Yrkeshögskolan Umeå bild

Yrkeshögskolan Umeå

Yrkeshögskolan Umeå finns till för dig som vill ha information om studier, yrken och arbets­mark­nad. 

Vi ansvarar för studie- och yrkesvägledning, ansökan samt antagning. Inom vuxenutbildningen kan du läsa grundläggande eller gymnasiala kurser och du kan välja mellan olika sätt att studera, till exempel schemalagt eller på distans. Vuxenutbildningen erbjuder både teoretiska kurser och yrkesutbildningar som består av utbildningar i kommunal och extern regi.

Byggnadsvårdsingenjör - arbetsledning, renovering och återbruk

Yrkeshögskolan Umeå

Den här utbildningen till Byggnadsvårdsingenjör ger dig de kunskaper du behöver för att bli en nyckelperson inom den framtida hållbara byggindustrin,  du får en unik kompetens att bidra i planeringen, designen och övervakningen av alla slags byggnadsvårdande renoveringsprojekt med ökade ambitioner om återbruk och bevarande av befintliga värden oavsett byggnadens ålder.

Som byggnadsvårdsingenjör kan du vara (del-)ansvarig för att på plats säkerställa och kommunicera hållbara och resurs- samt kostnadseffektiva lösningar i samband med renovering av fastighetsbestånd och byggnader, där äldre tekniker, material, stilar med mera, behöver hanteras enligt dagens regelverk. 

Byggbranschen behöver fler personer med god insikt i såväl byggprocessen och branschens förutsättningar i allmänhet som en bred kunskap om befintliga värden i äldre hus och bebyggda miljöer. En bredare kunskap om traditionella material och hantverks- och byggnadstekniker behövs för att kunna bedöma huskvalitet, ta till vara befintliga värden samt bidra till ökad cirkulariet och återbruk i alla sorters renoveringar. Den här utbildningen ger dig en bra grund att stå på inom detta område.

Efter godkänd utbildning kan du arbeta som byggarbetsledare, bygghantverkare, byggnadsvårdare, hållbarhetsstrateg, inriktning renovering och återbruk och byggprojektledare. Utbildningen förbereder även för entreprenörskap och eget företagande.

Utbildningens upplägg
Du studerar på heltid och undervisningen kommer att bedrivas både skolförlagt på utbildningsorten, genom regelbundna flerdagsträffar, samt till stor del på distans och via flexibla självstudier och grupparbeten. Teori kommer att varvas med praktik, där stora delar av de teoretiska momenten genomförs via distansstudierna och de praktiska momenten till övervägande del genom skolförlagd undervisning och ute i verkligheten i samverkan med företag och bostadsbolag. Externa föreläsare med specialkompetens anlitas och flertalet studiebesök med konkreta uppgifter genomförs under utbildningen. Under den andra och längre LIA-kursen finns möjlighet till specialisering åt det håll man själv har sitt huvudintresse.

Behörighet
Grundläggande behörighet till Yrkeshögskolan samt särskilda förkunskaper i Ma2a med lägst betyget E/3/G krävs, eller motsvarande styrkt reell kompetens.

 

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Umeå kommun)

Ridlärare - Pedagogik, metodik utifrån individ och häst

Yrkeshögskolan Umeå

Utbildningen bedrivs delvis på distans med fysiska träffar samt LIA för genomförande av de praktiska momenten innefattande färdighetsträning i ridning/hästutbildning samt genomförande av olika slags ridlektioner.

I nuläget finns en stor efterfrågan på utbildade ridlärare i hela landet och möjligheten att få jobb efter utbildning anses stor. Utbildningen är unik i sitt slag och är en ettårig yrkeshögskoleutbildning där teori och praktik varvas för att på bästa sätt förbereda dig inför din framtida yrkesroll som ridlärare.

I utbildningen får du utifrån forskning och empiri fördjupa dig inom ett flertal områden, bland annat pedagogik, metodik, häst- och stallmiljö som lärmiljö, hästkunskap, ridlära, ridskoleekonomi och hållbarhet. Du kommer att få kunskaper, färdigheter och kompetenser om bland annat ridskoledrift, hästvälfärdsfrågor, arbetsmiljö- och säkerhet, lektionsplanering, ridundervisning, hästutbildning och anläggningsskötsel.

I kursen häst- och stallmiljö som lärmiljö får du bland annat fördjupa dig i området yrkesidentitet och häst- och stallmiljöns identitetsskapande processer och den forskning som visat att häst- och stallmiljö ofta utvecklar ledarskapsförmågor.

Utbildningen hålls i nära samarbete med branschen, du får även möjlighet att bygga upp ditt nätverk och komma i kontakt med branschen samtidigt som möjlighet till erfarenhetsutbyte ges. De praktiska momenten inklusive ridning sker på samverkande ridskolor i samband med platsförlagda träffar på Forslundagymnasiet i Umeå, som ligger intill Hippologum en av Sveriges största ridanläggningar, samt under LIA-perioden på den anläggning respektive student själv väljer.

Behörighet
Särskilda förkunskapskrav utöver grundläggande behörighet. Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

  • Hästkunskap 1
  • Ridning 1

Urval
Vid fler behöriga sökande än platser på utbildningen kommer ett urval att göras. Det sker genom viktning av betyg från följande kurser:

  • Svenska 1 (SVA 1)
  • Engelska 5
  • Matematik 1 a

Kontakt
Christer Löfven
090-16 12 14

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
2025-03-04
Ansökan stänger
2025-05-26
Branscher
Djur & natur
Pedagogik
Studieort
Umeå kommun

Specialiserad undersköterska, inriktning psykiatri

Yrkeshögskolan Umeå

Vill du fördjupa dina kunskaper inom psykiatri och öka dina chanser till nya spännande arbetsuppgifter samt möjliggöra ett nytt steg i karriären? Då ska du söka till vår utbildning för dig med relevant yrkeserfarenhet inom vård- och omsorg!

Utbildningen leder till yrkesroller som specialiserad undersköterska, boendestödjare eller skötare med inriktning och fördjupning inom psykiatri. Studieformen är bunden med träffar i Umeå och studietakten motsvarar halvfart (50 procent) för att utbildningen ska gå att kombinera med fortsatt arbete till viss del.

Studieveckorna på skolan varvas med distans- och hemstudieveckor, förutom under LIA-perioderna, för att möjliggöra för tillresande med lite längre avstånd att delta. Den skolförlagda tiden består av föreläsningar, seminarier, redovisningar, handledda grupp- och metodövningar samt studiebesök mm, medan resterande studietid består av självstudier och grupparbeten understött av distansundervisning och en lärplattform där allt samlas. 

YH Flex
Den här utbildningen har även ett antal så kallade YH Flex-platser att erbjuda. Dessa vänder sig till dig som redan har mycket kunskaper och erfarenhet inom området, men kanske inget examensbevis eller annat formellt intyg. Vi ger dig en chans att gå utbildningen och ta en examen men utan att lägga ner tid och kraft på sådant du faktiskt redan kan.

Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Omvårdnad 1
Psykiatri 1
Psykologi 1
Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2

Yrkeserfarenhet i omfattning och tid
Minst 2 år relevant yrkeserfarenhet inom vård och omsorgsarbete motsvarande undersköterska med minst 50 % tjänstgöringsgrad.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2025-03-03
Ansökan stänger
2025-05-25
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
Umeå kommun

Driftledare lantbruk

Yrkeshögskolan Umeå

Utbildningen vänder sig till dig som kanske redan är i näringen och vill vidareutbilda dig för mer kvalificerade uppgifter och ett ökat helhetsansvar. Den är även för dig som vill ta klivet in i näringen med sikte på framtida drift av egen verksamhet och eget företagande.

Utbildningen omfattar 50 veckor under knappt 1,5 år. Studierna sker till stor del på distans men med åtta obligatoriska flerdagarsträffar på Forslundagymnasiet i Umeå för praktiska övningar, laborationer och annan gemensam undervisning.

YH Flex
Den här utbildningen har även ett antal så kallade YH Flex-platser att erbjuda. Dessa vänder sig till dig som redan har mycket kunskaper och erfarenhet inom området, men kanske inget examensbevis eller annat formellt intyg. Vi ger dig en chans att gå utbildningen och ta en examen men utan att lägga ner tid och kraft på sådant du faktiskt redan kan.

Särskilda förkunskapskrav utöver grundläggande behörighet
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Djuren i naturbruket, 100 p
  • Fordon och redskap, 100 p
  • Marken och växternas biologi, 100 p

Yrkeserfarenhet krävs
Minst ett års praktisk lantbrukserfarenhet på halvtid kopplat till såväl växtodling som djurskötsel i någon form, eller annat som kan bedömas likvärdigt.

Naturbruksgymnasierna Forslunda i Umeå, Nytorp i Arbrå samt Torsta i Ås samverkar för att erbjuda denna spets- och driftledarkompetens i hela norra Sverige och du kan söka från hela landet. Vägarna till behörighet och antagning är många så tveka inte om du vill vara med och utveckla en spännande bransch som kombinerar högteknologisk kompetens med landsbygdens biologiska och levande processer hos djur och natur.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
250 YH-poäng (ca. 1.3 år)
Ansökan öppnar
2025-03-03
Ansökan stänger
2025-08-17
Branscher
Djur & natur
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
DISTANS (Umeå kommun)

CNC Tekniker - blått certifikat

Yrkeshögskolan Umeå

Den här utbildningen utbildar dig för mer kvalificerade uppgifter inom CNC-teknik och vänder sig till dig som har gymnasieexamen eller motsvarande kompetens med teknikinriktning.

Utbildningen leder till yrkesroller som CNC-tekniker, kvalificerad CNC-operatör, CAM-beredare eller Mät- och produktionstekniker och bedrivs tillsammans med flera olika företag i norra Sverige och du kommer därför ha möjlighet att knyta många spännande kontakter med framtida arbetsgivare redan under studietiden!

Du får fördjupad förmåga att övervaka arbetet i daglig drift och leda det mot uppsatta mål. Utbildningen passar dig som vill vara med och bli en viktig del av morgondagens spännande, högteknologiska industri på en världsomspännande marknad fylld av möjligheter. Flertalet olika företag i norra Sverige samverkar med utbildningen och du kommer därför att knyta många spännande kontakter med framtida arbetsgivare redan under studietiden!

Vi erbjuder möjlighet till Yh FLEX-platser för de som har möjlighet att tillgodoräkna sig en stor del av utbildningens innehåll och gå en kortare och individuellt upplagd väg mot examen. Detta kan passar dig med grönt certifikat och några år i yrket.

Upplägg
Utbildningen bedrivs till stor del på distans med inlämningsuppgifter, grupparbeten och distansundervisning i realtid online samt daglig kontakt med lärare och utbildningsledaren via en digital lärplattform. Studietiden innebär även nära samverkan med lokala mentorföretag i hela norra Sverige för intressanta studiebesök samt en del konkreta studieuppgifter.

I utbildningen ingår ca sju obligatoriska flerdagsträffar med praktiska övningar och undervisning på Dragonskolans Teknikcenter i Umeå.

LIA
En stor och viktig del i utbildningen är kurserna Lärande i Arbete (LIA) 1 och 2, där utbildningen sker i skarpa projekt och verklig produktion med stöd av handledare ute på något av norra Sveriges alla spännande teknik- och industriföretag i framkant.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Utbildningsstart
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Utbildningsslut
Höstterminen 2027
Höstterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
380 YH-poäng (ca. 1.9 år)
Ansökan öppnar
2025-08-01
Ansökan stänger
2025-09-21
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Umeå kommun)