YH-utbildningar som erbjuds i Härnösand. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.
Stadsodlare är utbildningen för dig som vill jobba utomhus och bidra till en hållbar utveckling.
Som Stadsodlare arbetar du med unika anpassningar till platsen och till sammanhanget. Vi lever idag med oförutsägbara säsongsvariationer kopplade till klimatförändringarna samt höga krav på social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Det gör att du behöver utveckla ett ledaransvar för att planera, etablera, sköta och/eller utvärdera en odlingssäsong som anställd eller företagare.
Utbildningen bedrivs på heltid och distans, med 6 obligatoriska träffar.
Efter avslutad utbildning har du en kombination av teoretisk och praktisk kompetens lämplig och nödvändig för att starta och driva ett företag inom hållbar Stadsodling. Du kan också arbeta som exempelvis anläggare av köksträdgårdar, driftchef inom området eller som frukt- och bärodlare.
Efter din utbildning kan du till exempel arbeta som:
För att vara behörig till Stadsodlare behöver du grundläggande behörighet.
– ett fritt och varierande framtidsyrke
Är du en teknisk problemlösare? Som vill ha ett fritt yrke med stort ansvar? Där du ofta får möta nya utmaningar och människor? Då kan kyl- och värmepumptekniker vara något för dig.
Kyl- och värmepumpar finns överallt i samhället. De hjälper till att skapa bra inomhusklimat genom att reglera temperaturen utefter lokalernas specifika behov. Kyla behövs inte bara i kyl- och frysdiskar utan också i dataserverhallar och till teknisk utrustning på sjukhus. Värmepumpar bidrar i allt större utsträckning till att minska energibehov och miljöpåverkan vid uppvärmning av fastigheter.
Som kyl- och värmepumptekniker kan du arbeta med installation och service av kyl- och värmepumpsystem i butiker, fordon, industri och fastigheter. Det är ett självständigt yrke där du möter kunder ute på fältet, därför bör du både kunna ta egna initiativ och vara serviceinriktad.
Utbildningen ger bred praktisk och teoretisk kunskap. I den teoretiska delen får du till exempel lära dig om kylprocessen, värme-, kyl- och elsystem samt affärsmannaskap. En betydande del av utbildningen är praktik, Lärande I Arbete - LIA. Under den kan du testa dina kunskaper i verkliga miljöer och får goda chanser att knyta kontakter i branschen.
Efter utbildningen har du den kunskap som behövs för att bli F-gascertifierad kylmontör enligt Köldmedieförordningen och Certifierad värmepumpinstallatör enligt Förnybart Direktivet.
Utbildningen är på helfart, distans med 6 obligatoriska träffar.
Behörig till Certifierad kyl- & värmepumptekniker:
Minst betyg E (godkänt) i någon av följande gymnasiekurser eller motsvarande kunskaper:
Utbildningen till driftingenjör elkraft ger dig möjligheter att vara med i förnyelsen och ombyggnaden av våra befintliga elnät som just nu pågår. Det finns ett stort behov av nya tekniska lösningar, som smarta nät och mikroproduktion för att möta de växande kraven. Mycket händer inom området vilket kräver fler med rätt kompetens.
Under utbildningen får du en bred praktisk och teoretisk kunskap inom elkraftteknik. Efter utbildningen har du de kunskaper som krävs för att söka auktoriserad elinstallatör hos Elsäkerhetsverket.
Utbildningen för dig som är lösningsfokuserad, ansvarsfull och gillar att samarbeta. Tycker du dessutom om att arbeta utomhus är Driftingenjör elkraft något för dig. Energiomställningen i samhället innebär stora investeringar för elbranschen och därmed ökar också behovet av kompetent arbetskraft.
Utbildningen är på helfart, distans med 10 obligatoriska träffar.
Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som:
Behörig till Driftingenjör elkraft:
Minst betyg E (godkänt) i någon av följande gymnasiekurser eller motsvarande kunskaper:
✓ YH-utbildning i Göteborg, Härnösand & Stockholm
Som systemutvecklare inom Development, Security och Operations (DevSecOps) integrerar du säkerhetsaspekter direkt i utvecklingsprocessen. Du automatiserar säkerhetsgrindar och har koll på både applikations- och infrastruktursäkerhet löpande i utvecklingsarbetet för att undvika att problem uppstår senare. I jobbet ingår bland annat att analysera rutiner och arbetsprocesser samt tillämpa säkerhetsåtgärder som förebygger risker.
Behörighetskrav
Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på! Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!
Utbildningen Underhållsingenjör täcker områden som lagar och förordningar inom miljö- och kvalitetsområdet, samt juridiska och ekonomiska förutsättningar för underhållsteknisk verksamhet. Du kommer att lära dig om kvalitetsledningssystem, systematiskt miljöarbete, och arbetsplatsens fysiska, ekonomiska och sociala faktorer.
Tekniska färdigheter inkluderar bland annat att arbeta med elektriska givare, processautomationssystem, och att använda CMMS-system för regelbunden underhålls- och reservdelshantering. Dessutom kommer du att kunna lösa tekniska problem, göra ekonomiska kalkyler, och kommunicera effektivt på både svenska och engelska.
Efter avslutad utbildning kommer du inte bara ha en gedigen kunskapsbas utan även praktiska färdigheter som kommer göra dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Du kommer att behärska allt från återställning- och reparationsmetoder för processtekniska utrustningar till att läsa och tolka ritningar för processindustriella system.
Du kommer att vara rustad till att ta en ledande roll inom förbättringsteam och kommunicera smidigt med olika teammedlemmar och externa parter. Ge dig själv möjligheten att vara den som inte bara förstår, utan också driver framgången bakom varje maskins kraft och funktion. Ansök nu och ta steget mot en framtid som eftertraktad underhållsingenjör med en bred och djup kompetens inom området!
Utbildningen är på heltid (2 år) och på distans, vi har 10 obligatoriska träffar i Härnösand.