Data & IT
Att jobba inom Data & IT innebär att man är i en bransch som hela tiden utvecklas och förändras. Det kan handla om att hantera information, strukturera och analysera den. Eller skapa innehåll på webbplatser eller sociala medier.  Vanliga yrken inom data och IT-området kan vara programmerare, bygga webbsidor, nätverkstekniker, spelutvecklare eller digital strateg. Man kan även jobba med datasäkerhet eller support.  Vår värld blir alltmer digital och i framtiden kommer även AI (Artificiell Intelligens) att påverka samhället och hur vi lever.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 263 träffar

Testning för utvecklare

EC Utbildning

Med kunskaper i mjukvarutestning kommer du att kunna leverera robusta och pålitliga applikationer snabbare än någonsin tidigare.

Effektiv mjukvarutestning är avgörande för att säkerställa att produkter håller hög kvalitet och fungerar som förväntat. Genom att behärska testtekniker och testautomation kan du snabbt identifiera fel och brister, vilket leder till säkrare och mer tillförlitlig mjukvara. Detta möjliggör kortare utvecklingscykler och snabbare lansering av produkter.

Både företag och utvecklare drar nytta av effektiv mjukvarutestning. Företag kan minska kostnader och tidsåtgång för att åtgärda fel som upptäcks sent i utvecklingsprocessen, medan utvecklare kan arbeta mer effektivt och leverera högkvalitativa produkter.

Lär dig testa och kvalitetssäkra mjukvara och upptäck fel och buggar i ett tidigt skede
Kursen är en upskill-utbildning för dig som redan har kunskaper inom systemutveckling och har jobbat i en verklig kontext. Kursen läser du på distans på halvtid under 12. veckor. Det ger dig möjlighet att studera parallellt med annan sysselsättning.

Efter kursen
Denna kurs ger dig de färdigheter och kunskaper som krävs för att bli en eftertraktad specialist inom testning och kvalitetssäkring.

Med din nya kompetens kan du arbeta som mjukvarutestare, testautomationsingenjör, kvalitetssäkringsspecialist eller testledare. Efterfrågan på dessa roller är stor, och din förmåga att säkerställa att mjukvara är felfri och fungerar som den ska är ovärderlig för företag.

Behörighet
För att söka utbildningen krävs att du har särskilda förkunskaper enligt följande:

  • God kännedom om systemutveckling
  • 6 månaders arbetslivserfarenhet inom systemutveckling i en verklig kontext
Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
30 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2025-02-24
Branscher
Data & IT
Studieort
DISTANS (Göteborgs kommun)

Testautomatisering med Continuous Integration

EC Utbildning

Med Continuous Integration kommer du att kunna leverera högkvalitativ mjukvara snabbare än någonsin tidigare. Kompetensen är mycket eftertraktad inom mjukvaruutveckling och expertisen är högt aktad.

Fördelarna med testautomatisering med Continuous Integration är många, och allt fler utvecklingsteam använder denna princip idag. Genom automatiserade tester kan man snabbt upptäcka fel eller buggar och åtgärda dem i tid. Vilket leder till hög kvalitet på den slutgiltiga produkten och möjliggör snabbare release-cykler.

Utbildningen
Kursen är en upskill-utbildning för dig som redan har kunskaper inom utveckling/testing. Du kommer att läsa kursen under 16 veckor på halvfart och distans, vilket möjliggör att du kan studera vid sidan av annan sysselsättning.

Efter kursen
Det finns en stor efterfrågan på kompetens inom testautomatisering. Branschen söker ständigt efter utvecklare och testare som kan effektivisera sina arbetsprocesser genom automation.

Du kommer att ha möjlighet att arbeta som testautomationsingenjör, utvecklare inom testautomation, eller i andra roller som kräver djupgående kunskaper inom automatiserad testning och CI/CD.

Behörighet
För att söka utbildningen krävs att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Du behöver också ha särskilda förkunskaper enligt följande: Två års arbetslivserfarenhet inom testning eller utveckling.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
40 YH-poäng (ca. 0.4 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2025-03-02
Branscher
Data & IT
Studieort
DISTANS (Malmö kommun)

Cybersäkerhet inom kritisk infrastruktur

KYH

✓ YH-kurs för yrkesverksamma
✓ Möjlighet till extra studiestöd
✓ Utformad tillsammans med arbetsgivare & branschexperter

Antalet incidenter med dataattacker ökar. Skydda livsviktiga och samhällskritiska verksamheter med spetskompetens inom cyber- och informationssäkerhet!

Under kursen får du fördjupad kunskap om kritisk infrastruktur och ICS-miljöer. Du lär dig att stärka OT-system (Operational Technology) och upprätta en säker IT-infrastruktur. Dessutom får du koll på nätverk, NDR och IT-infrastruktur mellan IT- och OT-system.

Behörighetskrav

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Yrkeserfarenhet inom IT-säkerhet, OT-säkerhet och IT-infrastruktur eller motsvarande område (1 år, heltid)
Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
30 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Data & IT
Studieort
DISTANS

Frontendutvecklare - distans

EC Utbildning

Tycker du att det är kul med kod? Bli Frontendutvecklare och skapa framtidens innovativa sajter och appar.

Yrkesrollen som Frontendutvecklare har växt fram ur det som tidigare generellt kallades webbutvecklare. I och med den konstanta digitalisering som sker är behovet av Frontendutvecklare idag stort och nya talanger behövs framåt.

Som Frontend-utvecklare är du med och utvecklar bland annat sajter, applikationer och webblösningar. Du är den som med hjälp av kod skapar det lager som gör att människor kan interagera med tekniken.

I utbildningen få du djupdyka ner i bland annat; JavaScript; HTML och CSS för att sedan bygga på kunskapsnivån med mer avancerad programmering. Vidare får du god förståelse inom UX-design för att kunna skapa användarvänliga och lättnavigerade lösningar.

Vad blir du efter examen?

Du kan arbeta som:

  • Frontendutvecklare
  • Webbdesigner
  • Interaktionsdesigner
  • Webmaster
  • Webbutvecklare
Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2025-03-31
Branscher
Data & IT
Studieort
DISTANS (Växjö kommun)

IT-säkerhetsutvecklare

EC Utbildning

Satsa på en högaktuell yrkesroll och hjälp företag med IT-säkerhet. Studera till IT-säkerhetsutvecklare.

I dag sker det mesta digitalt och de flesta företag använder sig av datahantering och datalagring på olika sätt. Den snabba digitaliseringen har medfört att många IT-processer idag tyvärr saknar den säkerhet som behövs. Vilket medför att många system och plattformar är enkla mål för intrång och läckor.

Cybersäkerhet är ett högaktuellt område där ny kompetens är väsentlig framåt! Som IT-säkerhetsutvecklare jobbar du med att säkra upp i digitala miljöer. Du arbetar aktivt med riskanalyser och sårbarhetshantering – för att hjälpa företag att förebygga intrång i sina nätverk och moln.

I utbildningen lär du dig hur du identifierar, förhindrar och åtgärdar säkerhetsrisker i system och tjänster. Du får även kompetens i hur nya IT-lösningar implementeras i befintliga system, i enlighet med dagens säkerhetsföreskrifter. Utbildningen erbjuder med andra ord en bred kompetens, som innefattar expertis in om nätverkssäkerhet, molnsäkerhet och datasäkerhet.

Vad blir du efter examen?

Du kan arbeta som:

  • IT-säkerhetskonsult
  • IT-säkerhetstekniker
  • IT-säkerhetssamordnare

Skärpta krav på underlag vid säkerhetsprövning
Den 1 juni 2022 begärde säkerhetspolisen att regeringen – genom tillägg i säkerhetsskyddsförordningen (2021:955) – stärker regleringen om krav på utredning vid säkerhetsprövning och tydliggör att den som prövningen gäller ansvarar för att underlaget är tillräckligt och att brister i utredningen utgör hinder mot godkänd säkerhetsprövning.

 

Vad innebär det?
Företag som jobbar med IT-säkerhet kan klassas som en säkerhetskänslig verksamhet. Därför kan arbetsgivare komma att göra en bakgrundskontroll när du söker LIA eller arbete. De kan bland annat begära ett utdrag från polisens belastningsregister och i vissa fall genomföra säkerhetsprövning. Registret omfattar inte bara domar via domstol utan även mindre, i många fall obetydliga brott, så som fortkörning. Om du har en anmärkning i en sådan kontroll kan du få svårigheter att fullfölja utbildningen och få jobb i branschen. Arbetsgivare kan också komma att göra en koll på medborgarskap. Detta gäller främst dig som har dubbelt medborgarskap. Förslaget lyder: När den som prövas har utländskt medborgarskap eller annan anknytning till utlandet, ska vid bedömningen särskild vikt läggas vid det säkerhetshot mot Sverige som landet ifråga utgör.

Detta gör att du som innehar dubbelt medborgarskap, eller annan anknytning till utlandet kan komma att få problem med att få en LIA-plats samt även att få jobb efter avslutad utbildning.

 
Tips! Utbildningen bedrivs som EC Stream – vilket innebär att du kan studera digitalt oberoende av ort. Du kan med andra ord plugga var du vill via livestreamad undervisning.

Utbildningsstart
2025-03-10
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
2027-02-07
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
425 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2025-03-31
Branscher
Data & IT