På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Mätningsingenjör

Mätningsingenjör

Teknikhögskolan

Mätningsingenjör

Mätningsingenjör – utbildningen för dig som är noggrann, har ett teknikintresse och trivs med att arbeta såväl utomhus som inomhus. Var med och bidra till att bygga en hållbar infrastruktur! Mätningsingenjör är en vidareutveckling av utbildningen Geodetisk mätningstekniker.

Vad gör en mätningsingenjör?
Som mätningsingenjör gör du inmätningar och utsättningar av exempelvis byggnader, ledningar och vägar. Dessutom tar du fram underlag till kartor och granskar befintliga ritningar. I rollen använder du avancerade digitala instrument och mäter både optiskt och med hjälp av satelliter.

Jobba som mätningsingenjör
Efter examen kan du arbeta som mätningsingenjör eller mätningstekniker inom bygg/anläggning, antingen på ett entreprenadföretag, som konsult eller på kommunen.

Utbildningsform och upplägg
Världen förändras och det gör även våra utbildningar. Mätningsingenjör är en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) som du läser på heltid på Teknikhögskolan i Göteborg under 2 år och det är en vidareutveckling av vår tidigare utbildning Geodetisk mätningstekniker.

Uppskattningsvis är det föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. I de mer praktiska kurserna hålls vissa lektioner utomhus och du får även göra flera studiebesök på olika projekt i branschen och ta del av gästföreläsningar från personer med lång erfarenhet av mätyrket.

Kunskap efter utbildningen
Efter utbildningen kan du behärska datorprogram och mätinstrument som används i branschen. Du kan även skapa terrängmodeller, göra GPS-mätningar och behärska maskinstyrning.

Du har kunskap om hur mätnings- och beräkningsresultat bearbetas och hur du kan läsa och tolka ritningar inom bygg- och anläggningssektorn. Dessutom vet du hur du ska söka information om relevanta lagar och regelverk samt bedöma vilken typ av mätning som är lämplig i en viss situation.

Våra studerande på LIA (praktik)
Några exempel på vad våra studerande har varit delaktiga i under sina LIA-perioder är byggandet av nya Hisingsbron och Marieholmstunneln, nedsänkningen av nya E45:an samt kontrollmätningar på Lisebergs berg-och-dalbana Valkyria.

Praktiska frågor om utbildningen
Jakob Claesson
031-700 83 11

400 YH-poäng

Start *

2019-08-01

2020-08-01

2021-08-01

Slut

2021-06-30

2022-06-30

2023-06-30

Studietakt

100%

Branscher

Byggteknik

Sista ansökn.dag *

2019-04-30

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

Ansök direkt

Teknikhögskolan

Laddar...

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Mätningsingenjör på Teknikhögskolan.