Yrkesutbildningar i Umeå

YH-utbildningar som erbjuds i Umeå. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Umeå gav 43 träffar

PLC-programmering och HMI

Hermods Yrkeshögskola

PLC-programmering och HMI är en kort yh-kurs på 16 veckor. Kursen är på distans och på halvtid.

Kursen riktar sig till dig som redan är yrkesverksam inom industri- och teknikbranschen och syftar till att bredda, förnya eller avancera din kompetens. Kursen ger dig utökad kompetens inom PLC-programmering samt hur du mest effektivt, mest miljövänligt och minst resurskrävande styr olika system inom industriell automation.

Du får även kunskap i att förstå och kunna arbeta med Human Machine Interface (HMI) för optimal drift.  Din kompetens blir därav en viktig del i utvecklingsarbetet till en mer hållbar industriverksamhet som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
40 YH-poäng (ca. 0.4 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-02-28
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Umeå kommun)

Anläggningsingenjör - Infrastruktur

Hermods Yrkeshögskola

Byggbranschen står inför en enorm kompetensbrist och kommer behöva anställa 50 000 ingenjörer inom de kommande fem åren. Samtidigt är många stora infrastrukturprojekt inplanerade där vägar, järnvägar, broar och tunnlar ska anläggas för att förbättra möjligheterna för människor att leva i hela landet och pendla till sina jobb samt skapa miljövänliga transportvägar.

Som anläggningsingenjör är du en nyckelperson i satsningen på Sveriges infrastruktur och arbetar med att planera och driva infrastrukturprojekt. Du har ett övergripande ansvar och en koordinerande roll. Yrket passar dig som vill ha ett varierande, socialt och ansvarsfullt arbete där du kombinerar problemlösning och projektledning samtidigt som du bidrar till samhällets utveckling.


Efter utbildningen kan du arbeta som exempelvis anläggningsingenjör, arbetsledare, KMA-samordnare eller entreprenadingenjör inom bygg- och anläggningsbranschen.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Umeå kommun)

Automations- och Robotingenjör med Industri 4.0

Hermods Yrkeshögskola

Robotar och automatisering är inte längre framtiden utan har mer eller mindre blivit en del av vardagen inom många branscher. Framförallt inom industrin där allt fler fabriker och produktionsled blir självorganiserade.

Industri 4.0 syftar till en fjärde industriell revolution där Internet Of Things (IOT) möjliggör en ny form av informationsflöde inom produktionen. Som automations- och robotingenjör arbetar du med utveckling, installation, programmering, underhåll och reparation av automatiskt styrda anläggningar och industrirobotar.

Yrket passar dig som har ett intresse för tekniska system, är bra på logiskt länkande, problemlösning och kan arbeta i team.

Branschen har redan svårt att rekrytera personal med rätt kompetens och de strukturomvandlingar som nu sker inom digitalisering, automatisering och robotisering driver på efterfrågan av aktuell kompetens.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
425 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Studieort
Umeå kommun

Byggnadsingenjör digitalt byggande

NBI/Handelsakademin

Genom satellitformatet för Byggnadsingenjör – Digitalt byggande kommer du 1 gång i veckan att delta i lärarledda lektioner lokalt på satellitorten, samt kompletterar med 2-3 besök i Luleå per termin.Detta ger dig möjlighet att delta i utbildningen från Luleå oavsett om du bor i Norrbotten eller Västerbotten.

Vill du spela en nyckelroll för att bygga framtidens hållbara samhälle? Utbildningen Byggnadsingenjör digitalt byggande ger dig kompetens att arbeta som byggnadsingenjör, digital byggnadsprojektör, BIM- och 3D/CAD-samordnare eller projektledare inom byggbranschen.

Hur vi bygger blir allt viktigare för att kunna skapa ett hållbart samhälle. Samtidigt pågår en digitalisering inom byggbranschen och kompetens inom digitalt byggande efterfrågas allt mer.

Som byggnadsingenjör medverkar du i byggprocessens olika delar, från idéutveckling till färdigställande och underhåll. Det innebär att du som utbildad byggnadsingenjör har möjlighet att arbeta inom de flesta av byggbranschens områden, t ex husbyggnadsteknik, installation- och klimatanläggningar i fastigheter, vägar, broar samt vatten- och avloppsteknik.

Förmågan att identifiera och lösa problem och att använda olika IT-verktyg är några egenskaper som du har nytta av i arbetet som byggnadsingenjör. Du arbetar med att till exempel projektera, konstruera, producera och förvalta, oftast i samverkan med arkitekter, tekniska konsulter, entreprenörer och myndigheter.

Yrkesroller efter utbildningen

  • Byggnadsingenjör
  • Digital byggnadsprojektör
  • Projektledare byggnad
  • BIM- och 3D/CAD-samordnare

Dina möjligheter till jobb
Dina chanser att få jobb är goda. Det görs flera stora infrastruktursatsningar i Västsverige och Sverige i stort under kommande år och behovet av utbildade ingenjörer med BIM-kompetens ökar.

Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.

Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (2×12 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se

Ansökan - så här går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.

Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.

Studieform och upplägg
83 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget

Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se

Förkunskaper

Gymnasieexamen samt

- Lägst betyg E i svenska 2, E i Matematik 2/B samt E i engelska 6/B.


Om du inte har examen och rätt betyg, kan du ändå vara behörig utifrån s.k. reell kompetens. Den kan du ha fått genom t.ex. arbetslivserfarenhet eller annan utbildning.

Utbildningens innehåll

  • Byggteknik 30
  • BIM A 25
  • Byggkonstruktion 40
  • BIM B 25
  • BIM Metodik 25
  • Prissätt din design 25
  • LiA 1 40
  • Installationsteknik 20
  • Bygg- & förvaltningsprocessen 20
  • Entreprenad juridik 20
  • Projektledning & kommunikation 25
  • Hållbart byggande 60
  • LiA 2 80

Kontakta oss gärna, eller läs mer på 
www.nbi-handelsakademin.se

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-18
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Studieort
Luleå kommun
Satellitort
Umeå, Lycksele

Drift- och underhållstekniker vätgas

Teknikhögskolan

Vill du arbeta med miljövänliga energilösningar? Studera till Drift- och underhållstekniker vätgas, och ansvara för att övervaka och underhålla vätgassystem och anläggningar. Det inkluderar regelbundna inspektioner av utrustning, identifiering och åtgärdande av fel eller avvikelser, samt genomförande av förebyggande underhållsåtgärder för att säkerställa en pålitlig och säker drift.

✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat

Behörighetskrav

• Gymnasieexamen eller motsvarande
• Engelska 6
• Matematik 2
• Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
Umeå kommun