Medicinsk fotterapeut
Som Medicinsk fotterapeut förebygger och behandlar du olika fotbesvär. Arbetsmöjligheterna för medicinska fotterapeuter finns på sjukhus, vårdcentraler samt inom kommunal hälso- och sjukvård. Läs mer på framtid.se
Som Medicinsk fotterapeut förebygger och behandlar du olika fotbesvär. Arbetsmöjligheterna för medicinska fotterapeuter finns på sjukhus, vårdcentraler samt inom kommunal hälso- och sjukvård. Läs mer på framtid.se
Utbildningen till stödpedagog är på helfart och innefattar 40 timmar studietid/vecka. Utbildningen omfattar 2 terminer med 6-10 fysiska sammankomster om 3-5 dagar. Alla fysiska sammankomster är förlagda till Sollefteå och är obligatoriska, närvaron på dessa träffar är en del i betygsgrundandet.
Under utbildningen får du bland annat fördjupa dina kunskaper om olika funktionsnedsättningar samt dess inverkan på vardagslivet och lära dig mer om hälsans betydelse. Utbildningen förbereder dig också för att i din arbetsroll som stödpedagog kunna planera, utforma, utföra och utvärdera ditt arbete på ett kvalitetssäkert sätt.
I utbildningen ingår även lärande i arbete (LIA) som görs ute på en arbetsplats, exempelvis på din hemort.
Efter utbildningen kan du arbeta som stödpedagog inom både offentlig och privat sektor. Andra tänkbara yrkersroller kan till exempel vara omsorgspedagog eller boendestödjare.
För behörighet att antas till utbildningen ställs följande krav på särskilda förkunskaper:
samt minst ett års sammantagen yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.
Att arbeta med personer med psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och/eller beroendesjukdom kräver mycket av dig. Utbildningen stärker dig i din yrkesroll genom att få evidensbaserade kunskaper i området psykiatri.
Du måste ha ett genuint intresse för att arbeta med människor och vilja att förbättra deras livskvalitet. I ditt arbete möter du personer med psykisk ohälsa och psykiska funktionshinder. Denna utbildning ger dig kompetens att förbättra deras livskvalité.
Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper och färdigheter om personernas livsvillkor, psykiatriska sjukdomar och dess omvårdnad, livsstilssjukdomar, återhämtning och rehabilitering, missbruk och beroende samt juridik. Centralt i utbildningen är återhämtningsprocessen i samband med psykisk ohälsa och hur du kan understödja denna.
Du får fördjupade kunskaper inom området, baserat på evidensbaserad omvårdnadsforskning- kunskaper, färdigheter och kompetenser som branschen efterfrågar.
Denna kompetenshöjande utbildning har stor efterfrågan.
Behörighet
Förkunskaper från Vård- och omsorgsprogrammet i kurserna:
- Medicin 1, 150p
- Psykologi 1, 50p
- Vård- och omsorgsarbete 1, 200p,
- Vård- och omsorgsarbete 2, 150p
eller...
från Barn- och fritidsprogrammet i kurserna:
- Grundläggande vård och omsorg, 100p
- Specialpedagogik 1, 100p
- Hälsopedagogik, 100p
eller reell kompetens.
Utbildningens karaktär av specialisering kräver minst 1-års yrkeserfarenhet, motsvarande heltidsarbete, inom vård- och omsorgsyrket.
Utbildningen Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre vänder sig till dig som har ett genuint intresse för arbete med människor och en vilja att utveckla dig själv och andra inom området.
Att arbeta inom vård och omsorg av äldre kräver mycket av dig som vårdare. Med utbildningen Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre stärks du i din roll genom att få fördjupade och specifika kunskaper om äldre även vid multisjukdom, då dessa personer har komplexa behov av vård och omsorg.
Vår yrkeshögskoleutbildning ger dig rätt kunskaper och kompetens för att möta
personer med omfattande behov.
Inom en 10-årsperiod är det bland annat många pensionsavgångar i hela landet, välutbildad och kompetent personal kommer att behövas inom vård och omsorg av äldre.
Specialiserad kompetens skapar förutsättningar att ge god vård och omsorg till äldre och deras anhöriga samt ger dig mycket goda förutsättningar på arbetsmarknaden.
Behörighet
För att vara behörig sökande har du ett avslutat vård- och omsorgsprogram med lägst betyg Godkänd (E/3) G i kurserna.
Särskild behörighet:
Lägst betyg Godkänd (E/3) G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Anatomi och fysiologi 1 och 2
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 och 2
Gerontologi och geriatrik
Gymnasiearbete med inriktning mot vård och omsorg
Hälso- och sjukvård 1 och 2
Omvårdnad 1 och 2
Psykiatri 1 och 2
Psykologi 1
Samhällskunskap 1a1
Social omsorg 1 och 2
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
eller reell kompetens.
Utbildningens karaktär av specialisering kräver minst 1-års yrkeserfarenhet, motsvarande heltidsarbete som undersköterska. Yrkeserfarenhet räknas oavsett hel- eller deltidsarbete.
*Reell kompetens prövas under antagningsförfarandet.