Live-ljudtekniker
Arbetet som ljudtekniker kräver att du har mycket stort intresse för både musik och teknik. En ljudtekniker kan också kallas för ljuddesigner, sound designer eller audio designer. Läs mer på Framtid.se
Arbetet som ljudtekniker kräver att du har mycket stort intresse för både musik och teknik. En ljudtekniker kan också kallas för ljuddesigner, sound designer eller audio designer. Läs mer på Framtid.se
Om utbildningen
Som fastighets- och energitekniker är du otroligt eftertraktad bland framtida arbetsgivare. Aldrig tidigare har branschen haft så stort behov av tekniker tack vare en ökad digitalisering, ett ökat behov av energioptimering och stora pensionsavgångar.
Efter tre terminer och avklarad examen kommer fastighetsbranschen ta emot dig med öppna armar, vilket innebär en garanterad anställning. Med ett smörgåsbord av möjligheter att välja bland, alltifrån fastighetstekniker, energispecialist, drifttekniker, drift- och fastighetstekniker, energitekniker, fastighetsvärd, husvärd, huschef till fastighetsansvarig. Kort sagt en utbildning som kommer att leda till jobb.
Utbildningen till fastighets- och energitekniker ger omfattande kunskaper i användning och optimering av en rad olika tekniska system, ett både spännande och ständigt utvecklande jobb. I detta ryms både kunskap och praktisk erfarenhet av hur man ser till att systemen fungerar optimalt med hänsyn till bl.a. myndighetskrav, energianvändning och hyresgästers förväntningar. Samtidigt som stor vikt läggs vid installationstekniska frågor eftersom särskilt nyproducerade fastigheter har mycket avancerade tekniska system. Som tekniker har man också stor insyn och påverkan i ett bestånds energioptimering och bidrar därmed till en mer hållbar framtid.
Undervisning och studieupplägg
Utbildningen sker under 1,5 års tid och motsvarar 300 YH-poäng och rymmer två praktikperioder om sju respektive, åtta veckor. LIA-praktiken, Lärande i arbete, är ett utmärkt tillfälle att omvandla teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter och samtidigt knyta viktiga kontakter inför sitt framtida arbetsliv. Utbildningen består av 18 timmars lärarledd undervisning per vecka med inslag av praktiska moment. Resterande tid sker betygsgrundande, grupp- eller enskilda arbeten, där handledare och lärare alltid finns tillgängliga.
På Fastighetsakademin finner du Sveriges mest eftertraktade fastighetsutbildningar.
Vill du få en nyckelroll i arbetet med Sveriges infrastruktur? Studera till Anläggningsingenjör och arbeta med CAD-program för projektering av mark-, väg- och VA-arbeten.
✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat
Behörighetskrav
Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »
Behovet av elingenjörer/elkonstruktörer ökar stadigt och yrkesgruppens arbetsområde har blivit större. Nybyggnations- och moderniseringsprojekt blir alltmer komplexa med högt tekniskt innehåll, samspel mellan olika teknikområden och höga krav på energieffektivitet och hållbarhet. Tillväxtmålen för byggnation är högt satta och elektrifieringen av samhället är i fokus. Elingenjören/elkonstruktören har en nyckelroll i detta arbete och omställning.
Elingenjörens/elkonstruktörens arbete utförs till största delen på kontor vid datorn med design och problemlösning i CAD-miljö. Du skapar ritningar i 2D och 3D för elkonstruktioner och elektronik som ska installeras, du projekterar ljusmiljöer, skapar kraft, datanät och säkerhetstekniska lösningar. Du följer regler, standarder och föreskrifter, för noggrann dokumentation och är väl insatt i avtals- och entreprenadjuridik. Arbetet sker i projektform i samarbete med kund/beställare och övriga involverade yrkesroller och discipliner.
Yrket passar dig som vill ha ett omväxlande arbete med goda möjligheter till specialisering och karriär. Branschen ser gärna fler tjejer i sina team.
Utbildningens mål
Utbildningen har bedrivits sedan 2010 och är således väletablerad i branschen och noggrant utformad med mål att ge de studerande just den grundutbildning av teoretisk och praktisk kunskap som efterfrågas högt.
Efter utbildningen anställs våra studerande framförallt av större och mindre konsultföretag. Inte minst av våra ledningsgruppsföretag AFRY, BA-Elteknik, Creacon, Norconsult, Ramboll, Rejlers, Ringhals, Sweco, Vinnergi och WSP.
Utbildningens innehåll
Utbildningen ger övergripande kunskap om elteknik, elkraft, tele/data, ljusdesign, säkerhetsteknik, energioptimering. Du lär dig konstruera i verktyg såsom AutoCAD, MagiCAD, Revit och DiaLux. Du får med dig viktiga pusselbitar som projektledning och gruppdynamik, entreprenadjuridik och hållbarhetsperspektiv.
Kontakt
Anneli Zell
EFTERFRÅGAN PÅ INGENJÖRER SOM KAN UTVECKLA AUTOMATION OCH DIGITALISERING ÄR MYCKET STOR! VI HAR UTBILDNINGEN!
Studera i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby! Du får låna en laptop under utbildningstiden!
YRKESOMRÅDEN
Automation finns överallt men framförallt inom tillverknings- och processindustrin. Det kan t.ex. vara inom livsmedels-, fordons-, massa-, energi-, utvecklings-, förpacknings-, metallindustri samt konsult- och entreprenadverksamheter.
I ett automationssystem finns det alltid övergripande styr- och reglersystem som PLC-system och komponenter i dess periferi som givare, ställdon, servon, motorer, HMI-paneler, industriella nätverk etc. För att dessa ska kunna samverka tillsammans i ett helintegrerat system behövs automations- och digitaliseringsingenjörer.
YRKESROLLEN
En automations- och digitaliseringsingenjör utför uppgifter som t.ex. projektering, konstruktion, virtuell verifiering/simulering, installation, montage och programmering av automations- och digitaliserade system.
Yrkesrollen som automations- och digitaliseringsingenjör är mycket omväxlande och utvecklande och branschen har ett stort rekryteringsbehov av denna kompetens.
DATOR
Under utbildningstiden får du låna en laptop (high performance) av oss.
UTBILDNINGEN
Utbildningen är på 2 läsår (aug – juni) och man kan välja att läsa i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby. Utbildningens olika kurser är framtagna tillsammans med branschen för att matcha den kompetens som de behöver.
Kurser
Följande kurser ingår i utbildningen.
- Industriell elteknik och CAD, 40p
- Driv- och positioneringsteknik, 15p
- Industriell digitalisering, 25p
- Digital- och analog reglerteknik, 25p
- PLC-system och programmering, 40p
- Virtuell simulering och HMI/SCADA, 15p
- Cyber security OT och industriell IT, 15p
- Person- och maskinsäkerhet, 15p
- Digital fastighetsautomation, 15p
- Projektmetodik och dokumentation, 15p
- Hållbarhets- och produktionsekonomi, 15p
- Teknisk engelska automation, 10p
- Mekanik och CAD, 20p
- Examensprojekt, 30p
- LIA 1, 20p
- LIA 2, 30p
- LIA 3, 55p
Summa: 400p
Kurserna integreras för att ge en samlad kompetens för att kunna utöva yrket. Undervisningen varvas med teori och praktiska laborationer för att stärka kunskaperna. Vi arbetar med system som i dag används i industrin så att man känner igen tekniken när man är på LIA och när man efter utbildningen ska börja arbeta inom yrkesområdet.
Både lokaler och utrustning på skolan finns tillgängliga även efter ordinarie skoltid för att öka flexibiliteten och möjlighet att öva på det man har behov av.
Vissa delar i utbildningen spelar vi in så att man kan repetera i efterhand.
BRANSCHEN
Vi samverkar med ett stort antal företag på olika sätt i utbildningen. För att nämna några, AFRY, Albany International, Arla Foods, Carlsberg Sverige, Getinge Sterilization, Lindab, Essity, Stora Enso Paper, Spitze, Assemblin, Dafgårds, Electrolux m.fl.
ANSÖKA
Det gör man direkt på vår hemsida.
Bli en del av framtiden inom den gröna näringen!
Under denna tvååriga utbildning får du fördjupade kunskaper inom lantbrukets husdjur, växtodling, teknik, ekonomi och arbetsledning. Du kan skräddarsy din utbildning efter dina intressen och mål. Det finns många valbara kurser vilket gör att du kan specialisera dig inom ett visst område.
Du får både de senaste forskningsrönen varvat med erfarenhet från kunniga branschföreträdare tack vare vårt nära samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och näringslivet. Föreläsningar varvas med fältvandringar, laborationer, litteraturstudier, seminarier och projektarbeten. Utbildningen är förlagd till Skara. LIA och examensarbete kan genomföras på valfri ort.
Utbildningen innehåller fyra LIA-perioder.
Efter din utbildning kan du arbeta som:
Många agrotekniker driver egna företag eller arbetar med driftsledning på lantbruksföretag.
Särskild behörighet
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Om du saknar en viss del av behörigheten, men anser att du har motsvarande kunskaper genom arbete eller annan utbildning så kan du söka på reell kompetens.
Kontakt
Carina Laurell, utb.ledare
073-089 25 52