Fibertekniker
Fibersvetsare och fibertekniker samarbetar ofta vid installationsarbete. I arbetet ingår att blåsa fiber mellan kund och kopplingspunkt, fibersvetsning, montering och driftsättning av utrustning. Läs mer på framtid.se
Fibersvetsare och fibertekniker samarbetar ofta vid installationsarbete. I arbetet ingår att blåsa fiber mellan kund och kopplingspunkt, fibersvetsning, montering och driftsättning av utrustning. Läs mer på framtid.se
Utbildning Kyl- och värmepumptekniker är en eftergymnasial utbildning som ger dig mycket goda förutsättningar att få ett intressant arbete efter examen.
En tredjedel av utbildningen är lärande i arbete, LIA. Då får du praktisera yrket hos olika företag i branschen. I våra utbildningslokaler finns ett unikt fullutrustat kyllaboratorium. Det är kylbranschen som står bakom investeringen för att säkerställa en utbildning på hög nivå med moderna kylsystem.
Utbildningen är på heltid under cirka 1,5 år. Vi ha fysiska träffar och laborationer i Katrineholm i snitt 2 gånger i månaden. Det finns goda förbindelser med tåg/buss till Katrineholm.
Utbildningen avslutas med teoretiskt- och praktiskt examineringsprov.
Möjliga yrkesroller efter utbildningen
Kunskaper efter avslutad utbildning
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan krävs.
Upptäck världen som Flygtekniker!
Denna utbildning ger dig en unik möjlighet att bli Flygtekniker i både kategori B1.1, vilket gäller på Turbinmotorflygplan, och B2 som är en specialkompetens inom el och avionik. Detta ger dig en Flygteknikutbildning helt utan begränsningar!
Med landningsbanan alldeles utanför dörren och hangarerna fulla med flygplan väntar en flygteknikerutbildning som tar dig rakt in i en spännande bransch. En resa som kan fortsätta långt ut i världen, eftersom du även får möjlighet att ta de certifikat som krävs för att arbeta utanför Sveriges gränser.
Har du högtflygande drömmar? Välkommen till Flygteknik Technical Training på Stockholm Skavsta Airport, Nyköping.
Fantastisk miljö, oslagbart utbildningsmaterial
Hos oss får du omsätta teori till praktik i en spännande och verklighetsnära miljö, med tillgång till både mekaniska verkstäder och lackverkstad. Samtliga lärare har lång erfarenhet från flygbranschen.
Skolan ligger precis vid Skavsta internationella flygplats, 7 km från Nyköping. Vi har ett mycket gott samarbete med branschen, vilket bland annat möjliggör till bra praktikplatser i Sverige och utomlands, samt att vi har fint utbildningsmaterial som donerats till oss.
Skolan har under flera år haft ett mycket gott samarbete med Saab Aircraft och detta har resulterat i en Saab 340 och en Saab 2000 och en otrolig mängd flygplansmateriel. Detta tillsammans med alla duktiga lärare bidrar till att du får en särklassig utbildning inom området flygteknik.
Allt det här kommer du att kunna
Flygteknikerutbildningen kommer att ge dig fördjupade kunskaper om luftfartygskonstruktion, funktion och verkningssätt samt färdigheter i service, underhålls-, reparations- och modifieringsarbete. Du kommer också att lära dig om säkerhetsföreskrifter, besiktningar, analys/diagnostisering och luftfartsbestämmelser och deras tillämpning.
På skolan lägger vi stor vikt vid att du får utveckla din förmåga att använda modern informationsteknologi samt en djupare insikt om datateknikens användning inom det flygtekniska området.
Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning med godkänt resultat får du ett utbildningsintyg av oss som ger dig möjlighet till ett Flygteknikercertifikat enligt både B1.1 och B2, ett certifikat utan några begränsningar och som ger dig stora möjligheter till jobb. Certifikatet är giltigt i hela Europa och även andra delar av världen.
Särskilda förkunskaper
För att antas till utbildningen måste du ha lägst betyget E enligt gymnasieförordningen gy-2011 i kurserna:
Alternativt kan du ha godkända betyg i motsvarande kurser enligt äldre bestämmelser.
Mer om särskilda förkunskaper
Var god läs om Behörighetskrav YH B1.1/B2
LIA-företag som vi samarbetar med:
SAAB AB, Täby Air Maintenance, Jet Aviation, Bromma Air Maintenance, Norwegian, European Maintenance Service, SAS och Nordic MRO.
Som Elteknikingenjör med AL ska du kunna ta det eltekniska ansvaret i projekt och samordna de tekniska lösningarna med närliggande yrkesgrupper. Du behöver ha ett ingenjörsmässigt tänk genom hela processen från förstudie, konstruktion, installation till underhåll.
Under utbildningen får du kunskaper om entreprenadformer, regelverk, konstruktion och dokumentation av elanläggningar. Du får även kunskaper om tele-, data- och säkerhetssystem, fastighetsautomation, avancerad felsökning samt hur man framställer, tolkar och använder ritningar och scheman med mera.
Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen Elteknikingenjör med AL* och ger kompetens för att bl a kunna arbeta som Entreprenör, Elkonstruktör, Elteknikingenjör för konstruktion eller underhåll. Du får också teoretiska kunskaper för Auktorisation Lågspänning – AL*.
* Tidigare benämning är Allmän behörighet lågspänning – ABL
Du läser på distans på halvfart under 2,5 år och under utbildningstiden ingår fem fysiska träffar i Nyköping.
Möjliga yrkesroller efter utbildningen
Särskilda behörighetskrav
Minst betyg E, eller motsvarande, i kurserna:
I ansökningssystemet framgår exempel på motsvarande kurser.
Samt minst två års yrkeserfarenhet med elinstallationer eller elteknik (heltid).
Den första juli 2017 trädde en ny elsäkerhetslag i kraft som innebär att alla elinstallationsföretag måste ha en auktoriserad elinstallatör, samt ett egenkontrollprogram för att få bedriva elinstallationsarbete.
Utbildningen Auktoriserad Elinstallatör ger dig kompetens för att arbeta som bland annat Auktoriserad elinstallatör och Elkonsult. Vilket innebär att du får teoretiska kunskaper för Auktorisation Lågspänning (AL) tidigare benämnt Allmän Behörighet Lågspänning (ABL).
Du får kunskaper om regelverk och standarder, beräkningar och dimensioneringar, kontroll före ibruktagning, mätningar, hur man upprättar ritningar och kretsscheman med tillhörande dokumentation och hur du upprättar ett egenkontrollprogram.
Utbildningsform
Utbildningen är på deltid 50% och på distans under ett år och under utbildningstiden ingår tre fysiska träffar med laborationer i Nyköping.
I utbildningen förekommer moment som genomförs under dagtid och bestämda tider såsom tentamen, både digitala och på plats på ditt närmsta lärcenter eller hos oss på INSU, och laborationer (gäller endast de utbildningar där laboration ingår).
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till CSN-stöd.
Möjliga yrkesroller efter utbildningen
Särskilda Förkunskapskrav
Minst betyg E, eller motsvarande i kurserna:
Utöver kurserna ovan krävs minst två års yrkeserfarenhet (heltid) från elinstallationsarbete i elinstallationsföretag/-organisation.
Vill du utveckla elektronikprodukter och system? Studera till Elektronikingenjör och få en projektledande roll där du konstruerar, testar och underhåller elektrotekniska system. Du kan arbeta med både hårdvara och mjukvara – i de allra flesta tekniska branscherna. Välj att jobba inom IT, fordon, kommunikation, elkraft, rymd- eller medicinsk teknik.
✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat
Behörighetskrav
• Gymnasieexamen eller motsvarande
• Ellära 1
• Matematik 2
Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »