Övrigt
Under denna kategori presenteras utbildningar som inte passar i övriga branschområden. Det kan handla om utbildningar med fokus på miljöarbete och hållbarhet. Men här presenteras även utbildningar som har branschområdet "Övrigt" som komplement till en eller två andra branschområden.
Vill du vara med och bygga ett hållbart samhälle? Byggnadsingenjör med inriktningen Hållbart byggande leder till arbete i produktion av ny- och ombyggnationer med fokus på olika aspekter av hållbarhet, exempelvis genom materialval och energieffektivisering.
Att arbeta som byggnadsingenjör kan vara lite som att lägga omfattande och komplexa pussel, där små detaljer skapar en betydligt större helhet. Oavsett om du jobbar l arbetsledare, eller om som entreprenad- eller kalkylingenjör så är ditt arbete en avgörande bricka i pusslet.
Som byggnadsingenjör kan du arbeta som konsult eller anställd, på en mindre eller en väldigt stor arbetsplats, inne på ett kontor, ute på bygget eller både och. Det är ett omväxlande, varierande, stimulerande och socialt arbete där du använder såväl teoretiska som praktiska färdigheter, och du får utlopp för både kreativitet och innovation.
Yrkesroller efter utbildningen
Byggandet ökar kraftigt med nya bostäder och tillhörande service och infrastruktur i framför allt storstadsregionerna. Det finns också ett överhängande behov av upprustning när det gäller miljonprogrammets bostäder och en ständigt pågående hyresgästanpassning av företagslokaler. EU:s miljömål och energieffektiviseringsdirektiv sträcker sig fram till 2050, vilket gör att byggingenjörskompetensen som utbildningen ger kommer att vara attraktiv i många år framöver.
Som byggnadsingenjör med inriktning mot hållbart byggande kan du arbeta på såväl mindre som medelstora och stora byggföretag i yrkesrollen som till exempel
Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Vill du jobba med att utforma stadsmiljön, se en stad växa och utvecklas?
En byggnadsingenjör med inriktning mark och vatten står för den tekniska kompetensen när det gäller projektering och utförande av mark- och anläggningsarbeten. Det kan vara allt ifrån bostadsgårdar, skolgårdar, lek- och idrottsplatser, parker och parkeringsplatser till trottoarer och cykelbanor. För att trivas i rollen måste man gilla att jobba med olika slags projekt, vara mål- och resultatinriktad, och tycka om utmaningar. Och du bör förstås vara intresserad av att bygga och skapa från scratch!
Byggnadsingenjörer inom mark och vatten arbetar som arbetsledare eller biträdande arbetsledare med produktion av anläggningar eller som projektörer med produktion av ritningar för markprojekt. De anställs av bygg- eller konsultföretag och kan arbeta med olika arbetsuppgifter i byggprocessens samtliga skeden, d.v.s. med projektering, produktion, drift och underhåll. I arbetet ingår att framställa ritningar/modeller och upprätta kalkyler utifrån dessa, utföra mängdavtagning och ta fram offerter.
Yrkesroller efter utbildningen
Efter utbildningen kan du bland annat att jobba som:
Särskild behörighet:
Utbildningen är platsbunden, med lärare på livelänk, på orterna Norrtälje, Stockholm, Söderhamn, Östersund, Malmö och Piteå
Utbildningen till miljösamordnare passar dig som vill arbeta med miljöfrågor inom byggsektorn, som är duktig på att organisera och har en god samarbetsförmåga.
Under denna utbildningen får du gedigna kunskaper om byggnaders påverkan på yttre och inre miljö, energiförsörjning, projektkunskap och förbereds för ett utvecklande arbetsliv.
Som miljösamordnare har du en specialistroll inom byggnadsteknik, miljökunskap och miljölagstiftning och arbetar med att samordna, planera, driva och följa upp miljöfrågor hos företag och organisationer. Du identifierar miljöpåverkan vid byggprojekt och föreslår åtgärder. Andra arbetsuppgifter är byggvarubedömningar, att inventera markförhållanden och ta hänsyn till lagstiftningsfrågor. Längre fram i karriären kan du även arbeta med inventeringsplaner av fastigheter, administrera de formella delarna av miljöarbetet och skriva miljöprogram.
Du varvar mellan arbete på kontor och ute i fält på byggarbetsplatser. Yrkesrollen kräver att man trivs med samarbete, är nyfiken och hela tiden strävar efter att utvecklas.
Exempel på yrkestitlar förutom miljösamordnare:
Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:
- Matematik B / Matematik 2
- Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
ELLER
- Bygg och anläggning 1
Som VVS-ingenjör arbetar du med att energieffektivisera inomhusmiljöer. Detta är rätt utbildning för dig med tekniskt intresse och som vill arbeta med teknik.
Det är en stor brist på VVS-ingenjörer tack vare den ökande nybyggnationen av bostäder och andra fastigheter, samtidigt som många gamla fastigheter behöver renoveras.
Som VVS-ingenjör arbetar du med att projektera, designa och göra beräkningar på olika energisystem. Du arbetar ofta framför datorn i rit- och designprogram som CAD eller är ute på möten hos kunder och entreprenörer.
Detta är en unik säljutbildning, med fokus på hållbarhet, som ger dig en grundläggande kompetens inom miljö och klimatfrågor i kombination med grunderna i sälj och marknadsföring.
Efter utbildningen får du färdigheter/kunskaper/kompentenser inom b.la:
Efter utbildningen kan du arbeta som:
För att bli antagen till denna utbildning krävs Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande: