Servicetekniker - industri & automation

Som servicetekniker kan man arbeta på många olika arbetsplatser och arbetsuppgifterna kan därför variera ganska mycket. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Cloud- och Infrastrukturspecialist

EC Utbildning

Molnlagring och cloud-tjänster är vitala element för de flesta företag idag och flödet av nya lösningar ökar.

I dag har nästan varenda människa en direktkoppling till molnet, både i sin privata vardag och i sitt arbete. Cloudteknologin har öppnat dörrar för effektiv lagring och delning välden över. Vilket i sin tur medfört att allt fler verksamheter väljer att lägga stora delar av sina IT-miljöer i just molnet. När allt fler väljer att satsa på cloudlösningar ökar också behovet av nya molnspecialister.

Som Cloud- och Infrastruktur­specialist hjälper du till att rodda och navigera i dessa miljöer. Du blir alltså den viktiga länken mellan användare och teknik!

I utbildningen lär du dig att strukturera, implementera och felsöka i virtuella miljöer. Bland annat inom Microsofts kommersiella molnbaserade produkter och tjänster. Vidare får du även viktiga kunskaper gällande IT- och informationssäkerhet. Allt för att kunna bistå företag med expertis på sin väg mot effektivare och säkrare moln.

Vad blir du efter examen?

Du kan arbeta som:

  • 2nd/3rd line supporttekniker
  • Cloud Infrastructure Specialist
  • IT infrastrukturspecialist
  • IT projektledare, nätverk
  • IT-ansvarig
  • Microsoft 365 Specialist

 
Tips! Utbildningen bedrivs som EC Stream – vilket innebär att du kan studera digitalt oberoende av ort. Du kan med andra ord plugga var du vill via livestreamad undervisning.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-20
Branscher
Data & IT
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Växjö kommun)

Drifttekniker/Processoperatör

Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling

Är du en ansvarstagande och noggrann person med intresse för det tekniska så har du efter denna utbildning mycket goda chanser till jobb!

Som drifttekniker / processoperatör arbetar du tillsammans med dina kollegor i skiftlaget med att övervaka produktionen, lösa problem och utveckla såväl process som produkt.

En del av arbetet sker i kontrollrum och en del ute i anläggningen. Du arbetar alltså både praktiskt och med problemlösning. Du får stort eget ansvar och arbetar med både människor och maskiner.

Utbildningen
Utbildningen ges på distans med fysiska träffar varannan vecka i Oskarshamn eller Växjö. Eftersom utbildningen bedrivs på två studieorter kommer föreläsaren ibland att vara på plats på ena studieorten och då följer andra studieorten föreläsningen digitalt.

Föreläsningar varvas med studiebesök, laborationer och räknestugor. Laborationerna genomförs främst i Oskarshamn och på Linnéuniveristet i Kalmar. Under utbildningen genomförs studiebesök på olika branschrelaterade företag.

Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt godkända betyg (E/G/3) i någon av följande kombinationer av gymnasiekurser, eller motsvarande kunskaper:
Naturvetenskapsprogrammet
Matematik 2c
Fysik 1a
Kemi 1

Teknikprogrammet

  • Matematik 2c
  • Fysik 1a
  • Kemi 1

El- och energiprogrammet

  • Matematik 2a
  • Energiteknik 1
  • Naturkunskap 1a1

Industritekniska programmet

  • Matematik 2a
  • Industritekniska processer 1
  • Produktionskunskap 1

Teoretiska kurser som finns på fler program:

  • Matematik 2
  • Naturkunskap 1b
  • Naturkunskap 2

Om du saknar ett slutbetyg, kan du söka på så kallad reell kompetens. Då görs en individuell bedömning av dina meriter.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Oskarshamns kommun)
Satellitort
Växjö

Automations- och digitaliseringsingenjör

Yrkeshögskolan i Halmstad

EFTERFRÅGAN PÅ INGENJÖRER SOM KAN UTVECKLA AUTOMATION OCH DIGITALISERING ÄR MYCKET STOR! VI HAR UTBILDNINGEN!

Studera i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby! Du får låna en laptop under utbildningstiden!

YRKESOMRÅDEN
Automation finns överallt men framförallt inom tillverknings- och processindustrin. Det kan t.ex. vara inom livsmedels-, fordons-, massa-, energi-, utvecklings-, förpacknings-, metallindustri samt konsult- och entreprenadverksamheter.

I ett automationssystem finns det alltid övergripande styr- och reglersystem som PLC-system och komponenter i dess periferi som givare, ställdon, servon, motorer, HMI-paneler, industriella nätverk etc. För att dessa ska kunna samverka tillsammans i ett helintegrerat system behövs automations- och digitaliseringsingenjörer.

YRKESROLLEN
En automations- och digitaliseringsingenjör utför uppgifter som t.ex. projektering, konstruktion, virtuell verifiering/simulering, installation, montage och programmering av automations- och digitaliserade system.

Yrkesrollen som automations- och digitaliseringsingenjör är mycket omväxlande och utvecklande och branschen har ett stort rekryteringsbehov av denna kompetens.

DATOR
Under utbildningstiden får du låna en laptop (high performance) av oss.

UTBILDNINGEN
Utbildningen är på 2 läsår (aug – juni) och man kan välja att läsa i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby. Utbildningens olika kurser är framtagna tillsammans med branschen för att matcha den kompetens som de behöver.

Kurser
Följande kurser ingår i utbildningen.
- Industriell elteknik och CAD, 40p
- Driv- och positioneringsteknik, 15p
- Industriell digitalisering, 25p
- Digital- och analog reglerteknik, 25p
- PLC-system och programmering, 40p
- Virtuell simulering och HMI/SCADA, 15p
- Cyber security OT och industriell IT, 15p
- Person- och maskinsäkerhet, 15p
- Digital fastighetsautomation, 15p
- Projektmetodik och dokumentation, 15p
- Hållbarhets- och produktionsekonomi, 15p
- Teknisk engelska automation, 10p
- Mekanik och CAD, 20p
- Examensprojekt, 30p
- LIA 1, 20p
- LIA 2, 30p
- LIA 3, 55p

Summa: 400p

Kurserna integreras för att ge en samlad kompetens för att kunna utöva yrket. Undervisningen varvas med teori och praktiska laborationer för att stärka kunskaperna. Vi arbetar med system som i dag används i industrin så att man känner igen tekniken när man är på LIA och när man efter utbildningen ska börja arbeta inom yrkesområdet.

Både lokaler och utrustning på skolan finns tillgängliga även efter ordinarie skoltid för att öka flexibiliteten och möjlighet att öva på det man har behov av.

Vissa delar i utbildningen spelar vi in så att man kan repetera i efterhand.

Behörighet - läs mer här >>

BRANSCHEN
Vi samverkar med ett stort antal företag på olika sätt i utbildningen. För att nämna några, AFRY, Albany International, Arla Foods, Carlsberg Sverige, Getinge Sterilization, Lindab, Essity, Stora Enso Paper, Spitze, Assemblin, Dafgårds, Electrolux m.fl.

ANSÖKA
Det gör man direkt på vår hemsida.

LÄS MER PÅ VÅR HEMSIDA!

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2025-02-07
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Satellitort
Ljungby, Lidköping

Värmepumpstekniker

Lärcentrum Markaryd (LCM)

Framtidens hetaste yrke – bli en expert inom värmepumpsteknik!

Vår utbildning erbjuder en mix av föreläsningar, lektioner och praktiska övningar, allt skräddarsytt för att passa det dynamiska yrkeslivet. Genom Lärande i arbetslivet (LIA) får du möjlighet att applicera dina kunskaper i verkliga arbetsmiljöer. Efter avslutad utbildning tilldelas du en eftertraktad yrkeshögskoleexamen samt ett certifikat, vilket gör dig till en attraktiv medarbetare både hos VVS-installatörer och ledande tillverkare.

Arbetet som värmepumpsteknik
Som värmepumpstekniker kommer du att vara experten som installerar, servar och kontrollerar olika typer av värmepumpar. Med många olika uppvärmningsmetoder och tekniska lösningar på marknaden är fackkunskap avgörande för att välja det optimala systemet. Mötet med kunden och det självständiga arbetet kräver inte bara teknisk skicklighet, utan även förmågan att vara en utmärkt företagsrepresentant och problemlösare med en stark serviceinriktning.

Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-31
Branscher
Teknik & tillverkning

VVS-ingenjör

Campus Vimmerby

VVS-branschen är en viktig del i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Det är också ett område där många olika branscher, myndigheter och andra aktörer möts. Inom VVS förändras och förfinas teknik och arbetsmetoder hela tiden. VVS är ett mycket spännande och varierande område.

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-ingenjör arbetar du med fastigheter såsom kontor, industrier och bostäder och skapar energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Utbildningen lär dig att behärska hela processen, från projektering till förvaltning, samt ger dig kunskap i entreprenadjuridik, kommunikation och affärsmannaskap. Du får djup insikt i hur tekniska system är uppbyggda och hur de fungerar.

Du lär dig att ansvara för ett VVS-projekt, både projektering och installationsarbete. Här får du upprätta VVS-ritningar och hantera styr- och reglersystem. Denna utbildning ger dig kunskaper som blir allt mer eftertraktade på arbetsmarknaden, i takt med att samhället omformas med allt större hänsyn till miljön. När du är klar bemästrar du ritningar och tekniska underlag för VVS-installationer med CAD-teknik.

LIA
Under sammanlagt 24 veckor är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period lär du dig installation, projektledning inom VVS samt projektering.

Efter examen
Som VVS-ingenjör har du en viktig roll i att kunna nå detta mål. Förutom att arbeta som VVS-ingenjör kan du även jobba som VVS-projektör och projektledare inom VVS.

Framtidsutsikterna för VVS-ingenjörer är mycket goda. De senaste åren har det utbildats allt för få för att täcka behovet och dessutom är pensionsavgångarna stora vilket skapar ytterligare fler arbetstillfällen.

Utbildningsort
Platsbunden i Jönköping samt via videolänk i via videolänk i Stockholm, Vimmerby, Växjö eller Skellefteå

Särskilda förkunskaper
Lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper: Matematik 2

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-16
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Satellitort
Vimmerby, Skellefteå, Stockholm, Växjö