Yrkesutbildningar i Göteborg

YH-utbildningar som erbjuds i Göteborg. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Göteborg gav 155 träffar

Testning för utvecklare

EC Utbildning

Med kunskaper i mjukvarutestning kommer du att kunna leverera robusta och pålitliga applikationer snabbare än någonsin tidigare.

Effektiv mjukvarutestning är avgörande för att säkerställa att produkter håller hög kvalitet och fungerar som förväntat. Genom att behärska testtekniker och testautomation kan du snabbt identifiera fel och brister, vilket leder till säkrare och mer tillförlitlig mjukvara. Detta möjliggör kortare utvecklingscykler och snabbare lansering av produkter.

Både företag och utvecklare drar nytta av effektiv mjukvarutestning. Företag kan minska kostnader och tidsåtgång för att åtgärda fel som upptäcks sent i utvecklingsprocessen, medan utvecklare kan arbeta mer effektivt och leverera högkvalitativa produkter.

Lär dig testa och kvalitetssäkra mjukvara och upptäck fel och buggar i ett tidigt skede
Kursen är en upskill-utbildning för dig som redan har kunskaper inom systemutveckling och har jobbat i en verklig kontext. Kursen läser du på distans på halvtid under 12. veckor. Det ger dig möjlighet att studera parallellt med annan sysselsättning.

Efter kursen
Denna kurs ger dig de färdigheter och kunskaper som krävs för att bli en eftertraktad specialist inom testning och kvalitetssäkring.

Med din nya kompetens kan du arbeta som mjukvarutestare, testautomationsingenjör, kvalitetssäkringsspecialist eller testledare. Efterfrågan på dessa roller är stor, och din förmåga att säkerställa att mjukvara är felfri och fungerar som den ska är ovärderlig för företag.

Behörighet
För att söka utbildningen krävs att du har särskilda förkunskaper enligt följande:

  • God kännedom om systemutveckling
  • 6 månaders arbetslivserfarenhet inom systemutveckling i en verklig kontext
Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
30 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2025-02-24
Branscher
Data & IT
Studieort
DISTANS (Göteborgs kommun)

Lokförare

TCC Sverige AB

Vill du ha en arbetsplats med utsikt över hela Sverige?

Järnvägen har stort behov av utbildade lokförare. För dig som nyutbildad är chansen till arbete efter avslutad utbildning mycket goda! 

Utbildningen varvar teori med tre praktikperioder. 

Arbetsuppgifter
I dina huvudsakliga arbetsuppgifter, utöver att framföra våra tåg säkert och miljöriktigt, ingår klargöring av fordon, växlingsarbete, säkerhetssyning, iordningställande av fordon och bromsprovning.

Under färdens gång har du kontakt med tågpersonalen och gör högtalarutrop för att hålla våra resenärer uppdaterade om trafikläget.

Ansökan och behörighet

  • Intyg med godkänt resultat från en slutförd utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan
  • Motsvarande utländsk utbildning
  • Avgångsbetyg från äldre nationell gymnasieutbildning
  • Gymnasieexamen från gymnasieskolan eller likvärdig utbildning

Med likvärdig utbildning menas:

  • Slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan
  • Gymnasieexamen från kommunal vuxenutbildning
  • Slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning
  • Intyg om godkänt resultat från allmän kurs på gymnasial nivå på folkhögskola

Betygen bifogas i ansökan du gör via webbanmälan.

Sökande som uppfyller grundkraven gällande utbildning kommer att kallas till ett behörighetsgivande test.

Har den sökande uppfyllt behörighetskraven från detta test så kallas den sökande till en Yrkespsykologisk Bedömning.

Klarar man denna bedömning så är man antagningsbar men inte fullt behörig.

För att uppfylla samtliga krav satta av Transportstyrelsen så skall den sökande genomföra en läkarundersökning vilken skall ske innan utbildningens start.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Höstterminen 2025
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Höstterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Höstterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Branscher
Transporttjänster

Backend Developer inriktning Cloud

NBI/Handelsakademin

Vill du jobba med att programmera och designa för webben? Utbildningen till Backend Developer dig kompetens att ansvara för teknik och programmering på serversidan och arbeta som Backend Developer och webbprogrammerare.

Som Backend Developer Cloud arbetar du med att utveckla och underhålla serverapplikationer, databaser och API:er samt skapa molnbaserade lösningar som möjliggör effektiv och säker databehandling. Efter utbildningen kan du jobba som exempelvis Backend Developer, Cloud Developer, Systemutvecklare eller Serverless Developer.

Med kompetens inom Cloud hanterar du även molnbaserade plattformar, skala och automatisera applikationer. Du arbetar med serverless- och containerteknik för att säkerställa robusthet och skalbarhet i molnmiljöer.

Efterfrågan på backendutvecklare med kompetens inom Cloud är stark i Sverige och förväntas öka markant. Digitaliseringen driver behovet av robusta, skalbara och säkra system i både stora företag och startups samt sträcker sig över många branscher. Enligt TechSverige arbetar cirka 50 000 personer som backendutvecklare i Sverige, med en prognostiserad ökning på 32 % fram till 2028 – vilket innebär cirka 16 000 nya jobb.

Molnutveckling med plattformar som AWS, Azure och Google Cloud är särskilt efterfrågad, liksom kunskaper i C#/.NET och API-integration. Företag betonar starkt vikten av molnkompetens för att hantera data, förbättra systemintegration och stödja digital transformation. Backendutvecklare är avgörande för att bygga den tekniska infrastrukturen som

Yrkesroller efter utbildningen

  • Backend Developer / Backendutvecklare
  • Systemutvecklare
  • Molnutvecklare / Cloud Developer
  • Webbutvecklare (Backend-fokuserad)
  • Serverless-utvecklare

Utbildningen upplägg

Utbildningen kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. Det är en schemalagd heltidsutbildning med lärarledd undervisning 2-3 dagar per vecka på skolan och online. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.

Behörighet

Gymnasieexamen samt lägst betyg E i Programmering 1/A eller motsvarande kunskaper

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-18
Branscher
Data & IT

.NET Cloud Developer

IT-Högskolan

Du som gillar att programmera, arbeta i team och lösa problem. Du vill vara en del av den snabbt växande molnutvecklingen och företags resa in i molnet. Du trivs med omväxlande arbetsuppgifter och ser möjligheten till en spännande karriär. Matchar utbildningen dig ska du ansöka till IT-Högskolans .NET cloud developer.

Som .NET Cloud Developer hanterar du programvaror, datalagring och andra funktioner på nätet istället för i din dators mjukvara. Det är ett anpassbart och prisvärt sätt att hantera applikationer, infrastruktur och mjukvaror.

Tyngdpunkten i utbildningen är att designa, utveckla och administrera olika molnlösningar med Microsoft Azure. Du lär dig programmera med .NET och C# för att skapa avancerade molnlösningar med Microsoft Azure. Du lär dig också databasprogrammering och frontend-utveckling viket medför att du kan skapa kraftfulla molnlösningar.

Du kommer uppleva IT-Högskolans pedagogiska profil, Learning by doing genom att arbeta i team utifrån agilmetodik med att programmera molnlösningar. Här lär du dig hur en molnlösning tas fram från tanke och strategi till fungerande molntjänst.

Som .NET cloud developer kan du jobba som konsult, molnutvecklare eller systemutvecklare.

Särskild behörighet .NET cloud developer

Lägsta betyget E/3/G i Engelska 6 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Matematik 2 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Programmering 1 eller motsvarande kunskaper.

Saknar du matematik- eller programmeringskunskaper?
Förbered dig inför antagningsprovet genom våra preparandkurser som du får tillgång till när du ansöker till någon av våra utbildningar.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-05
Branscher
Data & IT

.NET-utvecklare

IT-Högskolan

Har du ett brinnande intresse för programmering och vill vara med och förändra framtidens IT-system och applikationer? Då är IT-Högskolans utbildning .NET-utvecklare något för dig!

Som .NET-utvecklare jobbar du i team med att skapa och vidareutveckla IT-system och applikationer på en avancerad nivå. Du är expert på programmeringsspråket C# och de tillhörande komponenterna samt att du kan webbutveckling vilket gör dig fullstack utvecklare.

Du kommer att lära dig Microsofts .NET-plattform och programmeringsspråket C# (läs: C-sharp) på en avancerad nivå. Du lär dig skapa databaser och Windows applikationer med programmet Visual Studio men också andra webbapplikationer. Utbildningens fokus ligger på programmering, därför lär du dig skapa underhållsvänlig kod och testbar kod för att förfina dina programmeringsförmågor. Dessutom lär du dig agila metoder och kundförståelse. Utbildningen innehåller mycket praktiska moment som laborationer, övningsuppgifter och 28 veckors LIA (praktik).

Efter avslutad utbildning kan du jobba som:

  • .NET-utvecklare
  • Systemutvecklare
  • Programutvecklare
  • Applikationsprogrammerare

Särskild behörighet .NET-utvecklare
Lägsta betyget E/3/G i Engelska 6 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Matematik 2 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 (100p) eller motsvarande kunskaper.
Lägsta betyget E/3/G eller motsvarande kunskaper i något av följande programmeringsspråk: Programmering 1 eller motsvarande

Saknar du matematik- eller programmeringskunskaper?
Förbered dig inför antagningsprovet genom våra preparandkurser som du får tillgång till när du ansöker till någon av våra utbildningar

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-05
Branscher
Data & IT