nära döende personer och deras anhöriga.
  • Avancerad kunskap om och färdighet att arbeta utifrån palliativ vårdfilosofi.
  • Fördjupad kunskap, kompetens och färdighet att använda bedömningsinstrument samt identifiera olika symtom i livets slutskede samt metoder för att lindra dessa.
  • Färdigheter om specifik omvårdnad i olika palliativa skeden.
  • Kunskap om och en orientering i det Nationella Vårdprogrammet för Palliativ vård och färdighet i att använda det svenska palliativregistret.
Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
30 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Linköpings kommun)

Psykisk ohälsa hos barn och unga

KompetensUtvecklingsInstitutet, KUI

Kursen Psykisk ohälsa hos barn och unga vänder sig till dig som redan har minst ett års erfarenhet, motsvarande en halvtidsanställning, inom yrken såsom barnskötare, förskollärare, lärare eller andra relevanta områden inom vård, omsorg eller LSS som har en direkt koppling till barn och unga. Det inkluderar yrken som undersköterska, stödassistent, elevassistent eller liknande. Din befintliga erfarenhet och kunskap i att arbeta med barn och unga är värdefull och utgör en grund för att vidareutveckla dina färdigheter och fördjupa din förståelse inom detta område.

Kursen är på distans och omfattar 16 veckor på deltid.

Kursen
Psykisk ohälsa hos barn och unga är ett tillstånd som inte har en enkel orsak utan snarare uppstår som ett resultat av en samverkan mellan flera komplexa faktorer. Denna sammansmältning av element inkluderar genetiska faktorer, biologiska komponenter, miljöpåverkan och livshändelser. Att förstå och erkänna detta komplexa samspel är avgörande för att förebygga, diagnostisera och behandla psykiska besvär på ett effektivt sätt.

I denna kurs kommer du att utveckla en mångsidig uppsättning färdigheter inriktade på att effektivt kommunicera, bemöta och stödja barn och unga som kämpar med psykisk ohälsa. Ditt tillvägagångssätt kommer att grundas på två viktiga principer: personcentrering och salutogent förhållningssätt.

Kursen kommer också att ge dig kompetens att arbeta med ett brett perspektiv som inkluderar barn, familjer och nätverk. Du kommer att förstå vikten av att samarbeta med olika aktörer och professioner som kan bidra till att skapa en stödjande miljö.

Kursen kommer även att omfatta en fördjupad förståelse för ämnen som missbruk, spelberoende och gaming hos barn och unga. Du kommer att lära dig att känna igen dessa problem och få verktyg för att stödja de som påverkas. Dessutom kommer du att utforska hur olika medieinfluenser påverkar barns och ungas psykiska hälsa och hur man hanterar dessa utmaningar.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-11-11)
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
2025-03-14
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
40 YH-poäng (ca. 0.4 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS

Psykisk ohälsa hos äldre

KompetensUtvecklingsInstitutet, KUI

YH-kursen Psykisk ohälsa hos äldre vänder sig främst till dig som arbetar som undersköterska med inriktning äldre eller inom relevant yrkesområde där psykisk ohälsa hos äldre förekommer.

Utbildning är på distans och omfattar 16 veckor på deltid, så att du kan kombinera arbete med studier.

Du får specialiserade kunskaper om vanlig förekommande psykisk ohälsa hos äldre som kriser, ångesttillstånd, depressioner och psykoser. Du får utveckla och fördjupa din kompetens att uppmärksamma, förstå, planera, bemöta, dokumentera omsorg och omvårdnad om äldre med psykisk ohälsa. Att kunna identifiera risker och signaler för suicid hos äldre i så tidigt skede som möjligt samt beroendeproblematik hos äldre och dess konsekvens för individ och anhöriga.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-09-23)
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
2025-01-24
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
40 YH-poäng (ca. 0.4 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)

Psykisk ohälsa, suicid & suicidprevention

KompetensUtvecklingsInstitutet, KUI

Psykisk ohälsa, suicid och suicidprevention, 30 YH-poäng

Denna korta YH-utbildning om Psykisk ohälsa, suicid och suicidprevention vänder sig till dig som har yrkesverksamhet inom relevant inom LSS eller socialpsykiatri/psykiatri, som exempelvis skötare, boendestödjare, stödassistent eller liknande.

Forskning tyder på potentiella effekter på befolkningens psykiska hälsa med anledning av pandemin Covid-19. Psykisk ohälsa riskerar att öka på både kort och lång sikt, många riskerar att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom på grund av situationen som råder i samhället. Personer som redan har en psykisk ohälsa är extra sårbara vid yttre stressfaktorer och riskerar att försämras i sitt tillstånd.

Arbetsgivare ser ett behov av kompetenshöjning hos den omsorgsnära personalen vad gäller kunskap, färdigheter och kompetens att identifiera och hantera brukare och vårdtagare med psykisk ohälsa.

Mål med utbildningen
Yh-utbildningen ger dig spetskompetens inom psykisk ohälsa samt kunskap, färdighet och kompetens att arbeta med suicidprevention vilket medverkar till en kvalitetssäker vård och omsorg.

Utbildningen ger dig

  • Specialiserade kunskaper om risk- och friskfaktorer vid psykisk hälsa/ohälsa samt om korrelationen mellan psykisk hälsa/ohälsa och sociala kontexter.
  • Fördjupad kompetens i att uppmärksamma, förstå, planera, bemöta, dokumentera omsorg och omvårdnad om människor med psykisk ohälsa.
  • Kunskaper om vikten av suicidprevention samt kunna uppmärksamma risker för suicid.
  • Specialiserade kunskaper om vanlig förekommande psykisk ohälsa som kriser, ångesttillstånd, depressioner och psykoser.
  • Specialiserade kunskaper i att identifiera risker, uppmärksamma signaler och motverka psykisk ohälsa och risk för suicid i så tidigt skede som möjligt.
  • Utvecklade färdigheter i att tillämpa omsorg och bemötande som gynnar den enskildes återhämtning och tillfrisknande i samverkan med andra yrkeskategorier på individ- familj- grupp- och samhällsnivå.
  • Kompetens att självständigt och tillsammans med kollegor optimera och utveckla omsorg vid psykisk ohälsa och risk för suicid.
Utbildningsstart
Påbörjad (2024-11-18)
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
2025-02-21
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
30 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Linköpings kommun)

Vårdhygien och vårdrelaterade infektioner

KompetensUtvecklingsInstitutet, KUI

Vårdhygien och vårdrelaterade infektioner

Forskning visar att det finns stora brister gällande både kunskap och rutiner kopplat till vårdhygien och smittspridning. Genom kontinuerlig utbildning av personal kan smittspridning och risk för vårdrelaterade infektioner minska.

YH-utbildningen Vårdhygien och vårdrelaterade infektioner vänder sig till dig som arbetar som undersköterska och dig som arbetar inom LSS så som skötare, elevassistent habiliteringsassistent eller liknande. Du läser på distans och deltid under 10 veckor så att du kan kombinera arbete med studier. Välkommen med din ansökan!

Målet med utbildningen
Yh-utbildningen Vårdhygien och vårdrelaterade infektioner ger kompetens för att du ska kunna ta ett utökat ansvar i din verksamhet i form av att avlasta chef, handleda kollegor och tillse att uppsatta rutiner följs samt bidra till att minska riskerna för smittspridning och därmed minska onödigt lidande för den enskilde.

Yh-utbildningen Vårdhygien och vårdrelaterade infektioner ger dig

  • Fördjupade kunskaper i smitta och smittspridning samt färdigheter i att minska smittspridning inom vård och omsorg
  • Kompetens att handleda sina kollegor i att förebygga samt minska smittspridningen i vård och omsorgssituationer
  • Fördjupande kunskaper vad vårdrelaterade infektioner innebär samt kompetens att förebygga dessa med hänsyn tagen till den enskildes integritet
  • Kunskap om föreskrifter inom vårdhygien samt färdighet att praktiskt omsätta dessa i verksamheten.
  • Fördjupade kunskaper om smittskyddsarbete i extraordinära situationer såsom pandemi/epidemi, smittrisker i arbetsmiljön samt smittförebyggande åtgärder för särskilt utsatta grupper i vård och omsorg.
Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
25 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Linköpings kommun)