Specialistundersköterska barn och ungdomssjukvård
Är du undersköterska och vill lära dig något nytt? Eller vill du utvecklas i din nuvarande yrkesroll? Tycker du att det är stimulerande att arbeta med barn och ungdomar, då kan detta vara utbildningen för dig!
Utbildningen är en utvecklingsresa där du lär dig tillsammans med andra – både klasskamrater och erfarna kollegor. Du kommer bland annat att utveckla din kompetens inom:
- Barns utveckling, funktionsnedsättningar och sjukdomstillstånd
- Specifik omvårdnad, akut omhändertagande och palliativ vård, inklusive vård vid livets slut för barn, nyfödda och för tidigt födda barn
- Teamarbete, Kommunikationens betydelse, empatiskt bemötande och professionellt förhållningssätt
Utbildningen är framtagen i samarbete med arbetslivet för att säkerställa en hög kunskapsnivå och matcha arbetslivets krav. Efter examen kan du arbeta inom barnsjukvård, exempelvis på barnavdelning, neonatalavdelning eller BB.
Att studera på distans
Utbildningen pågår i 1 år på heltid (100 % studietakt). Studierna bedrivs på delvis distans med platsbundna träffar.
Att studera på delvis distans kräver självdisciplin, god planering och förmåga att ta eget ansvar. Du kan till stor del studera var och när du vill, förutsatt att du medverkar vid träffar och ser till att hålla dig uppdaterad på skolans studieplattform.
Platsträffarna innehåller föreläsningar, studiebesök och praktisk träning som utvecklar dina kunskaper för att möta arbetslivets behov och krav.
Så här deltar du framgångsrikt
Som vuxenstuderande ser du ditt deltagande som en investering i din framtid. För att få ut maximalt av utbildningen krävs aktivt deltagande. Träffarna erbjuder:
- Praktiska övningar och interaktiva moment
- Erfarenhetsutbyte med klasskamrater och handledare
- Möjlighet att utveckla din yrkesidentitet
LIA (lärande i arbete)
Under utbildningen genomför du tre LIA-perioder inom BB vård, barnsjukvård och neonatal, där varje period är fyra veckor lång. Genom dessa praktikperioder får du värdefulla kunskaper, erfarenheter och branschkontakter som förbereder dig för din framtida yrkesroll.
Vi strävar efter att ordna en LIA-placering i din region, men vi kan inte garantera att detta alltid är möjligt. Däremot erbjuder vi LIA placering inom Region Kronoberg.
Innehåll
- Introduktion, yrkesansvar och patientsäkerhet, 10 p
- Barnets fysiska, psykosociala utveckling, 10 p
- Pediatrisk omvårdnad, 35 p
- Neonatologi, 30p
- Handledning, pedagogiskt förhållningssätt och kommunikation, 15 p
- LIA inom BB-vård, 20 p
- LIA inom barn- och ungdomssjukvård, 20 p
- LIA inom neonatalvård, 20 p
- Barn och ungdomars livsvillkor, 20 p
- Examensarbete, 20 p
Upplägg
Studierna bedrivs delvis på distans med platsbundna träffar i Växjö. Träffarna sker en till två gånger per månad och pågår två till fyra dagar. Dessa varvas med självstudier. Träffarna utgör grunden för kursens innehåll och består av föreläsningar, handledning, grupparbeten, diskussioner, övningar samt muntliga, skriftliga och praktiska examinationer.
Som studerande har du tillgång till studieplattformen, där allt som rör utbildningen publiceras, såsom schema, studiehandledning och uppgifter.
Utbildningen omfattar följande kurser (5 poäng motsvarar 1 veckas studier):
Datorkunskap
Eftersom utbildningen är till stor del webbaserad behöver du ha god datorvana och tillgång till:
- Dator med stabil internetuppkoppling
- Headset
- Webbkamera
Studiestöd
Utbildningen berättigar till studiestöd via CSN.
Särskilt pedagogiskt stöd
Om du behöver särskilt pedagogiskt stöd under utbildningen, kontakta YH Region Kronoberg.
Tillgodoräknande av kurs
Har du redan motsvarande kunskaper inom någon av utbildningens kurser eller erfarenhet inom vårdyrket kan du ansöka om tillgodoräknande vid utbildningens start. Ansökningarna behandlas av utbildningens ledningsgrupp.
Kostnader
Du står själv för kostnader för resor och logi i samband med träffarna i Växjö. Skolan har inget boende för uthyrning. Litteraturkostnader tillkommer.
Behörighet
Vård - och omsorgsprogrammet (eller motsvarande) där följande kurser måste ingå med minst godkänt betyg: svenska 2 (altenativt svenska som andraspråk 2).
Minst 1 års arbetslivserfarenhet som utbildad undersköterska eller motsvarande.
Utbildningslängd 200 YH-poäng, 2 terminer
Utbildningsplatser 20 platser
Studietakt Heltid
Studieform Delvis distans med platsbundna träffar i Växjö
Examen Yrkeshögskoleexamen (eftergymnasial utbildning)
Kontakt
pernilla.johansson@kronoberg.se, Utbildningsledare
carina.weidmert-strandberg@kronoberg.se Utbildningsledare