Bygg, anläggning och fastighet
Arbete inom bygg- och fastighetssektorn erbjuder mängder av möjligheter och arbetsuppgifter. Det kan handla om att bygga, underhålla fastigheter och olika anläggningar, men även att rita, planera och projektera byggnader. Man använder sig ofta av maskiner, verktyg och olika avancerade hjälpmedel i sitt arbete. Men om man är intresserad av äldre metoder och hantverk kan man specialisera sig och jobba med t.ex. byggnadsrenovering.
Branschen behöver fler utbildade personer och speciellt fler kvinnor. Här finns mängder av yrken att välja på och eftersom vi blir fler på jorden kommer det sannolikt alltid att finnas efterfrågan på människor inom bygg, anläggning och fastighet.
Som Rörinspektör inom Mark/Fastighet har du en avgörande roll i underhållet av samhällets viktigaste infrastruktur, vatten- och avloppssystemen. Du kan arbeta både inom VA- och VVS-sektorn. Du kan läsa vår utbildning på distans i Göteborg, Västerås och Uppsala.
Att studera på distans innebär att all lärarledd lektionstid sker via Teams eller Zoom. Vi anordnar också fysiska träffar där du genomför praktiska övningar tillsammans med dina studiekamrater. Under utbildningens gång anordnar vi fysiska träffar ute hos våra samarbetsföretag i antingen Göteborg, Västerås eller Uppsala.
Arbetet
VA-sektorn i Sverige har stora utmaningar framöver. En stor del av den infrastruktur som byggdes under 1990-talet är i behov av renovering. För att modernisera och underhålla vatten- och avloppssystemen krävs det, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten, investeringar på cirka 31 miljarder kronor.
Rörinspektioner i mark sker oftast på större ledningsnät som försörjer städer och samhällen med rent vatten och avloppshantering. Systemen är dolda under marken och kräver därför avancerad teknik för inspektion och underhåll. För att säkerställa att ledningsnätet har god funktion efterfrågas rörinspektioner kontinuerligt. Beställare är oftast kommuner, VA-organisationer och entreprenörer.
Inom fastigheter handlar inspektionsarbetet om att genomföra kontroller av dagvattenledningar, avloppssystem och dricksvattenrör i kommersiella byggnader, villor och flerbostadshus.
Oavsett om du arbetar med rörsystem i fastigheter eller med markförlagda ledningar, bidrar du till att säkerställa samhällets mest viktiga infrastruktur – vatten. Med teknisk utveckling och goda framtidsutsikter är detta ett yrke som erbjuder en rad möjligheter.
Utbildningen
Utbildningen är utformad i samarbete med branschens ledande företag för att säkerställa att du får den kompetens som efterfrågas.
Efter utbildningen har du de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta direkt i branschen som Rörinspektör. Du kan också specialisera dig vidare eller ta steg mot ledande befattningar.
Behörighet
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt godkända betyg i någon av kurserna:
Hur påverkar ljudmiljön din hälsa och livskvalitet?
Vår utbildning Akustikkonsult lär dig konsten att forma ljudlandskap till något positivt och hälsosamt och att skapa lugna och harmoniska ljudmiljöer i de mest bullriga områdena.
Du får lära du dig att planera och utforma bostäder, utomhusmiljöer, arbetsplatser och lokaler på ett sätt som skapar en positiv ljudmiljö även i bullriga omgivningar. Som akustikkonsult kommer du att ha verktygen för att modellera fram ljudlandskap som främjar hälsa och välbefinnande.
Efter utbildningen
Efter att ha genomgått utbildningen till akustikkonsult kommer du inte bara förstå hur du kan skapa tysta oaser i bullriga städer, utan du kommer också att vara eftertraktad som expert inom akustiskdesign. Forskning visar att buller är en av de vanligaste miljöstörningarna och att påverkan på människors hälsa ofta är underskattad. Ta steget mot en framtid där du kan göra skillnad och skapa en värld där ljudet stöder hälsan snarare än att underminera den.
Känner du att du vill vara en del av lösningen för att skapa bättre ljudmiljöer och därmed förbättra människors liv? Sök till Akustikkonsult!
Vad kostar utbildningen?
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.
Som Anläggningsingenjör arbetar du med allt från projektering och byggledning till förvaltning av infrastrukturprojekt. Med hjälp av BIM-teknik skapar och hanterar du intelligenta 3D-modeller som visualiserar hela projektet. Det möjliggör kostnadseffektiva, hållbara och välkoordinerade lösningar. Du blir en nyckelspelare som säkerställer att infrastrukturprojekten håller hög kvalitet, uppfyller miljökrav och levereras i tid.
Du bidrar till en hållbar framtid genom att skapa infrastrukturlösningar som förbättrar både miljön och människors vardag. Digitalisering och hållbarhet är centrala i rollen, och din kompetens blir avgörande i utvecklingen av klimatsmarta samhällen.
Anläggningsingenjörer med kunskaper inom hållbarhet och BIM har enligt Arbetsförmedlingen och branschföreträdare mycket stora möjligheter till jobb nu och under de närmaste åren – en utbildning inom detta område öppnar dörrar till en säker och spännande framtid.
Med teoretisk kunskap, praktisk träning och kompetens inom digitala verktyg och programvaror samt 24 veckors praktik (LIA) får du kunskaperna och nätverket för att snabbt komma ut i arbetslivet.
Utbildningen
Detta är en schemalagd heltidsutbildning med lärarledd undervisning 2-3 dagar per vecka på skolan och online. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp och kan själv planera din tid. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.
Dina framtida karriärmöjligheter
Efter examen kan du arbeta som Anläggningsingenjör, BIM-samordnare, projektledare eller datasamordnare inom bygg- och anläggningssektorn. Du blir eftertraktad av företag som Trafikverket, Sweco, NCC, Skanska och Ramböll, samt av kommuner och konsultfirmor som driver stora infrastrukturprojekt.
Behörighet
Gymnasieexamen samt lägst betyg E i Svenska 2, Matematik 2/B, Engelska 6/B
Matematik 2/B:
Om du saknar betyg i Matematik 2/B finns det två alternativ tillgängliga för dig. Du kan antingen genomföra ett digitalt behörighetstest eller delta i en behörighetsförberedande onlinekurs. Kursen sträcker sig över fyra veckor, där du självständigt arbetar med förinspelade lektioner och övningar. Avslutningsvis genomförs en tentamen. Både testet och kursen är kostnadsfria, och kursen är även berättigad till CSN-stöd.
Engelska 6/B:
Om du inte har betyg i Engelska 6/B kan vi stödja dig i att uppnå behörigheten genom att genomföra ett online-behörighetstest.
Byggbranschen står inför en enorm kompetensbrist och kommer behöva anställa 50 000 ingenjörer inom de kommande fem åren. Samtidigt är många stora infrastrukturprojekt inplanerade där vägar, järnvägar, broar och tunnlar ska anläggas för att förbättra möjligheterna för människor att leva i hela landet och pendla till sina jobb samt skapa miljövänliga transportvägar.
Som anläggningsingenjör är du en nyckelperson i satsningen på Sveriges infrastruktur och arbetar med att planera och driva infrastrukturprojekt. Du har ett övergripande ansvar och en koordinerande roll. Yrket passar dig som vill ha ett varierande, socialt och ansvarsfullt arbete där du kombinerar problemlösning och projektledning samtidigt som du bidrar till samhällets utveckling.
Efter utbildningen kan du arbeta som exempelvis anläggningsingenjör, arbetsledare, KMA-samordnare eller entreprenadingenjör inom bygg- och anläggningsbranschen.
✓ YH-utbildning i Göteborg, Malmö, Piteå & Stockholm
Som anläggningsingenjör arbetar du med olika programvaror och skapar BIM-modeller (Building Information Management) för byggprojekt. BIM-modellen är ett digitalt verktyg som samlar alla olika planer, skisser och ritningar som ingår i projektet. På så vis kan man tidigt upptäcka krockar eller missförstånd. Du har en samordnande roll och är med och kvalitetssäkrar byggprocessens alla skeden.
Behörighetskrav
Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på! Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!