Tillskärarakademin Malmö bild

Tillskärarakademin Malmö

Tillskärarakademin Malmö ligger i det mysiga kulturkvarteret S:t Gertrud, här finns korsvirkeslängor och kullerstensgårdar från 1500-talet och är en inspirerande miljö för hantverk och skapande. Lokalen är belägen utmed kanalen på Norra Vallgatan, ett stenkast från Malmö Centralstation med närhet till både bussar och tåg. 

Tillskärarakademin Malmö är Sydsveriges enda skola inom området som erbjuder ett komplett utbud för alla, nybörjare som avancerade designers/mönsterkonstruktörer och håller hög kvalitet på utbildningarna. Vi förenar yrkeskunnande med visioner och skaparglädje och hjälper dig att bemästra hantverket. Här får du de bästa förutsättningarna för att lära dig hantverket från grunden och att växa i din professionella yrkesroll för en framtida karriär inom mode och design.

Vi erbjuder två konst- och kulturutbildningar, ett yh-program och en kort yh kurs med en fokus på mönsterkonstruktion, modeteckning, sömnad, produktutveckling, CLO3D, illustration, Photoshop och Illustrator kombinerat med ett tydligt hållbarhetsperspektiv. Kreativa utmaningar och ny teknik är det ett vinnande koncept för att möta arbetsmarknadens nya behov.

Välkommen!

Reportage från Tillskärarakademin Malmö

69A2523.jpg bild

Ekonomiska transaktioner tolkas i färg och form

2023-03-13
Ekonomiska transaktioner tolkas i färg och form​ Pengar! Det är temat för Nemat Ayoobis examensarbete på Tillskärarakademin Malmö där han utforskar historiska och nutida affärstransaktioner för en egen klädkollektion. Till sommaren är han färdigutbildad mönsterkonstruktör och drömmer om en framtid i Sverige som modeskapare. Nemat Ayoobi är 22 år och kommer ursprungligen från Oruzgan i Afghanistan. Men redan i 15-årsåldern skickade familjen honom till Iran för en tryggare tillvaro. Där tog han jobb som lärling på en textilfabrik. − Det var långa arbetsdagar från klockan åtta på morgonen till elva, tolv på kvällen. Jag jobbade väldigt hårt för att få en anställning och arbetade med sömnad, säger han. För sex år sedan lämnade Nemat Iran och tog sig vidare till Sverige för att söka asyl. Han fick då plats på ett av Migrationsverkets boenden i Båstad och började studera på det estetiska programmet ”Textil design” på Apelrydsskolan. Studier som sedan ledde honom vidare till Tillskärarakademin Malmö och utbildningen Mönsterkonstruktion/Direktris. Blommiga mönster för män Nemat Ayoobi har inte träffat sin familj sedan flykten från Afghanistan och har fått lära sig leva med alla svåra känslor. Men att få ägna sig åt sin favorithobby skänker glädje och kanske är det också moderns talang för textilhantverk som format hans eget intresse. Han minns hur hon brukade sy och brodera kuddar och gardiner i hemmet. − Jag älskar att blanda färger, mönster och tyger. Det är roligast att skapa damkläder för det är en mycket friare och kreativ process, inte lika begränsat och förutsägbart som herrkläder. Men min vision är att fler män ska bära blommiga material, det gör jag själv. Mina favoritfärger är rött, vitt och svart. Att vara ung man i en kvinnligt dominerad bransch har dock inte varit helt problemfritt. Nemat har fått utstå både hån och kränkande kommentarer från andra män i sin omgivning. − De säger att jag är ”bög” och det har känts jobbigt. Men det får stå för dem själva. Jag bryr mig inte om vad de tycker och tänker, säger han. Examensarbete i naturmaterial Just nu arbetar Nemat med utbildningens sista moment – det stora examensarbetet! Som tema har han valt pengar som inspiration för de plagg han först ritar, konstruerar mönster till och sedan syr upp. Perspektivet är dåtid, nutid och framtid. − Jag har hämtat inspiration från Bitcoins till byteshandel i Kina och Mongoliet. Materialet som jag valt är lin, eftersom det tidigare var en handelsvara, och designen har inspirerats av kläder från Marco Polo och Kublai Khan. Jag kommer även trycka mullbärsblad i grönt på plaggen då sedlar tidigare trycktes med papper från mullbärsträd.
Blenda_foto.jpg bild

Blenda Averfalk la grunden på Tillskärarakademin Malmö

2023-03-13
”Stämningen på Tillskärarakademin är magisk” Hon är bara 27 år gammal men redan har Blenda Averfalk hunnit med både att studera och jobba inom textil och design. Utbildningen på Tillskärarakademin i Malmö, som drivs av Medborgarskolan har lagt grunden till en spännande framtid. Det var en slump som ledde fram till att Blenda kom in på konst- och designspåret efter gymnasiet. – En dag sprang jag på studievägledaren i korridoren. Hon frågade mig vad jag skulle göra efter gymnasiet? Och jag sa att jag tycker om att rita och måla, säger hon. På Tillskärarakademin läste hon först Mönsterkonstruktör/Direktris och sedan påbyggnadsutbildningen Produktutvecklare/ Design, vilket gav henne en bred bas att stå på inför framtiden. – På Tillskärarakademin lärde jag mig grunderna till sömnad. Dels det konstruktionsmässiga men även det som gäller passform. – Kurserna i teckning var riktigt roliga och att lära sig konstruktion med allt det tekniska. Man fick lära sig hur ett plagg sitter på en kropp. Stämningen på Tillskärarakademin är magisk, det är fina lokaler och duktiga lärare, säger hon. Efter utbildningen på Tillskärarakademin praktiserade Blenda på en textilateljé i Simrishamn, och efter det väntade jobb på HM:s huvudkontor i Stockholm följt av Samsøe Samsøe i Köpenhamn. Nu studerar hon konst i Simrishamn via Österlenskolan för konst och design samtidigt som hon undervisar på en YH-utbildning på Tillskärarakademin i designprogrammet Clo3d. I framtiden kan vad som helst hända, men hon tror att hon kommer att stanna inom konst- och textilvärlden. – Jag tycker att det är kul med 3D och att arbeta med Clo3d. Kanske kommer jag att jobba som konsult längre fram.

Designer-/produktutvecklare med 3D kompetens

Tillskärarakademin Malmö

I utbildningen Designer/produktutvecklare med 3D kompetens får du lära dig att ta fram digitala plagg, mönsterdelar och prova av plagg på avatarer samt rendera bilder av din design.

Du kommer att använda program som Illustrator, Photoshop och Excel för att bl.a rita utförliga skisser och gradering av storlekar och måttlistor. Du använder engelska facktermer i dina kollektioner och på dina plaggskisser. Du kommer även att prova på att arbeta digitalt i 3D. Vi gör dig väl förtrogen med Pantone Matching System (PMS), ett internationellt färgsystem som används världen över av många yrkesgrupper.

Det här är en utbildning för dig som vill skapa plagg i fysiska eller 3D kollektioner. Vi arbetar målmedvetet med målgruppsanpassad kollektions- och produktionsplanering. Du kommer att få förståelse för och fördjupade kunskaper i designprocessen genom att arbeta praktiskt. Du kommer att arbeta i grup, men även med enskilda projekt, där du stimuleras att utmana och utveckla din kreativitet.

Du får också insikt och kunskap om de faktorer som styr mode och trender samt att göra studiebesök hos någon designer eller företag inom branschen.

I utbildningen ingår en sex veckor lång LIA period under termin två. 

Utbildningsbevis
Efter slutförd utbildning och godkända arbetsprover utfärdas utbildningsbevis.

Efter utbildningen kan du arbeta som bland annat:

  • Mönsterkonstruktör, direktris, technical designer, designtekniker, produktionstekniker, konfektionstekniker, inköp- eller designassistent, 3D artist inom spelbranschen.
  • Du har stora möjligheter att specialisera sig och skapa en karriär på något av de stora modeföretagen, söka sig vidare till andra företag i Sverige eller utomlands alternativt arbeta inom spelbranschen.

Avgift och finansiering

  • Själva utbildningen är avgiftsfri, men du får själv stå för kostnader för teckningsmaterial och tyger till examensabete.
  • Du har tillgång till samtliga Adobe program och CLO3D under hela studietiden.
  • Utbildningen är CSN-berättigad.

Särskilda förkunskaper
Lägst betyget E/3/G i följande kurser 

  • Mönsterkonstruktion 1, 100p
  • Mönsterkonstruktion 2, 100p
  • Textil design 1, 200p
  • Textil design 2, 200p


eller motsvarande kunskaper t ex om du gått en konst- och kulturutbildniing inom mönsterkonstruktion/sömnad.
Till ansökan bifogar du foton av uppsydda plagg och detaljfoton, samt ett personligt brev.

Utbildningsstart
Påbörjad (2023-08-01)
2024-08-19
2025-08-01
Utbildningsslut
2024-07-04
2025-07-10
2026-07-09
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-31
Branscher
Kultur, media, design
Data & IT
Studieort
Malmö kommun

Technical Pattern Design – CLO3D

Tillskärarakademin Malmö

Det här är en kort yh-utbildning som kommer att stärka din möjlighet till kompetensutveckling och omställning. Utbildningen riktar sig till dig som behöver förnya din kompetens för att gå vidare till nya och mer avancerade arbetsuppgifter eller byta bana i arbetslivet.

Utbildningen innehåller tre delkurser; Teknisk design, Kreativ design och CRS - Corporate Social Responsibility.

Efter slutförd utbildning och godkända arbetsprover utfärdas ett utbildningsbevis och du kan arbeta som mönsterkonstruktör för någon av de stora modekedjorna eller inom spelindustrin, som egen företagare eller på mindre designkontor som mönsterkonstruktör.

Utbildningen är avgiftsfri och CSN-berättigad, du har tillgång till programmet CLO3D under hela utbildningstiden.

Vi har 40 platser - sök nu!

Utbildningsstart
Påbörjad (2023-09-06)
Utbildningsslut
2024-02-09
Studietakt
50%
YH poäng
55 YH-poäng (ca. 0.6 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Kultur, media, design
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Malmö kommun)