Campus Västra Skaraborg bild

Campus Västra Skaraborg

Campus Västra Skaraborg har drygt 110 anställda och totalt är det cirka 2000 studerande på hel- eller deltid i alla verksamheter på campus.

På Campus Västra Skaraborg har du möjligheten att studera på olika nivåer; grundskolenivå, gymnasienivå, yrkeshögskolenivå eller högskolenivå. Du kan läsa kurser eller ett helt program. Campus Västra Skaraborg erbjuder även kompetensutveckling för näringslivet i regionen.

Nationell Yrkesutbildning
Studera på Nationell Yrkesutbildning (NY) hos oss - gymnasial yrkesutbildning inom yrkeshögskolan - för vuxna!
Skräddarsydda utbildningar som svarar mot behoven i arbetslivet som inkluderar mycket praktisk arbetslivsanknuten utbildning (LIA) och leds av en grupp bestående av representanter från arbetslivet.

Arbetslivet medverkar aktivt i utbildningarna på olika sätt. Representanter från arbetslivet deltar i utbildningens ledningsgrupp, bidrar med föreläsare, medverkar i projekt eller erbjuder LIA-platser. Innehållet i utbildningarna utvecklas i takt med att arbetslivets krav förändras.

Det kostar inget att läsa en YH-utbildning hos oss och alla utbildningar ger dig rätt att ansöka om studiemedel hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Du står dock själv för kostnader för kurslitteratur, annat studiematerial och eventuella studieresor.

Inom Nationell Yrkesutbildning (NY) erbjuder vi följande utbildningar:

  • Diagnostekniker - fordon
  • Process- och underhållstekniker

Digital kommunikatör

Campus Västra Skaraborg

Lär dig om ansvarsfrågor inom digital kommunikation och hur insatser kan leda till ökad försäljning och uppnå affärsmål.

Utbildningen Digital kommunikatör
Utbildningen fokuserar på metoder, analyser och mätningar av digitala kommunikationsinsatser, du kommer att kunna optimera marknadsföringsstrategier när du är klar med din utbildning.

Genom att arbeta med budgetering, projektprocesser och verktyg från både linjära och agila perspektiv, kommer du att kunna hantera komplexa projekt effektivt. Du får verktygen och lär dig metoderna för att kunna hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna och konkurrenternas aktiviteter.

Utbildning är utformad för att ge dig de färdigheter och den kunskap som krävs för att bli en framgångsrik digital kommunikatör. Ta chansen att bli en nyckelspelare i företags digitala kommunikationsstrategier.

Vad kan du jobba som efter din utbildning?
Efter utbildningen kan din yrkesroll vara digital kommunikatör, digital marknadsförare, digital marknadsassistent eller kommunikatör inom sociala medier. Du kan arbeta som anställd på ett företag eller i en organisation, men även som konsult. Du kan jobba inom de flesta branscher som har en marknadsavdelning, på ett privat företag, på en kommunikationsbyrå eller webbyrå. Inom den offentliga sektorn kan du ha en funktion på en kommunikationsavdelning eller som kommunikatör för en förvaltning/enhet.

Utbildningens upplägg
Utbildningen är på heltid och erbjuds på tre orter, Borås, Lidköping och Uddevalla. Du väljer den studieort du önskar utgå ifrån när du ansöker. Lidköping är huvudort för utbildningen, vilket betyder att fysiska träffar med hela klassen kommer att äga rum några gånger per termin i Lidköping.

Upplägget på utbildningen är flexibelt och kan variera från kurs till kurs. Beroende på kursens innehåll och kursmoment ges föreläsningar antingen i helklass på plats i Lidköping, via föreläsningssändningar till våra studieorter eller via distansföreläsningar på Teams.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt

Särskild behörighet: Lägst betyget E/3/G i följande kurser:

  • Medier, Samhälle och kommunikation 1, samt Medieproduktion 1

ELLER

  • Medier, Samhälle och kommunikation 1, samt Digitalt skapande 1

ELLER

  • Medier, Samhälle och kommunikation 1, samt två av nedanstående kurser:
  • Fotografisk bild 1
  • Grafisk kommunikation 1
  • Film och TV-produktion 1

ELLER

motsvarande förvärvad kompetens i arbetslivet.

Saknar du någon av de särskilda behörighetskurserna Medier, Samhälle och kommunikation 1 samt Medieproduktion 1/Digitalt skapande 1/Fotografisk bild 1/Grafisk kommunikation 1/Film och TV-produktion 1?
Då kan du ansöka om en plats på vår behörighetsgivande förutbildning (BFU). Genom att slutföra och bli godkänd på BFU-kursen blir du behörig och får en garanterad plats på utbildningen.

Utbildningsstart
2025-01-20
Utbildningsslut
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Journalistik & information
Kultur, media, design
Data & IT
Satellitort
Borås, Uddevalla

Operativ Produktionstekniker

Campus Västra Skaraborg

Platsbunden på orterna Lidköping och Skövde

Är du tekniskt intresserad, noggrann och vill ha ett självständigt yrke där du övervakar och utvecklar produktionsprocesser som är viktiga för bland annat livsmedel-, läkemedel- och tillverkningsindustrin? Utbilda dig till Operativ produktionstekniker med inriktning mot polymera material.

Polymera material är komplexa och finns överallt runt om oss, exempelvis i byggnadsmaterial, implantat och förpackningar. Tillverkarna är i stort behov av personer som medverkar till utveckling och effektivisering. Vi erbjuder dig en specialiserad utbildning som ger dig praktiska och teoretiska kunskaper att arbeta med formsprutning, formgjutning, blåsning och värmeformning, men också kompetens att göra underhållsarbete och riskanalyser.

Vad kan du jobba som?
Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta som bland annat processoperatör, tekniker, produktionsberedare eller ställare på företag inom plast- och gummiindustrin. Ansvarsområden är bland annat att styra och övervaka tillverkningsprocesser, säkerställa att dessa sker snabbt, effektivt och med hög kvalitet. Det är operatören/teknikern som åtgärdar eventuella fel vilket kräver stor kunskap om såväl själva tillverkningsprocessen, utrustningen samt materialet.

Utbildningens upplägg
Utbildningen är en heltidsutbildning som omfattar 300 yh-poäng och pågår under 1,5 år. Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg med sändning till Skövde två till tre dagar per vecka. Övriga dagar ägnas åt självstudier.

Utbildningen är platsbunden med stor näringslivsanknytning genom bland annat LIA (praktik) på företag där du redan under studietiden skapar viktiga kontakter som leder till jobb.

Särskild behörighet:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser: Mekatronik 1 eller Produktionskunskap 1 eller Teknik 1 eller Praktisk ellära eller motsvarande kunskaper.

Saknar du någon av de särskilda behörighetskurserna Mekatronik 1, Produktionskunskap 1, Teknik 1 eller Praktisk ellära?
Då kan du ansöka om en plats på vår behörighetsgivande förutbildning (BFU). Genom att slutföra och bli godkänd på BFU-kursen blir du behörig och får en garanterad plats på utbildningen.

Utbildningsstart
2025-01-20
2026-01-01
Utbildningsslut
2026-05-13
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Satellitort
Skövde

Laborant

Campus Västra Skaraborg

Platsbunden och kan läsas på orterna Lidköping, Uddevalla, Varberg

Vi erbjuder en unik utbildning för dig som är vetgirig, noggrann och tycker om att arbeta strukturerat i en kreativ miljö. Laborant är en utbildning som innehåller många praktiska moment.

Genom Laborantutbildningen kommer du bland annat att få fördjupade kunskaper i kemi, mikrobiologi, kommunikation och laboratoriematematik. Du får också ökad förståelse för säkerhet, kvalitet, utveckling och problemlösning.

Efter examen blir du eftertraktad på arbetsmarknaden som uttalat ett stort behov av yrkesrollen laborant.

Vad kan du jobba som?
Efter avslutad utbildning kan du exempelvis arbeta som laborant, laboratorieassistent eller laboratoriebiträde med kvalitetskontroller, analys, rapportering och registrering av provtagningar i laboratoriemiljöer.

Som laborant bidrar du till ett hållbart och miljövänligt samhälle. I din yrkesroll säkerställer att vår miljö och maten vi äter håller hög kvalitet.

Utbildningens upplägg
Utbildningen omfattar 400 yh-poäng, vilket motsvarar två års heltidsstudier. Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg med sändning till Varberg och Uddevalla. Lärare finns på plats i Lidköping två till tre dagar i veckan. Övriga dagar ägnas åt grupparbete eller självstudier.

Grundläggande behörighet samt särskild behörighet i:

- Matematik 2 (2a eller 2b eller 2c eller Matematik B)
- Kemi 1 ELLER Naturkunskap 1b (Naturkunskap 1a1+1a2 eller Naturkunskap A)

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-09-02)
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
2026-05-15
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2025-02-03
Ansökan stänger
2025-04-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Satellitort
Varberg, Uddevalla

Bygglovshandläggare / Byggnadsinspektör

Campus Västra Skaraborg

Utbildningen till bygglovshandläggare ger dig specialiserade kunskaper inom bygglovshandläggning. Du får lära dig plan- och bygglagen, om förordningar och lagar. I utbildningen ingår också konstruktions- och ritningslära, byggteknik, samhällsplanering och hållbart- och energieffektivt byggande.

Vad kan du jobba som efter utbildningen?
Efter utbildningen kommer du att kunna jobba som bygglovshandläggare, byggnadsinspektör, bygglovsassistent eller bygglovskonsult i privat verksamhet.

Utbildningens upplägg
Utbildningen omfattar 400 yh-poäng vilket motsvarar ca 2 års heltidsstudier. Utbildningen bedrivs i Borås, Lidköping och Uddevalla.

Väljer du Lidköping som studieort kommer du att följa föreläsningarna på plats på Campus Västra Skaraborg ca 3 dagar/veckan. Väljer du Borås eller Uddevalla följer du föreläsningarna i sal via telebild i realtid på vald studieort. Fysiska träffar kommer även ske i Lidköping ca 1–2 gånger/månaden.

Frågor om utbildningen samt behörighet
Marie Segerqvist
0510-77 09 26

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-09-02)
Utbildningsslut
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Ekonomi, admin, sälj
Teknik & tillverkning
Satellitort
Borås, Uddevalla

Diagnostekniker – fordon - Nationell Yrkesutbildning (NY)

Campus Västra Skaraborg

Som diagnostekniker arbetar du med att felsöka och reparera olika typer av problem i mekaniska och elektriska system på fordon.

Teknikutvecklingen inom bilindustrin accelererar, vilket leder till en ökning av antalet personbilar och tunga fordon med avancerade konstruktioner. Nya fordon utvecklas och tekniska innovationer introduceras i snabbare takt än någonsin tidigare. Detta ställer nya krav på branschens tekniker och ökar behovet av välutbildad personal med kompetens inom elektronik, datanätverk, felsökning och god social förmåga att hantera kundrelationer.

Rekryteringsbehovet inom branschen ökar, delvis på grund av stora kommande pensionsavgångar, samtidigt som transportvolymerna och fordonsparken växer.

Om utbildningen
Vi varvar teori med praktik och ger dig såväl, praktiska som teoretiska färdigheter och kunskaper för din framtida yrkesroll. En stor del av utbildningen är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats. Här får du möjlighet att testa dina kunskaper i arbetslivet och prova på yrket. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen.

Studierna
Utbildningen omfattar 200 ny-poäng vilket motsvarar 1 års heltidsstudier.

Du kommer att ha föreläsningar på plats ca 2 dagar i veckan, övriga dagar ägnar du dig åt självstudier och grupparbeten. Föreläsningarna sänds från Lidköping till Falköping.

Utbildningen är en heltidsutbildning, 40 timmar/vecka, med stor näringslivsanknytning genom LIA (praktik) på företaget där du skapar viktiga kontakter som kan leda till arbete. Du kan välja att studera på lärcentra i Lidköping eller Falköping.

En stor del av utbildningen ängnas åt praktiska moment som i huvudsak kommer genomföras på plats för hela gruppen i Götene eller Lidköping.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Behörighet

  • ha godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen eller har likvärdiga kunskaper eller genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen
  • från och med det år du fyller 20 år
  • är yngre än 20 år men slutfört en utbildning på ett nationellt gymnasieporgram

Om du helt eller delvis saknar formella betyg/meriter för behörighet, men på annat sätt, tex. genom yrkeslivserfarenhet anser att du har de kunskaper som krävs för att klara sökt utbildning och arbeta inom det yrke utbildningen leder till, kan du begära prövning av reell kompetens.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-09-16)
Utbildningsslut
2025-06-20
Studietakt
100%
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Satellitort
Falköping
Nationell yrkesutbildning