YH bild

YH

YHGuiden.se (YrkeshögskoleGuiden) har funnits på nätet sedan yrkeshögskolan startade som utbildningsform 1999. I början kallades det för Kvalificerade Yrkesutbildningar men några år senare så ändrades namnet till Yrkeshögskola.

Utbildningar inom yrkeshögskolan erbjuds utifrån vilka kompetenser som efterfrågas av arbetsmarknaden och därför leder en slutförd YH.utbildning ofta till arbete.

En stor fördel med YH-utbildningar är att du som student får göra LIA (Lärande i arbetet) där du kan praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats. LIA utgör ungefär 25-35% av din studietid.

YH-utbildningar är ofta mellan 1-2 år lång och de allra flesta YH-utbildningarna ger rätt till studiestöd hos CSN (det finns dock undantag).

YH finns inom de flesta branscher och du har grundläggande behörighet att söka till en YH-utbildning efter godkända gymnasiestudier (Yrkesprogram eller Högskoleförberedande program). Det förekommer krav på särskild behörighet så kontrollera villkoren för den YH-utbildning som passar dig.

Reportage från YH