Övrigt
Under denna kategori presenteras utbildningar som inte passar i övriga branschområden. Det kan handla om utbildningar med fokus på miljöarbete och hållbarhet. Men här presenteras även utbildningar som har branschområdet "Övrigt" som komplement till en eller två andra branschområden.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 50 träffar

Kvalificerad trädgårdsanläggare

Akademi Båstad Yrkeshögskola

Det här är utbildningen för dig som bli en skicklig trädgårdsanläggare med kompetens att anlägga såväl komplicerade som funktionella utemiljöer!

Trädgård är ett drömmiljö för dig som vill skapa kreativa och praktiska lösningar. Behovet av duktiga trädgårdsanläggare med inriktning mot nyproduktion av utemiljö är mycket stort.

Yrkesrollen som kvalificerad trädgårdsanläggare är bred och för att lyckas i yrket krävs det att du behärskar unika kunskaper och färdigheter. Dessa får du i denna utbildning. Den här yrkeshögskoleutbildningen rör sig i gränslandet mellan det rena hantverkskunnandet och det strikt akademiska/teoretiska.

Du får möjlighet att bli en skicklig hantverkare inom markbyggnad. Dessutom får du genom nyckelkursen Fördjupad växtkunskap även spetskompetens inom det levande byggmaterialet. Under utbildningen lär du dig bland annat att använda växter på rätt sätt.

Genom LIA (lärande i arbete) får du möjlighet att utveckla dina kunskaper och praktiska färdigheter i starkt samarbete med branschen, vilket också vidgar ditt nätverk i den gröna sektorn.

Distansstudier varvas med träffar i både Båstad och Stockholm. Träffarna är en vecka långa vardera. Däremellan sker studierna på hemorten med digitala föreläsningar, litteraturläsning och olika uppgifter.

Särskilda behörighetskrav
Lägst godkänt betyg (E) i kurserna
- Fordon och redskap,
- Marken och växternas biologi och
- Växtkunskap 1 eller motsvarande.

Kontakt
Fredrik Thomée, utb.ledare
0431-776 50

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-01-22)
2025-01-20
2026-01-19
Utbildningsslut
2025-04-30
2026-04-30
2027-04-30
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Djur & natur
Teknik & tillverkning
Övrigt
Studieort
DISTANS (Båstads kommun)

Energitekniker med specialisering vindkraft

Campus Varberg

Energibranschen är i dag en av de snabbast växande marknaderna, globalt, i Europa och i Sverige. Den negativa klimatutvecklingen måste snabbt bromsas upp vilket gör det nödvändigt att gå från dagens fossila energiproduktion till förnybara energikällor som vind-, sol-, våg- och vattenkraft samt biomassa.

I Sverige är vindkraft den tredje största källan för elproduktion efter vatten- och kärnkraft. Vindkraftsel utgör 12 procent av den totala elproduktionen, en siffra som kommer att öka de närmaste åren. Detta gör att branschen kommer att ha ett ständigt växande behov av energitekniker med kompetens att sköta drift, löpande underhåll samt service av allt fler och större vindkraftsturbiner. 

Vindkraften byggs ut alltmer och den tekniska utvecklingen går snabbt. Arbetsplatserna är många och efterfrågan på kompetens är stor. Exempelvis måst energibolagen och de svenska vindkraftsbolagen idag rekrytera tekniker från andra länder för att klara av det växande behovet kring drift, underhåll och service.

Utbildningens mål
Utbildningen har tagits fram i samarbete med flera av de ledande aktörerna inom energi- och vindkraftsbranschen. Under utbildningen görs flera studiebesök och du har möjlighet att göra din LIA (Lärande i arbete) både hos vindkraftleverantörer, servicebolag som energibolag.

Målet är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta som tekniker inom energi- och vindkraftsbranschen. Förutom god kännedom om vindkraftsteknik har du tillägnat dig kunskap inom energisystem, el, instrument, hydraulik, data samt miljö- och energieffektivisering.

Utbildningen är speciellt framtagen för att ge dig som studerande de kunskaper och färdigheter som energi- och vindkraftsbranschen efterfrågar och du ska direkt kunna börja arbeta som tekniker i grupp samt självständigt främst inom vindkraft.

Information om läkarintyg
För att få genomföra LIA-kurs krävs läkarintyg gällande höghöjdarbete enligt AFS 2005:6, 41-45§§. Resultatet från undersökningen kan komma att begränsa var LIA-kursen kan förläggas och vilken inriktning den studerande kan välja inom yrket.

Utbildningens innehåll i korthet:

  • Arbetsmiljö och säkerhet 
  • Datateknik och IT-kommunikation 
  • Elkraft för energitekniker 
  • Ellära för energitekniker 
  • Energiteknik 
  • Examensarbete med fokus mot vind och energi 
  • Hydraulik och mekanik 
  • Kraftanläggningar 
  • Kraftsystems uppbyggnad och underhåll 
  • LIA 1 
  • LIA 2 
  • LIA 3 
  • Miljö och hållbar utveckling 
  • Projektarbete och rapportskrivning 
  • Styr- mät och reglerteknik
  • Vindkraftsystem 
  • Tillämpad matematik för energitekniker

Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. B-körkort krävs.

Kontakt
Elin Rehn
Utbildningsledare

Utbildningsstart
2025-01-13
2026-01-12
Utbildningsslut
2026-12-18
2027-12-17
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-10-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Bygg & fastighet

Operativ Produktionstekniker

Campus Västra Skaraborg

Platsbunden på orterna Lidköping och Skövde

Är du tekniskt intresserad, noggrann och vill ha ett självständigt yrke där du övervakar och utvecklar produktionsprocesser som är viktiga för bland annat livsmedel-, läkemedel- och tillverkningsindustrin? Utbilda dig till Operativ produktionstekniker med inriktning mot polymera material.

Polymera material är komplexa och finns överallt runt om oss, exempelvis i byggnadsmaterial, implantat och förpackningar. Tillverkarna är i stort behov av personer som medverkar till utveckling och effektivisering. Vi erbjuder dig en specialiserad utbildning som ger dig praktiska och teoretiska kunskaper att arbeta med formsprutning, formgjutning, blåsning och värmeformning, men också kompetens att göra underhållsarbete och riskanalyser.

Vad kan du jobba som?
Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta som bland annat processoperatör, tekniker, produktionsberedare eller ställare på företag inom plast- och gummiindustrin. Ansvarsområden är bland annat att styra och övervaka tillverkningsprocesser, säkerställa att dessa sker snabbt, effektivt och med hög kvalitet. Det är operatören/teknikern som åtgärdar eventuella fel vilket kräver stor kunskap om såväl själva tillverkningsprocessen, utrustningen samt materialet.

Utbildningens upplägg
Utbildningen är en heltidsutbildning som omfattar 300 yh-poäng och pågår under 1,5 år. Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg med sändning till Skövde två till tre dagar per vecka. Övriga dagar ägnas åt självstudier.

Utbildningen är platsbunden med stor näringslivsanknytning genom bland annat LIA (praktik) på företag där du redan under studietiden skapar viktiga kontakter som leder till jobb.

Särskild behörighet:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser: Mekatronik 1 eller Produktionskunskap 1 eller Teknik 1 eller Praktisk ellära eller motsvarande kunskaper.

Saknar du någon av de särskilda behörighetskurserna Mekatronik 1, Produktionskunskap 1, Teknik 1 eller Praktisk ellära?
Då kan du ansöka om en plats på vår behörighetsgivande förutbildning (BFU). Genom att slutföra och bli godkänd på BFU-kursen blir du behörig och får en garanterad plats på utbildningen.

Utbildningsstart
2025-01-20
2026-01-01
Utbildningsslut
2026-05-13
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-10-31
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Satellitort
Skövde

Att tillvarata trädens nytta i staden - från planering till anläggning och skötsel

Dacapo Mariestad

Arbetar du med miljö- planerings- eller skötselfrågor?

Sveriges kommuner har en viktig roll att spela i byggandet av framtida hållbara städer. För att nå målen i Agenda 2030 behövs aktuell och hög kompetens inom områden som ständigt utvecklas.

Den här korta yh-utbildningen ger dig kunskaper om trädets ekologi, monetära värderingsmetoder och miljölagar.

Efter utbildningen kommer du att ha färdigheter i att värdera träd med hjälp av digitala verktyg. Du kommer också att kunna beräkna ett områdes förmåga att lagra koldioxid genom dess träd. Utbildningen är utformad för att passa offentlig sektor, men kan även läsas av dig som arbetar inom privat sektor eller har tidigare utbildning inom området.

Utbildningen omfattar 30 yh-poäng. Utbildningen är 25% på distans och är flexibel.

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-03-11)
2024-11-11
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
2024-11-08
2025-04-25
Vårterminen 2026
Studietakt
25%
YH poäng
30 YH-poäng (ca. 0.6 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Djur & natur
Övrigt
Studieort
DISTANS (Mariestads kommun)

Bevara och återskapa natur- att integrera natur och naturbaserade lösningar i samhällsbyggnadsprocessen

Dacapo Mariestad

Arbetar du med miljö-, planerings- eller skötselfrågor?

Sveriges kommuner har en viktig roll att spela i byggandet av framtida hållbara städer. För att nå målen i Agenda 2030 behövs aktuell och hög kompetens inom områden som ständigt utvecklas.

Den här korta yh-utbildningen ger dig kunskaper om hur ekosystemtjänster och naturbaserade lösningar bidrar i omställningen till hållbara samhällen.

Efter avslutad utbildning ska du bland annat kunna utföra ekosystemtjänstanalyser och driva natur- och miljörelaterade frågor från idé till beslut. Utbildningen är utformad för att passa offentlig sektor, men kan även läsas av dig som arbetar inom privat sektor eller har tidigare utbildning inom området.

Utbildningen omfattar 30 yh-poäng. Utbildningen är 25% på distans och är flexibel.

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-03-11)
2024-11-11
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
2024-11-08
2025-04-25
Vårterminen 2026
Studietakt
25%
YH poäng
30 YH-poäng (ca. 0.6 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Djur & natur
Övrigt
Studieort
DISTANS (Mariestads kommun)