Stödpedagog inom funktionshinderområdet
Vill du arbeta med utveckling och stöd inom funktionshinderområdet? Vidareutbilda dig till stödpedagog!
Behovet av stödpedagoger inom den offentliga och privata omsorgen ökar då kraven på den brukar nära personalens kompetens blir allt högre och mer specifik. Utbildningen till stödpedagog ger dig möjlighet att utvecklas inom din profession. Fördjupade kunskaper om metoder och arbetssätt som t.ex. alternativkompletterande kommunikation, AKK har avgörande betydelse för brukarens möjligheter att utveckla och utöva självständighet, inflytande och delaktighet.
Utbildningen är framtagen tillsammans med representanter från arbetslivet, en distansutbildning på halvfart som ger dig möjlighet att arbeta parallellt med studierna.
Behörighet stödpedagog
Gymnasieexamen eller motsvarande, dessutom krävs särskilda förkunskaper med lägst betyget E/G/3 i kurserna; Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, Hälsopedagogik, Specialpedagogik 1 och Specialpedagogik 2, eller motsvarande utbildning.
Du måste även ha minst ett års sammantagen yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.
Välkommen till en utbildning där du verkligen behövs!
Carin Bergström samordnare för Nationella kompetensrådet inom funktionshinderområdet (NKR) säger så här:
”Det finns ett stort kompetensbehov gällande olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser. I det ligger även kompetenskring bemötande, kommunikation och hjälpmedel, såväl kognitiva som andra hjälpmedel, samt kunskaper om att förebygga och hantera problemskapande beteenden exempelvis genom låg affektivt bemötande. Olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser är ett område som gymnasieskolan i bästa fall kan ge grundläggande kunskaper om, men det behövs mer.
Att det behövs utbildning på eftergymnasial nivå är givet. Varken dagens eller morgondagens gymnasieprogram kan ge all den kunskap och kompetens som behövs inom verksamhetsområdet.”