STI - Stockholms Tekniska Institut

STI har utbildningarna för dig som vill arbeta med teknik, samhällsbyggnad eller IT. Våra yrkesutbildningar är 1-2 år och alltid med ett tydligt fokus på ett specifikt yrke eller yrkesområde. Mer än 9 av 10 har ett arbete efter avslutade studier, något som vi är väldigt stolta över. Vi vet att det kan vara svårt att veta vilken väg du ska ta för att hitta ditt drömjobb. En YH-utbildning på STI passar dig som är teknikintresserad och vill kombinera teori och praktik i dina studier.

Vi samarbetar aktivt med olika företag i branschen. De har varit med och utformat våra utbildningar och deltar även aktivt i undervisningen.

Våra utbildningar består av teoretiskt lärande och självständiga studier i kombination med mycket praktik, bl.a. i form av LIA-praktik (Lärande i arbete). Det innebär att du är ute på en arbetsplats och provar på din kommande yrkesroll. Du får alltså träffa arbetsgivare i branschen redan under utbildningen.

Välkommen till Stockholms Tekniska Institut! 

Automationsingenjör

STI - Stockholms Tekniska Institut

Om programmet

STI:s YH-program Automationsingenjör är perfekt för dig som gillar teknik och vill ha en karriär inom automation, där du kommer att spela en central roll i att modernisera och effektivisera olika processer. Genom att planera, implementera och underhålla automationslösningar i olika sektorer såsom industri, fastighetsförvaltning och tillverkning, blir du en eftertraktad expert på arbetsmarknaden.

Under utbildningen får du kunskaper inom programmering och drift av automatiserade processer. Du får också insikt i områden som automationsteknik och digitalteknik. Genom att behärska de vanligaste programspråken inom automation förbereder du dig för en mångsidig karriär där du kan bidra till att öka produktivitet och lönsamhet för olika företag och organisationer.

Efter din utbildning öppnar sig en mängd möjligheter inom teknik-, fastighets- och tillverkningssektorerna, där din kompetens är avgörande för att möta de ständigt ökande kraven på automation. Med din förmåga att effektivt kommunicera tekniska lösningar till olika målgrupper är du redo att påbörja en spännande och givande karriär inom automationsbranschen.

LIA
När du läser Automationsingenjör ingår det två praktikperioder som kallas LIA (Lärande I Arbete).

Säskild behörighet
Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)

Och minst en av följande:

  • Praktisk ellära (Lägst betyg E/G)
  • Naturkunskap 2 (Lägst betyg E/G)
  • Teknik 1 (Lägst betyg E/G)
  • Fysik 1 (Lägst betyg E/G)
Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
410 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-28
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

Data Engineer

STI - Stockholms Tekniska Institut

Om programmet

Som Data Engineer har du den viktiga uppgiften att filtrera och leverera den data som behövs för att fatta informerade beslut. I en tid där stora företag och organisationer ständigt behöver rätt data för sina ändamål, är det avgörande med specialiserade analytiker inom IT och programmering. Denna yrkesroll är högt efterfrågad på arbetsmarknaden.

Din roll innebär att analysera och prioritera datan för beställaren, samt att hitta effektiva sätt att visualisera den insamlade informationen.

Under utbildningen kommer du att utforska områden såsom datamodellering och datavisualisering för att kunna presentera komplex data på ett lättförståeligt sätt.

Med tanke på den växande betydelsen av områden som AI och maskininlärning, kommer du även att få en grundläggande förståelse för dessa koncept som en del av din Data Engineer-utbildning.

Programmering är en central del av denna yrkesroll. Du kommer att få grundläggande kunskaper i Python och SQL, två språk som är kritiska för att hantera och analysera data. Dessutom kommer du att introduceras till Java och Scala, två andra viktiga programmeringsspråk inom datahantering.

Efter avslutad utbildning kommer du att vara rustad för att arbeta inom dataanalys inom en mängd olika stora organisationer och företag, både inom den privata och offentliga sektorn. Data Engineer-rollen finns representerad inom samtliga branscher, inklusive myndigheter, kommuner, banker, konsultfirmor, försäkringsbolag, elbolag, byggbolag, hälsosektorn och e-handeln.

Behörighetskrav

  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)
  • Programmering 1 med lägst betyg E (eller betyg G)
Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-02
Branscher
Data & IT

Elnätsdesigner

STI - Stockholms Tekniska Institut

Om programmet

Sverige genomgår just nu flera stora förändringar, inklusive digitalisering, ökad efterfrågan på bostäder, växande industri och minskad användning av fossila bränslen. Behovet av el är större än någonsin och fortsätter att växa. Samtidigt är de befintliga elnäten föråldrade och behöver moderniseras för att möta den ökade efterfrågan. För att hantera dessa förändringar satsas det stort på utbyggnad och utveckling av elnäten i Sverige. Dock finns det för närvarande en stor brist på kompetens och arbetskraft inom detta område.

I rollen som elnätsdesigner, även känd som elkraftskonstruktör eller beredare, blir du en teknisk projektledare som arbetar med elutredningar på elnätsbolag. Du kan också arbeta på teknikkonsultföretag eller som elentreprenör.

I din yrkesroll hanterar marktillstånd, utvecklar eltekniska lösningar och åtgärdar fel på elnäten. Efter din utbildning kommer du också att kunna arbeta som konstruktör inom elnät och skapa ritningar med hjälp av CAD och andra programvaror. Som elnätsdesigner är du aktivt engagerad i att säkerställa att elnäten uppfyller dagens höga krav på säkerhet och miljö.

Vår utbildning på STI ger dig specialiserade kunskaper inom området elnät och elanläggningar. Du kommer att lära dig att delta i planeringen och utformningen av elnät med fokus på både region- och lokalnivå. Dessutom kommer du att få kompetens i att använda de vanligaste programvarorna inom branschen för beräkningar och tekniska ritningar, samt förmågan att analysera och projektera elanläggningar.

Ta steget mot en spännande framtid genom att ansöka idag och göra elnätsdesign till en framgångsrik karriär!

LIA
I utbildningen ingår det två praktikperioder som kallas LIA (Lärande I Arbete). Här är du ute och jobbar på ett företag inom din bransch. Under din LIA så arbetar du tillsammans med en handledare från företaget för att kunna omsätta dina kunskaper på bästa sätt. LIA-perioderna ger dig erfarenhet, större insikt i din kommande yrkesroll och en mycket stark koppling till arbetsmarknaden.

Elnätsdesigner är en heltidsutbildning på distans med ca 5 obligatoriska träffar i Stockholm per läsår. Varje träff är 2-3 dagar. Din övriga undervisning sker främst via lärplattformen genom föreläsningar, studieanvisningar, interaktiva e- kurser, självstudier med handledarstöd, projektarbeten, laborationer och studiebesök.

Särskild behörighet

  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med  lägst betyg E (eller betyg G) eller:
  • Motsvarande kunskaper och färdigheter, förvärvade inom exempelvis annan utbildning eller yrkeserfarenhet.
Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-28
Branscher
Teknik & tillverkning
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)

Hållbarhetsledare Samhällsbyggnad

STI - Stockholms Tekniska Institut

Vill du vara med och minska klimatpåverkan samtidigt som du bidrar till en hållbar framtid för byggbranschen? Som hållbarhetsledare får du en central och operativ roll där du arbetar nära projekten för att driva hållbarhetsarbetet – från byggteknik och klimatdeklarationer till strategiska lösningar.

STI:s YH-program för Hållbarhetsledare Samhällsbyggnad är branschnära och ger dig möjlighet att aktivt delta i den gröna omställningen och minska byggsektorns klimatpåverkan.

Utbildningen ger både praktisk och strategisk kunskap för att driva hållbarhetsarbete inom bygg- och anläggningssektorn. Fokus ligger på hållbara materialval, certifieringar, klimatberäkningar och cirkulär ekonomi. Genom en kombination av teori och praktik lär du dig att samordna, genomföra och följa upp hållbarhetsinsatser i byggprojekt.

  • Driv hållbarhetsinitiativ som gör verklig skillnad för klimatet.
  • Kombinera praktiska byggtekniska kunskaper med strategiskt tänkande.
  • Möt och överträffa EU:s skärpta klimat- och miljökrav.

Som hållbarhetsledare ser du till att byggbranschen når sina hållbarhetsmål och att klimatsmarta lösningar blir verklighet. Det råder stor efterfrågan på kompetens för att genomföra hållbarhetsarbetet praktiskt. Du kommer att leda och samordna hållbarhetsinsatser i byggprojekt, säkerställa att regler och mål följs samt implementera hållbara lösningar i praktiken.

Behovet av hållbarhetsledare är stort och kan innefatta en mängd olika roller, från att arbeta med hållbarhetsstrategier och klimatberäkningar till certifieringar och cirkulär ekonomi. Vilken specifik roll du får beror på din bakgrund och vilken del av bygg- och anläggningsbranschen du väljer att arbeta inom – exempelvis inom entreprenad, fastighetsutveckling, konsultverksamhet eller andra områden.

Det gemensamma för dessa områden är det stora behovet av praktiskt orienterad kompetens – personer som kan omsätta teori till verklighet och samarbeta nära projekten. Efter examen är arbetsmöjligheterna goda, då hållbarhetsledare behövs inom hela sektorn, både inom entreprenad, byggföretag, fastighetsutveckling, infrastrukturprojekt och offentlig sektor. Möjligheten att arbeta som konsult finns också.

Fokus ligger på den svenska byggsektorn, men tack vare gemensamma EU-direktiv och den internationella verksamheten i många företag kan det även öppna dörrar till en global arbetsmarknad.

Behörighetskravet till programmet är en fullständig gymnasieexamen med med lägst godkänt betyg i:

    •    2 250 poäng (för slutbetyg 1998–2002: minst 90 % godkända poäng)
    •    Matematik 2/B
    •    Svenska 2/B
    •    Engelska 5/A
eller motsvarande kunskaper från annan utbildning eller yrkeserfarenhet.

Utbildningen är på 2 år på heltid och omfattar 400 YH-poäng. En fjärdedel av utbildningen består av LIA-praktik (lärande i arbete). 

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-28
Branscher
Bygg & fastighet

Infrastrukturprojektör BIM

STI - Stockholms Tekniska Institut

Bli en del av att göra samhället bättre! Som Infrastrukturprojektör BIM spelar du en viktig roll för att förbättra människors liv och utveckla vårt samhälle genom att använda miljövänliga och smarta lösningar i infrastrukturprojekt.

Vad gör en infrastrukturprojektör eller samordnare?

Vår infrastruktur, som vägar, broar, järnvägar och flygplatser, är viktig för att samhället ska fungera bra och hållbart. Den låter oss resa, transportera varor och få tillgång till nödvändiga saker, och är central för samhällsutvecklingen.

Som projektör eller samordnare inom infrastruktur är ditt jobb att planera, organisera och driva projektet framåt. Du ser till att projektet genomförs på ett smart och hållbart sätt och att målen uppnås.

Du jobbar nära ditt team och andra involverade för att lösa problem som uppstår. För att göra ditt jobb bra behöver du teknisk kompetens, planeringsförmåga och bra kommunikation.

Bli en del av att göra samhället bättre! Som projektör eller samordnare inom infrastruktur spelar du en viktig roll för att förbättra människors liv och utveckla vårt samhälle genom att använda miljövänliga och smarta lösningar. Dessutom finns det massor av jobbmöjligheter i Sveriges stora infrastrukturprojekt.

Vad är BIM?

BIM står för Building Information Modeling/Management. Det handlar inte bara om en enskild programvara utan om ett samarbete mellan olika aktörer, yrkesroller och program inom bygg- och anläggningsbranschen.

Genom BIM delar olika delar av ett bygg- och anläggningsprojekt information med varandra, oavsett vilken programvara de använder. Det gör samarbete smidigt och effektivt för olika team, även om de använder olika verktyg.

BIM handlar om att skapa en miljö där alla kan dela och samarbeta med information för att bygga en mer hållbar framtid. Att vara en Infrastrukturprojektör BIM öppnar dörrarna till en växande bransch med hög efterfrågan på kompetens. Som projektör eller samordnare har du många möjligheter till en bra och spännande karriär.

Sveriges stora infrastruktursatsningar är långsiktiga projekt som sträcker sig många år framåt, vilket skapar en stabil och spännande bransch.

Efter utbildningen kan du arbeta som:

  • BIM-samordnare
  • Datasamordnare inom anläggning
  • Infrastrukturprojektör BIM
  • Modellsamordnare
Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-28
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning