YH-utbildningar som erbjuds i Lidköping. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.
Är du en kreativ problemlösare och intresserad av programmering?
Som Backend-utvecklare arbetar du med tre viktiga komponenter i ett system – servers, databaser och applikationer. Backend är en kombination av teknik och programmering som körs i bakgrunden och som interagerar med webbutvecklarens kod på klientsidan.
Som Backend utvecklare jobbar du nära produktägare och webbutvecklare i agila team för att skapa effektiva och säkra applikationer och webbsidor.
Du kan jobba som
Så studerar du
Utbildningen ges på heltid där föreläsningar varvas med projekt, eget arbete, inlämningsuppgifter och workshops. Utbildningen ges i Uddevalla med direktsändning till Lidköping och Strömstad.
Behörighet
Förutom grundläggande behörighet krävs godkänt betyg i Matematik 2 och Programmering 1 eller motsvarande kunskaper.
Om det finns fler behöriga sökande till utbildningen än det finns platser när sista ansökningsdag passerat, görs ett urval genom betyg och prov.
Särskilt prov
Samtliga behöriga sökande kallas till särskilt prov som består av ett test i matematik och programmering.
Platsbunden och kan läsas på orterna Lidköping, Uddevalla, Varberg
Vi erbjuder en unik utbildning för dig som är vetgirig, noggrann och tycker om att arbeta strukturerat i en kreativ miljö. Laborant är en utbildning som innehåller många praktiska moment.
Genom Laborantutbildningen kommer du bland annat att få fördjupade kunskaper i kemi, mikrobiologi, kommunikation och laboratoriematematik. Du får också ökad förståelse för säkerhet, kvalitet, utveckling och problemlösning.
Efter examen blir du eftertraktad på arbetsmarknaden som uttalat ett stort behov av yrkesrollen laborant.
Vad kan du jobba som?
Efter avslutad utbildning kan du exempelvis arbeta som laborant, laboratorieassistent eller laboratoriebiträde med kvalitetskontroller, analys, rapportering och registrering av provtagningar i laboratoriemiljöer.
Som laborant bidrar du till ett hållbart och miljövänligt samhälle. I din yrkesroll säkerställer att vår miljö och maten vi äter håller hög kvalitet.
Utbildningens upplägg
Utbildningen omfattar 400 yh-poäng, vilket motsvarar två års heltidsstudier. Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg med sändning till Varberg och Uddevalla. Lärare finns på plats i Lidköping två till tre dagar i veckan. Övriga dagar ägnas åt grupparbete eller självstudier.
Grundläggande behörighet samt särskild behörighet i:
- Matematik 2 (2a eller 2b eller 2c eller Matematik B)
- Kemi 1 ELLER Naturkunskap 1b (Naturkunskap 1a1+1a2 eller Naturkunskap A)
Ventilation, värme och sanitet (VVS) är ett av de mest efterfrågade kompetensområdena inom bygg- och konsultbranschen idag. Anledningen är att Sverige genomgår en exceptionell byggboom på grund av ökad befolkning, stora renoveringsbehov i äldre miljonprogram samt en industri som går på högvarv. Till detta ska läggas stora pensionsavgångar och behovet av ny kompetens i en snabbt föränderlig teknikmiljö utifrån nya lagar och förordningar.
VVS-ingenjörens kompetens spänner över ett brett arbetsfält, dels som konstruerande konsult och dels som uppdragsledare respektive projektledare för själva genomförandet. Kraven inom området energieffektivitet, hållbarhet och inomhusmiljö blir allt tydligare och påverkar såväl offentliga lokaler och industri som kontor och bostäder. Utvecklingen av ett effektivt byggande innebär större krav på utnyttjandet av moderna digitala verktyg liksom en snabb anpassning till nya tekniska lösningar och produkter. Behovet av VVS-ingenjörer med uppdaterad kompetens är stort.
Utbildningens mål
Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetens som gör att du kan ta ansvar i rollen som projektör, konstruktör, uppdragsledare och projektledare inom konsultföretag, fastighetsbolag, byggentreprenör eller offentlig verksamhet.
Utbildningen kommer att ge dig de verktyg och den kompetens som krävs för att arbeta med och ta ett självständigt, professionellt ansvar för utredningar, beräkningar, projektering, konstruktion, projektledning, ekonomi och uppföljning av olika VVS-projekt.
Ett urval av utbildningens kurser:
Mer information om utbildningsorter
Du söker plats på utbildingen i Varberg eller till någon av våra satelitorter Lidköping eller Ljungby. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till satelitorterna . Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Vissa delkurser sänds även digitalt till Varberg om utbildaren för delkursen befinner sig på annan ort. Då undervisningen sänds digitalt kan det öppna upp för möjligheten att delvis ta del av utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.er.
Kontakt
Magnus Svanström
EFTERFRÅGAN PÅ INGENJÖRER SOM KAN UTVECKLA AUTOMATION OCH DIGITALISERING ÄR MYCKET STOR! VI HAR UTBILDNINGEN!
Studera i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby! Du får låna en laptop under utbildningstiden!
YRKESOMRÅDEN
Automation finns överallt men framförallt inom tillverknings- och processindustrin. Det kan t.ex. vara inom livsmedels-, fordons-, massa-, energi-, utvecklings-, förpacknings-, metallindustri samt konsult- och entreprenadverksamheter.
I ett automationssystem finns det alltid övergripande styr- och reglersystem som PLC-system och komponenter i dess periferi som givare, ställdon, servon, motorer, HMI-paneler, industriella nätverk etc. För att dessa ska kunna samverka tillsammans i ett helintegrerat system behövs automations- och digitaliseringsingenjörer.
YRKESROLLEN
En automations- och digitaliseringsingenjör utför uppgifter som t.ex. projektering, konstruktion, virtuell verifiering/simulering, installation, montage och programmering av automations- och digitaliserade system.
Yrkesrollen som automations- och digitaliseringsingenjör är mycket omväxlande och utvecklande och branschen har ett stort rekryteringsbehov av denna kompetens.
DATOR
Under utbildningstiden får du låna en laptop (high performance) av oss.
UTBILDNINGEN
Utbildningen är på 2 läsår (aug – juni) och man kan välja att läsa i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby. Utbildningens olika kurser är framtagna tillsammans med branschen för att matcha den kompetens som de behöver.
Kurser
Följande kurser ingår i utbildningen.
- Industriell elteknik och CAD, 40p
- Driv- och positioneringsteknik, 15p
- Industriell digitalisering, 25p
- Digital- och analog reglerteknik, 25p
- PLC-system och programmering, 40p
- Virtuell simulering och HMI/SCADA, 15p
- Cyber security OT och industriell IT, 15p
- Person- och maskinsäkerhet, 15p
- Digital fastighetsautomation, 15p
- Projektmetodik och dokumentation, 15p
- Hållbarhets- och produktionsekonomi, 15p
- Teknisk engelska automation, 10p
- Mekanik och CAD, 20p
- Examensprojekt, 30p
- LIA 1, 20p
- LIA 2, 30p
- LIA 3, 55p
Summa: 400p
Kurserna integreras för att ge en samlad kompetens för att kunna utöva yrket. Undervisningen varvas med teori och praktiska laborationer för att stärka kunskaperna. Vi arbetar med system som i dag används i industrin så att man känner igen tekniken när man är på LIA och när man efter utbildningen ska börja arbeta inom yrkesområdet.
Både lokaler och utrustning på skolan finns tillgängliga även efter ordinarie skoltid för att öka flexibiliteten och möjlighet att öva på det man har behov av.
Vissa delar i utbildningen spelar vi in så att man kan repetera i efterhand.
BRANSCHEN
Vi samverkar med ett stort antal företag på olika sätt i utbildningen. För att nämna några, AFRY, Albany International, Arla Foods, Carlsberg Sverige, Getinge Sterilization, Lindab, Essity, Stora Enso Paper, Spitze, Assemblin, Dafgårds, Electrolux m.fl.
ANSÖKA
Det gör man direkt på vår hemsida.
El från solen är en snabbt växande bransch i Sverige och världen. Det investeras allt mer i solcellsanläggningar och batterilagring. Som utbildad solenergiprojektör med kunskap om helheten och alla aspekter kring projektering och installation spelar du en viktig roll för branschens fortsatta utveckling och möjlighet att möta den ökande efterfrågan.
PRELIMINÄR START VÅREN 2026
Solenergiprojektörens arbete utförs till största delen på kontor vid datorn. En stor del i arbetet är kommunikation med kund/beställare, samt med övriga yrkesroller involverade i projekten – säljare, projektledare, montörer, elektriker, konsulter. Arbetet utgörs av att räkna på, designa/rita upp, lösa problem och planera för den för kunden bästa och mest lönsamma anläggningen utifrån gällande lagar och regelverk.
Kunden kan vara en privatperson/villaägare, ett lantbruk, en bostadsrättsförening, ett företag eller industri. Det kan handla om mindre eller större anläggningar på tak eller mark, och solparker. I framtiden tros byggnadsintegrerade anläggningar bli vanligare, samt anläggningar som kombineras med batterilagring.
Utbildningens mål
Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetens som gör att du kan arbeta som projektör inom sol/ladd/lagring. Flera av våra examinerade studenter har också fått anställning som projektledare eller tekniska säljare i branschen.
Utbildningens innehåll
Utbildningen är bred. Det är många pusselbitar som behövs för att uppnå målet att bli en självständig projektör. Utbildningen ger kunskap om elnätets uppbyggnad och funktion och solelens roll i detta. Vidare ingår grundläggande kunskap om ellära och elinstallation, takkonstruktion, relevanta lagar och förordningar samt ritningsläsning. Vi går igenom teknik, komponenter och montagesystem och utbildar i ett av de vanligaste simuleringsverktyget – PV-Sol. Självklart introduceras du också i det för projektören viktiga verktyget Excel samt får en grund i att skapa ritningsunderlag i AutoCAD.
I vår nya utbildningsomgång har vi också lagt extra fokus på energilagring och smart styrning, som vi ser kommer stort.
Mer information om studieorter
Du söker plats på utbildningen i Varberg eller till någon av våra satellitorter Lidköping eller Uddevalla. På dessa orter följer du undervisningen digitalt tillsammans med dina klasskamrater på orten, i realtid från Varberg (eller där utbildarna befinner sig). Att undervisningen sänds digitalt kan öppna upp för möjligheter att delvis delta i utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att höra mer om utbildningens upplägg.
Kontakt
Anneli Zell
0340-69 74 41