Djurvård, lantbruk, skog och trädgård
Yrken inom området djurvård, lantbruk, skog och trädgård handlar om att arbeta nära naturen på olika sätt. Lantbruks- och skogsbruksarbete görs i dag med avancerad teknik och moderna maskiner, det är inte lika tungt som det var förr. Om man är intresserad av växter finns olika trädgårdsyrken – både på handelsträdgårdar och inom design och skötsel av trädgårdar. Om du är intresserad av att arbeta med djur kan du hitta ditt drömjobb inom naturbruks-yrken. Inom djurvård, lantbruk, skog och trädgård kan man också jobba med forskning och utveckling.
Arbetar du med miljö- planerings- eller skötselfrågor?
Sveriges kommuner har en viktig roll att spela i byggandet av framtida hållbara städer. För att nå målen i Agenda 2030 behövs aktuell och hög kompetens inom områden som ständigt utvecklas.
Den här korta yh-utbildningen ger dig kunskaper om trädets ekologi, monetära värderingsmetoder och miljölagar.
Efter utbildningen kommer du att ha färdigheter i att värdera träd med hjälp av digitala verktyg. Du kommer också att kunna beräkna ett områdes förmåga att lagra koldioxid genom dess träd. Utbildningen är utformad för att passa offentlig sektor, men kan även läsas av dig som arbetar inom privat sektor eller har tidigare utbildning inom området.
Utbildningen omfattar 30 yh-poäng. Utbildningen är 25% på distans och är flexibel.
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.
Arbetar du med miljö-, planerings- eller skötselfrågor?
Sveriges kommuner har en viktig roll att spela i byggandet av framtida hållbara städer. För att nå målen i Agenda 2030 behövs aktuell och hög kompetens inom områden som ständigt utvecklas.
Den här korta yh-utbildningen ger dig kunskaper om hur ekosystemtjänster och naturbaserade lösningar bidrar i omställningen till hållbara samhällen.
Efter avslutad utbildning ska du bland annat kunna utföra ekosystemtjänstanalyser och driva natur- och miljörelaterade frågor från idé till beslut. Utbildningen är utformad för att passa offentlig sektor, men kan även läsas av dig som arbetar inom privat sektor eller har tidigare utbildning inom området.
Utbildningen omfattar 30 yh-poäng. Utbildningen är 25% på distans och är flexibel.
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.
Arbetar du med miljö- planerings- eller skötselfrågor?
Då kan den här yrkeshögskolekursen vara en perfekt fortbildningsmöjlighet för dig.
Med hjälp av den här utbildningen får du möjlighet att bredda och fördjupa din kompetens om hur man kan förbättra förutsättningarna för restaurering och anläggning av våtmarker.
Särskilda förkunskapskrav
Yrkeserfarenhet inom fysisk planering, miljöfrågor, naturvårdsfrågor, praktisk skötsel av grönområden eller motsvarande.
Den här kursen ges på distans i kvarts-fart (studieinsats som krävs = cirka 10 timmar per vecka). Utbildningens längd är 24 veckor.
Utbildningen omfattar 30 yh-poäng. Utbildningen är 25% på distans och är flexibel.
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.
Denna utbildning vänder sig till dig som vill jobba med odlingsutveckling för att skapa en mer hållbar framtid för miljö och människa.
Du får lära dig om växternas och odlingens grunder och kan utifrån denna kompetensbas vara delaktig i att skapa cirkulär, regenerativ odling i både inomhus- och utomhusmiljöer. I fokus har vi hållbarhet, självförsörjning och ekologisk mångfald.
Efter din utbildning och efterfrågan på arbetsmarknaden
Kompetensbehovet inom odlingsutveckling och närliggande områden såsom livsmedelsförsörjning är mycket stort och akut. Dina möjligheter till jobb efter avslutade och godkända studier är därför goda.
Just nu sker också ett generationsskifte, i Sverige är ca. 47% av alla odlare över 60 år. Detta ökar också dina chanser till både anställning och entreprenörskap inom området.
LIA
LIA-perioden omfattar 20 veckor och 100 YH-poäng. Du söker själv din LIA-plat, men med stöd av utbildningsledningen och ledningsgruppen.
YH i Enköping har ett gediget nätverk av organisationer som tar emot LIA och rekryterar. Redan vid starten blir du introducerad till LIA. Många studerande väljer sin LIA långsiktigt med målet att få anställning efter examen.
Ansökan
Det är viktigt att du lämnar en komplett ansökan och att du har laddat upp alla viktiga dokument för att du ska vara behörig. Du kan komplettera din ansökan under hela ansökningsperioden. Icke kompletta ansökningar behandlas inte i antagningsprocessen.
Kontakta oss om du har frågor om din ansökan.
Telefon: 0171-62 50 76
E-post: yh@enkoping.se
Välkommen till Yrkeshögskolan Fiske- och Jaktguide
Utbildningen
Utbildningen är tvåårig och omfattar 400 Yh-poäng uppdelade i två delar; Yh-kurser och LIA/praktik (Lärande i arbete). Efter genomförd utbildning erhålles ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen”.
OBS! Det finns två olika yrkesutgångar: fiske eller jakt.
Övergripande mål med utbildningen:
Inriktning Fiske eller Jakt
Utöver den gemensamma kursplanen, med övergripande kurser samt kombinerade fiske- och jaktkurser, väljer studenten en fördjupning som riktar sig mot yrkesutgång fiske eller jakt.
Stor erfarenhet av branschen
Inom sportfiske har skolan varit verksam och ledande på yrkeshögskolenivå de senaste femton åren. ForshagaAkademin har ett nära samarbete med många företag och organisationer inom sportfiske- och jaktområdet. Detta säkerställer att studenterna får en utbildning med bra branschförankring och god möjlighet till nätverksbyggande.
Framtidsutsikter
Fiske- och jaktturismbranschen växer och därmed finns utrymme för fler företag. Vår utbildning ger dig redskapen att möta efterfrågan!
Yrkeshögskoleutbildningen Fiske- och jaktguide är avgiftsfri.
Däremot får du själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som vid en högskoleutbildning.
Som student på Yh Fiske- och jaktguide är du berättigad till studiemedel från CSN. Det gäller även under LIA-perioderna (Lärande I Arbete) ute på en arbetsplats.
LIA (Lärande i arbete)
Använd dina kunskaper – i skarpt läge!
I utbildningen ingår LIA-perioder på totalt 23 veckor. LIA innebär praktik på t ex fiskecamper, jaktcamper och i redskapsbutiker. Under dessa veckor får du möjlighet att utbildas i skarpt läge och vidareuteckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du väljer själv om du vill göra en LIA-period i Sverige eller utomlands. Vill du nischa dig inom t ex flugfiske eller en viss typ av jakt väljer du en LIA-plats där du får utvecklas mycket inom detta område.
ForshagaAkademin har en väl upparbetad bank av LIA-platser.
Efter utbildningen
Jakt
Jaktbranschen växer så det knakar och därmed finns utrymme för fler företag i branschen. Vår utbildning ger er redskapen att möta efterfrågan! Efter utbildningen kan våra studenter arbeta som t ex jaktguide och jaktarrangör.
Boende
Studenter på YH Fiske- och Jaktguide ordnar själva med boende under sin studietid i Forshaga, men här kommer några tips:
ForshagaAkademin Studentboende.
I samarbete med ForshagaBostäder. Begränsat antal rum.
SÄRSKILDA FÖRKUNSKAPER
Krav på särskilda förkunskaper: Minst godkänt betyg (E/3/G) i naturkunskap 1a1 / naturkunskap A.
OBS! Saknar du godkänt betyg i ovanstående, finns möjligheten att bli antagen via en sk fri kvot.
Obligatoriskt är också ett personligt brev med info om dig själv, ditt fiske- / jaktintresse, dina mål med utbildningen.