Verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar
Utbildningen Verksamhetsledare i hästrelaterade näringar är på heltid och semidistans under ett år. Biologiska Yrkeshögskolan har anordnat utbildning för att driva verksamhet i hästnäringen sedan 1998 och har hjälp många att utveckla eller starta egna hästföretag.
Under året har vi totalt 14 klassträffar som är tre dagar per tillfälle. Drygt hälften av dessa är platsförlagda på Axevalla Hästcentrum, övriga digitala. Vid träffarna har vi föreläsningar med spetskompetens ur hästnäringen, studiebesök på stora som små företag i hela hästsektorn, redovisning av uppgifter, workshops och mycket inspiration till eget arbete. Mellan träffarna sker kontakten med lärare över internet.
Med rätt kunskap kan du starta eller utveckla en verksamhet så att den blir långsiktigt hållbar och attraktiv att arbeta i.
Utbildningen
Under utbildningen läser du kurser som ger dig de verktyg du behöver för att kunna planera driften av en hästverksamhet. Kurserna har hästen som gemensam nämnare men fokus ligger på att driva näring. Under utbildningen tar vi upp ämnen som exempelvis entreprenörskap, kommunikation, arbetsmiljö, verksamhetsutveckling, funktionella arbetsplatser, ledarskap, ekonomi, innovation och digitalisering, hållbar hästnäring, hästunderstödda insatser. Ditt examensarbete består i att göra en verklig eller fiktiv affärsplan för en befintlig eller nystartad verksamhet.
Behörighet
Särskilda förkunskaper
- Minst ett års yrkeserfarenhet motsvarande heltid inom hästsektorn (t.ex anställning vid ridskola, stuteri, hästföretag eller i eget hästföretag med f-skattsedel) eller
- minst två års yrkeserfarenhet motsvarande heltid samt godkänt/godkända intyg/betyg från vedertagna hästyrkesutbildningar arrangerade av organisationer som tillhör bransch via till exempel HNS/HYN/grön omsorg (eller motsvarande i andra länder). Med vedertagna hästyrkesutbildningar syftas på kurser/utbildningar som bidrar till att utbilda en person yrkesprofessionellt inom bransch.