Automation för livsmedelsindustrin bild

Automation för livsmedelsindustrin

Den här kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar med livsmedel på något sätt i din vardag.

Då livsmedelsindustrin idag är Sveriges tredje största inom industrin och en av våra viktigaste samhällsfunktioner,  är vi beroende av en fungerande livsmedelsförsörjning och på grund av varornas känslighet är livsmedelsbranschen extra sårbar vid avbrott och problem i produktionen.

Automatiserade produktionssystem inom livsmedelsindustrin har flera fördelar. Det kan bidra till en ökad effektivitet, förbättrad kvalitet och säkerhet, minskat matsvinn och effektivare resursfördelning. Men då behövs också personal med rätt kompetens.

Kunskap efter kursen

  • Styr- och reglerteknik som rör programmering, kommunikation, motorstyrning, felsökning och driftsättning
  • Digitaliserad, automatiserad och robotstyrd produktion
  • PLC-system – uppbyggnad och användning inom automation och livsmedelsproduktion
  • IT-säkerhet för människa och maskin
  • Tillverkningsprocessens uppbyggnad och flöde
  • Datainsamling och databehandling
  • Praktisk ellära med avseende på säkerhetsfrågor, bestämmelser och standarder inom området
  • Elsystemets uppbyggnad, funktion och komponenter
  • Transformatorer och generatorer
  • Felsökning och förbättringsförslag i olika installationer

Kursens upplägg
Kursen ges på distans och omfattar 35 YH-poäng. All undervisning sker digitalt via vår lärplattform. Det anpassade digitala upplägget gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete.

Behörighet

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Yrkeserfarenhet från process- och tillverkningsindustrin eller motsvarande (1 år, halvtid)
    Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg i ansökan för att påvisa din yrkeserfarenhet.