YH-utbildningar som erbjuds i Gällivare. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.
✓ YH-utbildning i Gällivare, Hudiksvall, Katrineholm & Norrtälje
Som processtekniker är du expert på underhållssystem, logistik, automationssystem, lean och processtyrning. Du övervakar, underhåller och driftar digitala processystem såsom IoT, AI och robotik. Målet är att minimera driftstörningar och onödiga kostnader som kan orsakas av stopp, fel eller haverier i produktionen.
Behörighetskrav
Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på! Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!
Vill du vara med och skapa den infrastruktur som formar framtidens hållbara samhälle? Som Anläggningsingenjör med kompetens inom hållbart och digitalt samhällsbyggande spelar du en avgörande roll i att bygga vägar, broar och järnvägar som möter både dagens och morgondagens behov. Denna utbildning ger dig spetskunskaper inom BIM (Building Information Modeling), hållbarhet och digitalisering – färdigheter som är starkt eftertraktade på arbetsmarknaden.
Vad gör en Anläggningsingenjör med kompetens inom hållbart och digitalt byggande?
Som Anläggningsingenjör bidrar du till en hållbar framtid genom att skapa infrastrukturlösningar som förbättrar både miljön och människors vardag. Digitalisering och hållbarhet är centrala i rollen, och din kompetens blir avgörande i utvecklingen av klimatsmarta samhällen.
Anläggningsingenjören arbetar med allt från projektering och byggledning till förvaltning av infrastrukturprojekt. Med hjälp av BIM-teknik skapar och hanterar du intelligenta 3D-modeller som visualiserar hela projektet. Det möjliggör kostnadseffektiva, hållbara och välkoordinerade lösningar. Du blir en nyckelspelare som säkerställer att infrastrukturprojekten håller hög kvalitet, uppfyller miljökrav och levereras i tid.
Finns det en efterfrågan på Anläggningsingenjörermedkompetens inom hållbart och digitalt byggande?
Den svenska bygg- och anläggningssektorn står inför enorma infrastruktursatsningar, bland annat genom regeringens nationella transportplan som omfattar investeringar på över 876 miljarder kronor fram till 2033. Detta, tillsammans med den gröna omställningen och ökade krav på digitalisering, har skapat ett akut behov av utbildade Anläggningsingenjörer med kunskaper inom hållbarhet och BIM. Enligt Arbetsförmedlingen och branschföreträdare är det liten konkurrens om jobben nu och under de närmaste 5 åren – en utbildning inom detta område öppnar dörrar till en säker och spännande framtid.
Vilken kompetens har jag efter utbildningen?
BIM och digital projektering
Kunskap att skapa och hantera 3D-modeller, utföra digital samordning och visualisering samt använda digitala verktyg för effektiv projektstyrning.
Hållbarhet och klimatberäkningar
Förmåga att integrera hållbarhetslösningar, utföra livscykelanalyser (LCA) och arbeta med energieffektivisering i anläggningsprojekt.
Teknisk projektering och anläggningsteknik
Kompetens att planera, projektera och leda infrastrukturprojekt inom väg, järnväg och VA med fokus på hållbara lösningar.
Entreprenadjuridik och projektledning
Kunskap om avtal, upphandlingar och juridik samt färdighet att driva och leda projekt.
Kommunikation och samverkan
Förmåga att kommunicera professionellt med olika aktörer och presentera tekniska lösningar och analyser.
Hur ser utbildningens upplägg ut?
Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.
Samarbetspartners
På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen. Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär.
Mer information och kontakt
För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.
✓ YH-utbildning på distans
Som byggproduktionsledare planerar och leder du byggprojektets dagliga arbete och är med i alla skeden – från start till färdigställande. Du kan jobba med byggprojekt inom både nybyggnation och ROT (renovering, ombyggnad och tillbyggnad).
I rollen som byggproduktionsledare upprättar du tidsplaner, gör ekonomiska uppföljningar och säkerställer att byggprojekt följer regler och lagar. Du är även ett stöd åt platschefen och ser till så att alla aktörer arbetar mot samma mål.
Behörighetskrav
Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på. Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!
Som bergmaterialingenjör utför man specialiserade arbetsuppgifter i bergmaterial- och gruvbranschen. Läs mer på framtid.se
Arbetsuppgifter som underhållsingenjör innebär att genomföra underhållstekniska aktiviteter. Det kan handla om att skapa kravbeskrivningar och genomföra leverantörsvärderingar med verktyg som teknisk specifikation. Läs mer på framtid.se