Miljötekniska Yrkeshögskolan bild

Miljötekniska Yrkeshögskolan

Miljötekniska Yrkeshögskolan erbjuder utbildningar inom VA, VVS och miljöteknik, anpassade efter arbetsmarknadens behov. Vi arbetar för att vara en central del av framtidens kompetensförsörjning inom grön teknik – och du är en viktig del av den.

Under de senaste åren har vi utbildat hundratals personer och byggt upp ett starkt nätverk inom branschen, vilket garanterar att våra utbildningar är både aktuella och efterfrågade. Våra föreläsare, som är yrkesverksamma experter, hjälper dig att nå dina mål.

Sedan 2024 är Miljötekniska Yrkeshögskolan en del av Jobblyftet, som coachat och matchat närmare 1000 arbetssökande ut i arbete eller utbildning. Genom vårt samarbete får vi tillgång till stor expertis inom arbetsmarknadsfrågor och inte minst ett betydande nätverk av arbetsgivare runt om i Sverige.

Den gröna omställningen
Har du funderat på att sadla om till något helt annat än vad du arbetar med idag eller vill du utveckla din befintliga kompetens? Vi erbjuder utbildningar inom VA, VVS och miljöteknik, som alla leder till betydelsefulla yrken som säkerställer tillgången till rent vatten, minskar risken för översvämningar och skyddar våra ekosystem. Dessa områden är i ständig utveckling och ny teknik och innovativa lösningar gör arbetet både spännande och viktigt för framtiden.

Välkommen till Miljötekniska Yrkeshögskolan

Rörinspektör Mark/Fastighet

Miljötekniska Yrkeshögskolan

Som Rörinspektör inom Mark/Fastighet har du en avgörande roll i underhållet av samhällets viktigaste infrastruktur, vatten- och avloppssystemen. Du kan arbeta både inom VA- och VVS-sektorn. Du kan läsa vår utbildning på distans i Göteborg, Västerås och Uppsala.

Att studera på distans innebär att all lärarledd lektionstid sker via Teams eller Zoom. Vi anordnar också fysiska träffar där du genomför praktiska övningar tillsammans med dina studiekamrater. Under utbildningens gång anordnar vi fysiska träffar ute hos våra samarbetsföretag i antingen Göteborg, Västerås eller Uppsala.

Arbetet
VA-sektorn i Sverige har stora utmaningar framöver. En stor del av den infrastruktur som byggdes under 1990-talet är i behov av renovering. För att modernisera och underhålla vatten- och avloppssystemen krävs det, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten, investeringar på cirka 31 miljarder kronor.

Rörinspektioner i mark sker oftast på större ledningsnät som försörjer städer och samhällen med rent vatten och avloppshantering. Systemen är dolda under marken och kräver därför avancerad teknik för inspektion och underhåll. För att säkerställa att ledningsnätet har god funktion efterfrågas rörinspektioner kontinuerligt. Beställare är oftast kommuner, VA-organisationer och entreprenörer.

Inom fastigheter handlar inspektionsarbetet om att genomföra kontroller av dagvattenledningar, avloppssystem och dricksvattenrör i kommersiella byggnader, villor och flerbostadshus.

Oavsett om du arbetar med rörsystem i fastigheter eller med markförlagda ledningar, bidrar du till att säkerställa samhällets mest viktiga infrastruktur – vatten. Med teknisk utveckling och goda framtidsutsikter är detta ett yrke som erbjuder en rad möjligheter.

Utbildningen
Utbildningen är utformad i samarbete med branschens ledande företag för att säkerställa att du får den kompetens som efterfrågas.

Efter utbildningen har du de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta direkt i branschen som Rörinspektör. Du kan också specialisera dig vidare eller ta steg mot ledande befattningar.

Behörighet

Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt godkända betyg i någon av kurserna:

  • Svenska 1/Svenska A/Svenska som andraspråk 1/Svenska som andraspråk A eller motsvarande kunskaper
  • Engelska 5/Engelska A eller motsvarande kunskaper

 

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Höstterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Ansökan hela året
Ansökan stänger
2025-05-30
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Göteborgs kommun)
Satellitort
Uppsala, Västerås

Spol- och Reliningstekniker

Miljötekniska Yrkeshögskolan

Att arbeta som Spol- och Reliningstekniker innebär att du kombinerar teknisk skicklighet med miljötänk och bidrar till att skapa hållbara lösningar för framtidens infrastruktur. Du kan läsa vår utbildning på distans i Stockholm, Norrköping och Västerås.

Att studera på distans innebär att all lärarledd lektionstid sker via Teams eller Zoom. Vi anordnar också fysiska träffar där du genomför praktiska övningar tillsammans med dina studiekamrater. Under utbildningens gång anordnar vi fysiska träffar ute hos våra samarbetsföretag i antingen Stockholm, Norrköping eller Västerås.

Framtidsutsikter
Enligt branschföreningen BRiF (Branschföreningen Relining i Fastigheter) finns ett stort underskott av utbildad personal, och behovet förväntas öka. Inom kommande år behöver branschen rekrytera minst 350 nya reliningstekniker i Sverige.

Utbildningen
Under utbildningen får du nlära dig att förnya och renovera gamla rörsystem utan att behöva byta ut eller gräva upp hela rörledningar. Detta genomförs med metoder som infodring, där ett nytt rör skapas inuti det gamla röret med hjälp av material som epoxi, härdplast och kompositmaterial. Tekniken används både för större ledningsnät i gatumiljöer (VA-relining) och för avloppssystem i fastigheter.

Arbetet innebär en kombination av praktiskt arbete, problemlösning och teknisk kunskap. Vanligt förekommande uppgifter är:

  • Inspektion av rörsystem med hjälp av avancerad kamerateknik.
  • Rengöring av rör med spol- och rensningstekniker.
  • Installation av reliningsmaterial, till exempel sprut- eller strumpmetoden.
  • Säkerställa kvaliteten genom tester och dokumentation av utfört arbete.

Arbetet som reliningstekniker kräver teknisk förståelse, noggrannhet och en vilja att lösa varierande problem på ett miljövänligt och effektivt sätt.

Behörighet

Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt godkända betyg i någon av kurserna:

  • Svenska 1/Svenska A/Svenska som andraspråk 1/Svenska som andraspråk A eller motsvarande kunskaper
  • Engelska 5/Engelska A eller motsvarande kunskaper

 

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-30
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Norrköpings kommun)
Satellitort
Stockholm, Västerås