Övrigt
Under denna kategori presenteras utbildningar som inte passar i övriga branschområden. Det kan handla om utbildningar med fokus på miljöarbete och hållbarhet. Men här presenteras även utbildningar som har branschområdet "Övrigt" som komplement till en eller två andra branschområden.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 53 träffar

Marin Serviceingenjör

Uddevalla Yrkeshögskola

Marin serviceingenjör är en bred teknisk utbildning inom maskin & el/elektronik för en framtida karriär inom den marintekniska branschen.

Utvecklingen av el och elektronik på fartyg och båtar sker i snabb takt. Idag är kopplingen mellan elektronik, hydraulik och mekanik allt vanligare. Som marin serviceingenjör innebär det att du självständigt och fackmannamässigt ska kunna utföra service, reparation, installation och tekniskt underhåll på el, elektroniksystem, motorer i fartyg och fritidsbåtar och andra marintekniska produkter. Arbetet ger dig möjlighet att arbeta internationellt och i arbets­ledande positioner.

Distans
Utbildningen sker på distans och du kan välja att följa undervisningen via inspelade föreläsningar eller på plats i Uddevalla. I utbildningen ingår ett antal obligatoriska träffar i laborativ miljö.

I samarbete med näringslivet
Utbildningen Marin Serviceingenjör är framtagen i nära samarbete med näringslivet och branschorganisationen Svensk Marintekniskt Forum (SMTF).

Lärande i arbete (LIA) utgör en fjärdedel av utbildningen, där man omsätter teoretiska kunskaper i på ett företag i slutet av varje läsår. Praktiken ger dig goda möjligheter att bygga nätverk, som senare kan leda till arbete.

Förkunskaper/behörighetskrav
Särskild behörighet med lägst betyget E/3/G i någon av följande kurser:

- Elektromekanik
- Industritekniska processer 1
- Marinelektronik 1
- Ellära 1
- Teknik1

Utbildningsstart
2024-08-26
2025-08-25
Utbildningsslut
2026-05-22
2027-05-21
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Studieort
DISTANS (Uddevalla kommun)

Processtekniker - hållbar produktion

Campus Varberg

Är du intresserad av en bransch där modern kompetens efterfrågas och där det finns ett mycket stort behov av att nyrekrytera? Är du teknisk intresserad? Tycker du om att arbeta både självständigt och i team med utveckling? Då ska du utbilda dig till processtekniker med inriktning hållbar produktion.

Omställningen som industrin och samhället står inför är avgörande för vår framtid. Därför är hållbarhet och cirkulär ekonomi viktiga delar av utbildningen. I en cirkulär ekonomi tar man hänsyn till hur en produkt ska återvinnas redan när man designar den. Stor vikt läggs vid att produkten ska gå att dela upp och källsortera. Detta ställer höga krav på val av material och tillverkningssätt. Med hjälp av nya teknologier sker nu en utveckling i branschen av nya affärsmodeller utifrån ett cirkulärt förhållningssätt.

Utbildningens mål
Målet är att du efter utbildningen ska ha breda kunskaper inom industriella processer, hållbarhet, elektrisk mätteknik, styr- och reglersystem, grundläggande kemi och IT samt kvalitets- och hållbarhetsarbete.

Vidare förmåga att underhålla och driftsätta anläggningar utifrån ett hållbart fokus, utveckla ett hållbarhetsperspektiv i livscykeln för produkter och tjänster, förbättra reglersystem genom simulering och att använda datorhjälpmedel med mera.

Du ska bland annat ha kompetens att utföra praktiska moment inom drift och underhåll, bidra till en hållbar produktion i en processteknisk verksamhet och definiera och fatta beslut avseende åtgärder vid driftproblem.

Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i rollen som processingenjör, processoperatör, processtekniker eller produktionstekniker.

Utbildningens innehåll i korthet

  • Grundläggande elteknik
  • Grundläggande energiteknik
  • Grundläggande maskinteknik
  • Grundläggande reglerteknik
  • Kraft- och värmeproduktion
  • Hållbarhet 
  • Processkemi
  • Processteknik
  • Processteknisk matematik
  • Arbetsmiljö och processäkerhet
  • LIA 1
  • LIA 1
  • Examensarbete

Mer information om utbildningsorter
Du söker plats på utbildingen i Varberg eller vår satelitort Mariestad. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till satellitorten. Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Vissa delkurser sänds även digitalt till Varberg om utbildaren för delkursen befinner sig på annan ort. Då undervisningen sänds digitalt kan det öppna upp för möjligheten att delvis ta del av utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.

Kontakt
Maria Lindfors
Utbildningsledare

Utbildningsstart
2024-09-01
Utbildningsslut
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-06-20
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Satellitort
Mariestad

Vatten- och biogastekniker

Campus Varberg

Hållbarhetsfrågorna är viktiga idag och kommer så att förbli. Biogasframställning och vattenrening är två områden med stark koppling till gröna frågor. Inom verksamheterna finns en stor efterfrågan på drifttekniker, som kan driva och underhålla anläggningarna. Utbildningen på Campus Varberg gör dig väl förberedd för ett tekniskt yrke där du bidrar till en hållbar samhällsutveckling.

Hållbarhet ur ett miljöperspektiv är något som hela samhället idag strävar efter och hållbarhetstanken utgör ett grundläggande inslag i denna utbildning.

Biogas kallas ”det mest miljövänliga bränslet” och det är därmed knappast förvånande att det har väckt stort intresse, medan vattenfrågan globalt sett har stark politisk betydelse – det är inte överallt som människor alltid har tillgång till ett glas rent vatten.

På båda dessa områden behövs tekniker med kompetens att driva och underhålla anläggningar. Nya biogasanläggningar kommer att byggas i Sverige och redan nu finns ett behov av drifttekniker, och landets vattentjänstföretag behöver anställa flera hundra personer med denna kompetens inom de kommande fem–tio åren.

Utbildningens mål
Efter denna utbildning kan du arbeta antingen som drifttekniker inom biogas, vattenproduktion eller vattenrening, eller som processtekniker på exempelvis ett vattenverk, reningsverk eller ett värmeverk. Du kan driva och underhålla samt utföra reparationer på en biogasanläggning, och du känner till produktens olika användningsområden. Likaså har du kunskap om grundläggande avlopps- och reningsteknik samt kompetens att välja lämplig processutrustning för vattenrening. Att utföra beräkningar och skriva rapporter är ytterligare exempel på vad du lär dig under denna utbildning.

LIA-perioderna, alltså de delar av utbildningen som sker på en arbetsplats, utgör ett viktigt inslag eftersom det är då som du omsätter dina teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter. Sammantaget blir du väl förberedd för flera olika yrkesroller och får kompetens som arbetslivet efterfrågar.

Kontakt
Karin Cejie Nilsson

Utbildningsstart
2024-09-01
Utbildningsslut
2026-07-31
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-06-20
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Studieort
DISTANS (Varbergs kommun)

Account manager Hållbar försäljning

Hermods Yrkeshögskola

Detta är en unik säljutbildning, med fokus på hållbarhet, som ger dig en grundläggande kompetens inom miljö och klimatfrågor i kombination med grunderna i sälj och marknadsföring.

Efter utbildningen får du färdigheter/kunskaper/kompentenser inom b.la:

  • Självständigt hantera lämpliga marknadsföringsmodeller/metoder samt genomföra marknadsanalyser
  • Hantera säljcykelns olika steg, självständigt hantera olika säljverktyg samt hantera klassificering av kund och behovsanalys
  • Kunna göra riskanalyser av företagets marknadsföringstaktik för hållbarhet för att kvalitetssäkra att företaget är trovärdigt i sin leverans till konsument
  • Självständigt skapa, tolka och analysera budgetar, investerings-, lönsamhets-, kostnadskalkyler och årsredovisningar, obehindrat hantera branschenliga ekonomiska begrepp

Efter utbildningen kan du arbeta som:

  • Green account manager
  • Sustainability account manager
  • Produkt – och kvalitetsansvarig
  • Specialiserad säljare för hållbara produkter (Eco Sale)
  • Säljare B2B inriktning eko (hållbarhet)

För att bli antagen till denna utbildning krävs Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande: 

  • Engelska 6 
  • Matematik 2 
  • Samhällskunskap 2 
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Minst 6 månaders erfarenhet av arbete inom försäljning eller motsvarande
Utbildningsstart
Påbörjad (2023-08-28)
Höstterminen 2024
Utbildningsslut
2024-06-30
Vårterminen 2025
Studietakt
100%
YH poäng
210 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-23
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Övrigt
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)

Fiske- och jaktguide

ForshagaAkademin

Välkommen till Yrkes­högskolan Fiske- och Jaktguide

Utbildningen
Utbildningen är tvåårig och omfattar 400 Yh-poäng uppdelade i två delar; Yh-kurser och LIA/praktik (Lärande i arbete). Efter genomförd utbildning erhålles ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen”.

OBS! Det finns två olika yrkesutgångar: fiske eller jakt.

Övergripande mål med utbildningen: 

  • Guidekunskap – god kunskap om förekommande arbete på en camp; guidning, försäljning, matlagning etc.
  • Entreprenörskap – kunna identifiera och tillvarata näringens möjligheter.
  • Företagsekonomiskt kunnande – att ha insikt i vad som krävs för att skapa ett lönsamt företag.
  • Turismkunskap – ha kunskap om faktorer som styr turismströmningar och paketeringar av arrangemang.
  • Fiske- och jaktkunnande – få bred kunskap inom området.
  • Fisk- och viltbiologi – ha en god vetenskaplig kunskapsbas för ett yrkesmässigt nyttjande av naturen.
  • Säkerhet och ansvar – kunskap om arrangörens ansvar/omhändertagande.

Inriktning Fiske eller Jakt
Utöver den gemensamma kursplanen, med övergripande kurser samt kombinerade fiske- och jaktkurser, väljer studenten en fördjupning som riktar sig mot yrkesutgång fiske eller jakt.

Stor erfarenhet av branschen
Inom sportfiske har skolan varit verksam och ledande på yrkeshögskolenivå de senaste femton åren. ForshagaAkademin har ett nära samarbete med många företag och organisationer inom sportfiske- och jaktområdet. Detta säkerställer att studenterna får en utbildning med bra branschförankring och god möjlighet till nätverksbyggande.

Framtidsutsikter
Fiske- och jaktturismbranschen växer och därmed finns utrymme för fler företag. Vår utbildning ger dig redskapen att möta efterfrågan!

Yrkeshögskole­­utbildningen Fiske- och jaktguide är avgiftsfri.
Däremot får du själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som vid en högskoleutbildning.

Som student på Yh Fiske- och jaktguide är du berättigad till studiemedel från CSN. Det gäller även under LIA-perioderna (Lärande I Arbete) ute på en arbetsplats.

LIA (Lärande i arbete)
Använd dina kunskaper – i skarpt läge!
I utbildningen ingår LIA-perioder på totalt 23 veckor. LIA innebär praktik på t ex fiskecamper, jaktcamper och i redskapsbutiker. Under dessa veckor får du möjlighet att utbildas i skarpt läge och vidareuteckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du väljer själv om du vill göra en LIA-period i Sverige eller utomlands. Vill du nischa dig inom t ex flugfiske eller en viss typ av jakt väljer du en LIA-plats där du får utvecklas mycket inom detta område.

ForshagaAkademin har en väl upparbetad bank av LIA-platser.

Efter utbildningen

  • Sportfiske
    Inom fiskebranschen finns jobben främst inom turismsektorn i Sverige och utomlands. Utöver detta får våra fd studenter jobb inom redskapshandeln, både på grossist och detaljistsidan. Fisk- och vattenvårdsområdet och mediaområdet är också branscher dit våra fd studenter har sökt sig. Ofta är det en kombination av ovanstående som förser våra studenter med jobb sett över hela året.
  • Jakt
    Jaktbranschen växer så det knakar och därmed finns utrymme för fler företag i branschen. Vår utbildning ger er redskapen att möta efterfrågan! Efter utbildningen kan våra studenter arbeta som t ex  jaktguide och jaktarrangör.

Boende
Studenter på YH Fiske- och Jaktguide ordnar själva med boende under sin studietid i Forshaga, men här kommer några tips:

ForshagaAkademin Studentboende.
I samarbete med ForshagaBostäder. Begränsat antal rum.


SÄRSKILDA FÖRKUNSKAPER
Krav på särskilda förkunskaper: Minst godkänt betyg (E/3/G) i naturkunskap 1a1 / naturkunskap A.
OBS! Saknar du godkänt betyg i ovanstående, finns möjligheten att bli antagen via en sk fri kvot.

Obligatoriskt är också ett personligt brev med info om dig själv, ditt fiske- / jaktintresse, dina mål med utbildningen.

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-07-09
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-10
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Djur & natur
Övrigt