Bygg, anläggning och fastighet
Arbete inom bygg- och fastighetssektorn erbjuder mängder av möjligheter och arbetsuppgifter. Det kan handla om att bygga, underhålla fastigheter och olika anläggningar, men även att rita, planera och projektera byggnader. Man använder sig ofta av maskiner, verktyg och olika avancerade hjälpmedel i sitt arbete. Men om man är intresserad av äldre metoder och hantverk kan man specialisera sig och jobba med t.ex. byggnadsrenovering.
Branschen behöver fler utbildade personer och speciellt fler kvinnor. Här finns mängder av yrken att välja på och eftersom vi blir fler på jorden kommer det sannolikt alltid att finnas efterfrågan på människor inom bygg, anläggning och fastighet.
Energibranschen är i dag en av de snabbast växande marknaderna, globalt, i Europa och i Sverige. Den negativa klimatutvecklingen måste snabbt bromsas upp vilket gör det nödvändigt att gå från dagens fossila energiproduktion till förnybara energikällor som vind-, sol-, våg- och vattenkraft samt biomassa.
I Sverige är vindkraft den tredje största källan för elproduktion efter vatten- och kärnkraft. Vindkraftsel utgör 12 procent av den totala elproduktionen, en siffra som kommer att öka de närmaste åren. Detta gör att branschen kommer att ha ett ständigt växande behov av energitekniker med kompetens att sköta drift, löpande underhåll samt service av allt fler och större vindkraftsturbiner.
Vindkraften byggs ut alltmer och den tekniska utvecklingen går snabbt. Arbetsplatserna är många och efterfrågan på kompetens är stor. Exempelvis måst energibolagen och de svenska vindkraftsbolagen idag rekrytera tekniker från andra länder för att klara av det växande behovet kring drift, underhåll och service.
Utbildningens mål
Utbildningen har tagits fram i samarbete med flera av de ledande aktörerna inom energi- och vindkraftsbranschen. Under utbildningen görs flera studiebesök och du har möjlighet att göra din LIA (Lärande i arbete) både hos vindkraftleverantörer, servicebolag som energibolag.
Målet är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta som tekniker inom energi- och vindkraftsbranschen. Förutom god kännedom om vindkraftsteknik har du tillägnat dig kunskap inom energisystem, el, instrument, hydraulik, data samt miljö- och energieffektivisering.
Utbildningen är speciellt framtagen för att ge dig som studerande de kunskaper och färdigheter som energi- och vindkraftsbranschen efterfrågar och du ska direkt kunna börja arbeta som tekniker i grupp samt självständigt främst inom vindkraft.
Information om läkarintyg
För att få genomföra LIA-kurs krävs läkarintyg gällande höghöjdarbete enligt AFS 2005:6, 41-45§§. Resultatet från undersökningen kan komma att begränsa var LIA-kursen kan förläggas och vilken inriktning den studerande kan välja inom yrket.
Utbildningens innehåll i korthet:
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. B-körkort krävs.
Kontakt
Elin Rehn
Utbildningsledare
Järnvägen utgör en väsentlig del av ett långsiktigt hållbart samhälle och det är en stor utmaning att hitta personal med rätt kompetens. Järnvägsprojektörer inom bana, el, signal och tele är speciellt efterfrågade. Förbered dig på ett fartfyllt arbete med stora möjligheter att arbeta utomlands.
De närmaste tio åren kommer rekryteringsbehovet av järnvägsprojektörer inom området BEST (Bana, El, Signal, Tele) att vara stort. Utbyggnad av infrastrukturen tillsammans med pensionsavgångar och införande av ny teknik i form av ERTMS (European Rail Traffic Management System) gör att företagen behöver anställa kontinuerligt. Många konsultföretag arbetar också med stora järnvägsprojekt utomlands och ser att deras verksamhet kommer att expandera. Om det blir så att beslut fattas om höghastighetsbanor, kommer efterfrågan på järnvägsprojektörer att bli ännu större.
Utbildningens mål
Utbildningen ska ge dig den yrkeskompetens som krävs för att projektera inom järnvägsteknikgrenarna signal-, el och teleteknik samt förstå sambanden mellan dessa teknikgrenar och banteknik.
Tanken är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta självständigt som projektör, med ansvar för järnvägsrelaterade projekt. Efter viss arbetslivserfarenhet ska du också kunna utföra granskning av handlingar och ritningar.
Utbildningens innehåll i korthet
Kontakt
Martina Bengtsson
Akustik inom samhällsbyggnad är kursen för dig som är yrkesverksam inom samhällsbyggnad och vill lära dig mer om akustik, ljud och buller.
Kursen är på halvtid under 20 veckor och våra föreläsare, med gedigen kunskap och erfarenhet, leder dig genom kursen med tydlighet och balans mellan teori och praktiska exempel. Kursen består av 10 undervisningsdagar, en heldag varannan vecka. Kursen går helt på distans via Microsoft Teams. Föreläsningarna spelas in, du kan ta del av materialet precis när det passar dig bäst.
Du får lära dig om arbetsmiljöbuller, rumsakustik, byggnadsakustik samt om kontrollmätningar och besiktningar. Du får också insikter i hur akustik kan användas i cirkulära samhällen och exempel på användning av teknisk och digital utrustning för hållbara ljudmiljöer. Du kommer efter avslutad kurs att ha de kunskaper som krävs för att kunna arbeta med akustikförbättrande åtgärder och därmed främja mer hälsosamma och hållbara ljudmiljöer.
Kursinnehåll:
Behörighet
Uppfyller du inte de formella kraven finns det ändå möjlighet att bli antagen genom reell kompetens. Då tittar vi på dina tidigare erfarenheter från exempelvis arbete eller studier. Kontakta oss, så hjälper vi dig med din ansökan!
Läs vår korta yrkeshögskoleutbildning Kvalitetssäkring av hållbara solcellsanläggningar och utöka din kompetens inom Solenergibranschen!
Utbildningen vänder sig till dig med yrkeserfarenhet som vill höja din kompetens inom solenergi med fokus på kvalitetssäkring av anläggningar. Du kanske jobbar som installatör, med projektering eller som köpare/upphandlare av solcellsanläggningar eller liknande och vill ha mer kunskap och ökad trygghet i din nuvarande eller blivande yrkesroll. För att du ska kunna kombinera studier med arbete så bedrivs utbildningen på halvfart och till övervägande del på distans.
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Kostnader för kurslitteratur kan tillkomma samt för resor och uppehälle vid platsträffar.
Innehåll
I takt med att allt fler solcellsanläggningar installeras ökar kraven på att dessa installeras på ett korrekt, hållbart och säkert sätt. För att undvika fel och brister och verka för hållbara installationer krävs det hårdare kvalitetskontroller därmed kunskaper om hur detta utförs. Innehållet i utbildningen är framtaget i samarbete med företag inom branschen och bidrar till att yrkesverksamma personer får en breddad och förnyad kompetens inom kvalitetssäkring utifrån ett elsäkerhets- och byggperspektiv. Utbildningen ger dig också fördjupad kunskap inom solenergiteknik samt viktiga lagar, regler och avtal inom entreprenadjuridikens område.
Kurser som ingår i utbildningen
Undervisning och platsträffar
Föreläsningar och seminarier sker på distans via vår lärplattform Mitt Nercia. Schema med datum och tider får du i god tid innan respektive kurs. Under utbildningen förekommer även ett mindre antal platsträffar i Västerås som kan innehålla obligatoriska moment.
Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt att du som har annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska har de kunskaper i svenska som behövs.
Särskilda förkunskaper
Två års sammanlagd yrkeserfarenhet från från solenergi-, elinstallations- eller byggbranschen.
Reell kompetens
Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt, till exempel genom yrkeserfarenhet. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter och fylla i ett formulär för kompetenskartläggning. (Fås vid begäran.)
Urval och antagningVid fler behöriga sökande än antalet platser på utbildningen görs ett urval baserat på yrkeserfarenhet.
Rörnätsinspektör Mark
För att möta framtidens krav krävs det omfattande arbete med kontroll och provningar av ledningssystem och här är okulär rörbesiktning med kamerateknik en viktig del. I samband med rörinspektioner utförs även deformations- och profilmätning.
Under denna YH-kurs kommer du som studerande att få både teoretiska och praktiska kunskaper i kontroll- och provningsmetoder för rörnätet. Vidare behandlar vi arbetsmiljöfrågor och hur man genomför och avslutar ett projekt med hjälp av olika projektverktyg.
Vi behandlar arbetsmiljöplaner och riskanalyser med fokus på VA-ledningsnätet samt rörinspektion med filmbuss. Du får lära dig hur man planerar, genomför och avslutar ett projekt med hjälp av olika projektverktyg. Arbetet sker med hjälp av fallbeskrivningar av olika rörinspektionsprojekt.
Du kommer att bli indelad i en grupp på fem deltagare och gruppen träffas under en dag på Norsborgs vattenverk i Stockholm. Vi kommer att arbeta med praktisk rörinspektion i ett uppbyggt övningssystem med inbyggda fel i en del av övningen. Under dagen kommer ni även få chansen att prova på läcksökning tillsammans med Matz Malmgren, HAMAFO.
Bli auktoriserad rörinspektör via STVF
Arena Yrkeshögskola har ett samarbete med branschföreningen STVF (Sveriges Auktoriserade Rörinspektörer). Det innebär att du kan tillgodoräkna dig innehållet i vår utbildning och sedan avlägga tentamen för "auktoriserad rörinspektör mark" hos STVF.
Studietakten är anpassad för den som är yrkesverksam.
Utbildningen genomförs under 18 veckor med cirka två timmars undervisning per vecka (4 timmar/vecka under den första kursen i inspektion). Undervisningen sker i Teams och då vi spelar in alla föreläsningar kan varje deltagare själv välja när hen vill titta på en lektion. Självstudier görs i egen takt. Möjlighet till frågor och feedback kommer att ges löpande under utbildningen.
Behörighet
I grundläggande behörighet till yrkeshögskolan behöver du godkända betyg i någon av kurserna:
- Svenska 1/Svenska A/Svenska som andraspråk 1/Svenska som andraspråk A eller motsvarande kunskaper
- Engelska 5/Engelska A eller motsvarande kunskaper
Samt särskilda förkunskaper:
Yrkeserfarenhet
För att vara behörig ska du ha minst 1 års relevant yrkeserfarenhet inom VA-området.