Bygg, anläggning och fastighet
Arbete inom bygg- och fastighetssektorn erbjuder mängder av möjligheter och arbetsuppgifter. Det kan handla om att bygga, underhålla fastigheter och olika anläggningar, men även att rita, planera och projektera byggnader. Man använder sig ofta av maskiner, verktyg och olika avancerade hjälpmedel i sitt arbete. Men om man är intresserad av äldre metoder och hantverk kan man specialisera sig och jobba med t.ex. byggnadsrenovering.
Branschen behöver fler utbildade personer och speciellt fler kvinnor. Här finns mängder av yrken att välja på och eftersom vi blir fler på jorden kommer det sannolikt alltid att finnas efterfrågan på människor inom bygg, anläggning och fastighet.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 236 träffar

Hållbar Byggprojektering med BIM

NBI/Handelsakademin

Kursen Hållbar Byggprojektering med BIM ger dig fördjupa kunskaper i Building Information Modeling (BIM), en teknik som är avgörande för framtidens hållbara byggprojektering. Du får de verktyg och metoder som krävs för att kunna effektivisera design och konstruktion, men också för att aktivt driva hållbarhetsinitiativ genom hela byggprocessen.

Du kommer att utveckla färdigheter för att skapa detaljerade digitala modeller som förbättrar samarbete och effektivitet, vilket möjliggör mer hållbara byggnadsprojekt. Kursen ger dig både grundläggande och avancerade kunskaper om tekniker inom BIM och du kommer att få praktisk erfarenhet i att använda dessa tekniker för att minska miljöpåverkan och öka energieffektiviteten.

Vi tittar även på kritiska aspekter av projektledning inom BIM, inklusive riskhantering, hållbarhetsbedömning och kvalitetssäkring. Genom dessa färdigheter blir du väl förberedd att effektivt hantera och koordinera byggprojekt som inte bara uppfyller tekniska och miljömässiga krav, utan också bidrar till en mer hållbar utveckling inom byggbranschen.

Grundläggande behörighet samt särskilda förkunskaper
Gymnasieexamen samt minst ett års yrkeserfarenhet inom byggprojektering. Lägst betyg E/3/G i Matematik 2 och Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2.

Minst ett års yrkeserfarenhet inom inom byggprojektering, samt erfarenhet av att arbeta med digitala BIM-projekteringsverktyg såsom Autodesk Revit eller liknande.

Kursen ges på distans och deltid och har ett flexibelt upplägg vilket gör det möjligt att kombinera studier med arbete samt att studera oavsett var man bor eller befinner sig. Genom en digital studieplattform livesänds lektioner med möjlighet att interagera med såväl utbildare som med övriga deltagare. Under utbildningen tillhandahålls studieuppgifter som skall lösas individuellt eller i grupp med handledning och frågestunder.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
40 YH-poäng (ca. 0.4 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2025-04-20
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS

Modern Fastighetsautomation med IoT (Internet of Things) 70 YH-poäng

Nercia Utbildning

Utöka din kompetens och läs vår korta yrkeshögskoleutbildning Modern Fastighetsautomation med IoT (Internet of Things) 70 YH-poäng. Samhället blir mer och mer automatiserat, smarta och energieffektiva lösningar kommer in i våra fastigheter och byggnader. Att kunna styra el, värme och ventilation ger stora möjligheter att spara el och energi vilket leder till en mindre miljöpåverkan.

Utbildningen vänder sig till dig med yrkeserfarenhet inom fastighetsbranschen. Du kanske jobbar som Fastighetstekniker, Förvaltare, Fastighetsskötare eller likande och vill få mer kunskap om Fastighetsautomation, arbetsmiljö och brandskydd, för att använda den i din nuvarande eller blivande yrkesroll. För att du ska kunna kombinera studier med arbete så bedrivs utbildningen på halvfart och till övervägande del på distans.

Innehåll

Genom utbildningen lär du dig om olika typer av fastighetsautomationssystem och funktioner för styrning, reglering och övervakning. Du lär dig även om hur IP-teknik används inom fastighetsautomation och hur olika typer av uppkopplade system kan samverka i en byggnad och bidra till ökad energieffektivitet och förbättrad inomhuskomfort. Om hur de integrerade lösningarna för belysning, solavkänning och inomhusklimat samverkar i en byggnad.

Utbildningen ger dig färdigheter i att kunna läsa och tolka ritningar och dokumentation för ett fastighetsautomationssystem. Du får även lära dig att bedöma risker och hur man felsöker. Utbildningen ger dig kompetenser i självständigt kunna identifiera och beskriva nya möjligheter för styrning, reglering och övervakning av byggnadens tekniska system.

Kurser som ingår i utbildningen

  • Arbetsmiljö och brandskydd i praktiken 10 Yhp
  • Modern Fastighetsautomation och installationsteknik 30 Yhp
  • Projektredovisning 10 Yhp
  • Uppkoppling av fastighetens tekniska installationer 20 Yhp

Undervisning och platsträffar

Föreläsningar och seminarier sker på distans via vår lärplattform Mitt Nercia. Schema med datum och tider får du i god tid innan respektive kurs. Under utbildningen förekommer även ett mindre antal platsträffar i Örebro som kan innehålla obligatoriska moment.

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till utbildningen Modern Fastighetsautomation 70 YH-poäng om du uppfyller något av nedanstående:

  • Har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  • Fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  • Eller genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver ovanstående ska den som har annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska ha de kunskaper i svenska som behövs.

Särskilda förkunskaper

Ett års sammanlagd dokumenterad yrkeserfarenhet från arbete inom Fastighetsbranschen.

Reell kompetens

Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt, till exempel genom yrkeserfarenhet. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter och fylla i ett formulär för kompetenskartläggning. (Fås vid begäran.)

Urval och antagning

Vid fler behöriga sökande än antalet platser på utbildningen görs ett urval baserat på yrkeserfarenhet.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
70 YH-poäng (ca. 0.7 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-15
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS

Installationssamordnare solenergi – 95 YH-poäng

Nercia Utbildning

Utbildningen Installationssamordnare Solenergi vänder sig till dig med yrkeserfarenhet inom solenergi- el- eller byggbranschen som vill få ledarskapsverktyg och tekniska färdigheter för att framgångsrikt leda solenergiinstallationer från start till mål. För att du ska kunna kombinera studier med arbete så bedrivs utbildningen på halvfart och till övervägande del på distans. Var med och forma en hållbar framtid genom att driva omställningen till förnybar energi!

Innehåll
Installation av solenergi präglas idag av ökade krav från kunderna och hårdare kontroller från myndigheter när det gäller bland annat arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor. I ett högt arbetstempo gäller det att personalen mår bra och känner sig trygga för att kunna leverera effektiva och säkra installationer. För att detta ska fungera så spelar samordningen av installationerna en nyckelroll.

Innehållet i utbildningen är framtaget i samarbete med företag i branschen och bidrar till att yrkesverksamma personer får kunskaper och färdigheter när det gäller att leda team samt planera och genomföra projekt. Kurserna inom elsäkerhet, arbetsmiljö, solenergiteknik och byggteknik ger dig verktyg för att samordna installationer som utförs säkert, fackmannamässigt och i enlighet med gällande lagar och regler.

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Kostnader för kurslitteratur kan tillkomma samt för resor och uppehälle vid platsträffar.

Kurser som ingår i utbildningen

  • Arbetsledning 10 YH-poäng
  • Arbetsmiljö och säkerhet 15p YH-poäng
  • Byggteknik för installation på tak och mark 13p YH-poäng
  • Elsäkra installationer 12p YH-poäng
  • Praktisk projektledning 25p YH-poäng
  • Solenergiteknik vid installationssamordning 20p YH-poäng

Undervisning och platsträffar
Föreläsningar och seminarier sker på distans via vår lärplattform Mitt Nercia. Schema med datum och tider får du i god tid innan respektive kurs. Under utbildningen förekommer även ett mindre antal platsträffar i Västerås som kan innehålla obligatoriska moment.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt att du som har annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska har de kunskaper i svenska som behövs.

Särskilda förkunskaper
Ett års sammanlagd dokumenterad yrkeserfarenhet från solenergi-, elinstallations- eller byggbranschen.

Reell kompetens
Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt, till exempel genom yrkeserfarenhet. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter och fylla i ett formulär för kompetenskartläggning. (Fås vid begäran.)

Urval och antagning
Vid fler behöriga sökande än antalet platser på utbildningen görs ett urval baserat på yrkeserfarenhet.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
95 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-15
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS

Rörinspektör Mark/Fastighet

Miljötekniska Yrkeshögskolan

Som Rörinspektör inom Mark/Fastighet har du en avgörande roll i underhållet av samhällets viktigaste infrastruktur, vatten- och avloppssystemen. Du kan arbeta både inom VA- och VVS-sektorn. Du kan läsa vår utbildning på distans i Göteborg, Västerås och Uppsala.

Att studera på distans innebär att all lärarledd lektionstid sker via Teams eller Zoom. Vi anordnar också fysiska träffar där du genomför praktiska övningar tillsammans med dina studiekamrater. Under utbildningens gång anordnar vi fysiska träffar ute hos våra samarbetsföretag i antingen Göteborg, Västerås eller Uppsala.

Arbetet
VA-sektorn i Sverige har stora utmaningar framöver. En stor del av den infrastruktur som byggdes under 1990-talet är i behov av renovering. För att modernisera och underhålla vatten- och avloppssystemen krävs det, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten, investeringar på cirka 31 miljarder kronor.

Rörinspektioner i mark sker oftast på större ledningsnät som försörjer städer och samhällen med rent vatten och avloppshantering. Systemen är dolda under marken och kräver därför avancerad teknik för inspektion och underhåll. För att säkerställa att ledningsnätet har god funktion efterfrågas rörinspektioner kontinuerligt. Beställare är oftast kommuner, VA-organisationer och entreprenörer.

Inom fastigheter handlar inspektionsarbetet om att genomföra kontroller av dagvattenledningar, avloppssystem och dricksvattenrör i kommersiella byggnader, villor och flerbostadshus.

Oavsett om du arbetar med rörsystem i fastigheter eller med markförlagda ledningar, bidrar du till att säkerställa samhällets mest viktiga infrastruktur – vatten. Med teknisk utveckling och goda framtidsutsikter är detta ett yrke som erbjuder en rad möjligheter.

Utbildningen
Utbildningen är utformad i samarbete med branschens ledande företag för att säkerställa att du får den kompetens som efterfrågas.

Efter utbildningen har du de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta direkt i branschen som Rörinspektör. Du kan också specialisera dig vidare eller ta steg mot ledande befattningar.

Behörighet

Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt godkända betyg i någon av kurserna:

  • Svenska 1/Svenska A/Svenska som andraspråk 1/Svenska som andraspråk A eller motsvarande kunskaper
  • Engelska 5/Engelska A eller motsvarande kunskaper

 

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Höstterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Ansökan hela året
Ansökan stänger
2025-05-30
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Göteborgs kommun)
Satellitort
Uppsala, Västerås

Akustikkonsult

Hermods Yrkeshögskola

Hur påverkar ljudmiljön din hälsa och livskvalitet?

Vår utbildning Akustikkonsult lär dig konsten att forma ljudlandskap till något positivt och hälsosamt och att skapa lugna och harmoniska ljudmiljöer i de mest bullriga områdena.

Du får lära du dig att planera och utforma bostäder, utomhusmiljöer, arbetsplatser och lokaler på ett sätt som skapar en positiv ljudmiljö även i bullriga omgivningar. Som akustikkonsult kommer du att ha verktygen för att modellera fram ljudlandskap som främjar hälsa och välbefinnande.

Efter utbildningen
Efter att ha genomgått utbildningen till akustikkonsult kommer du inte bara förstå hur du kan skapa tysta oaser i bullriga städer, utan du kommer också att vara eftertraktad som expert inom akustiskdesign. Forskning visar att buller är en av de vanligaste miljöstörningarna och att påverkan på människors hälsa ofta är underskattad. Ta steget mot en framtid där du kan göra skillnad och skapa en värld där ljudet stöder hälsan snarare än att underminera den.

Känner du att du vill vara en del av lösningen för att skapa bättre ljudmiljöer och därmed förbättra människors liv? Sök till Akustikkonsult!

Vad kostar utbildningen?
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)