Hälso- och sjukvård samt socialt arbete
Arbete  arbetsområde hälsa och sjukvård erbjuder många valmöjligheter, både när det gäller vad du vill jobba med och var du vill jobba. Det som är gemensamt för yrkena inom branschen är att nästan alltid innebär arbete med människor på något sätt. Arbetsuppgifterna kan handla om om undersökning, behandling, omvårdnad och förebyggande hälsovård.Det finns många yrken att välja på, läkare inom olika områden till sjukgymnast, barnmorska och djursjukskötare. Du kan arbeta på sjukhus eller vårdcentral, inom äldreomsorg och företagshälsovård. Du kan också arbeta för bemanningsföretag inom vårdsektorn och det finns nästan alltid efterfrågan på människor med utbildning inom vård och hälsa.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 165 träffar

Psykisk ohälsa

Hermods Yrkeshögskola

YH-kursen Psykisk ohälsa är 18 veckor lång och går på distans och på halvtid.

Psykisk ohälsa såsom ångest, depression, stress och utmattning, har på senare år blivit den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro i Sverige. Ofta leder det till långa sjukskrivningar. Behovet av kunskap och om hur man förebygger psykisk ohälsa i arbetslivet blir allt viktigare.

Genom att få spetskompetens inom området blir du en viktig medarbetare som:

  • Ökar förståelsen för psykisk ohälsa och dess påverkan på arbetsplatsen.
  • Identifierar när någon behöver stöttning.
  • Bidrar till en mer hållbar arbetsplats genom att skapa en inkluderande miljö.
Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
45 YH-poäng (ca. 0.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-12-30
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Karlskrona kommun)

Missbruk och beroende

Vårdyrkeshögskolan

Det här är en fördjupningskurs för dig med arbetslivserfarenhet från socialtjänst eller andra sociala verksamheter. Här får du specialiserad kunskap om missbruks- och beroendeproblematik!

Det finns även ett tydligt samband mellan missbruk och psykisk ohälsa. Ett missbruk ökar risken att drabbas av en psykisk sjukdom, samtidigt som personer som lider av psykisk ohälsa har en förhöjd risk att drabbas av missbruk eller beroende. Att bemöta missbruk och psykisk ohälsa sker alltså inte isolerat från varandra.

Kursen ger dig färdigheter i att arbeta med individer som har beroendeproblematik eller som tillhör en riskgrupp. Du får kompetens att arbeta personcentrerat, både med förebyggande insatser och behandlingsmetoder, för att bidra till ett bättre omhändertagande, patientnytta och avlastning i sjukvården.

Flexibelt kursupplägg
Kursen ges på distans och omfattar 30 YH-poäng. All undervisning sker digitalt via vår lärplattform. Det anpassade digitala upplägget gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete. Kursen bedrivs delvis på engelska.

Behörighet

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • 6 månaders yrkeserfarenhet (halvtid) av att jobba med människor som är i en utsatt situation, risk för att hamna i missbruk och beroende eller redan har den problematiken. Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg som påvisar din yrkeserfarenhet i din ansökan.
Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Studietakt
100%
YH poäng
30 YH-poäng (ca. 0.2 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-01-07
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS

Specialistundersköterska inom Ambulanssjukvård

Skövde Yrkeshögskola

Som specialistundersköterska inom ambulanssjukvård ansvarar du för att köra ambulansen samt hantera ambulansteknisk och medicinteknisk utrustning. Du stödjer även sjuksköterskan i omvårdnadsarbetet, där du arbetar med både patienter och deras närstående. Arbetet i ambulansteamet innebär nära samarbete, ofta under långa skift, för att säkerställa bästa möjliga vård och trygghet för patienterna.

Behovet av specialistundersköterskor inom ambulanssjukvård varierar beroende på region. Ta reda på arbetsmöjligheterna och förutsättningarna för denna yrkesroll i din lokala ambulansverksamhet. Utbildningen, som är på heltid och varar ett år, leder till en yrkeshögskoleexamen och öppnar dörrarna till en karriär inom ambulanssjukvård.

Utbildningen Specialistundersköterska inom ambulanssjukvård genomförs i nära samarbete med Ambulanssjukvården, Skaraborgs Sjukhus i Skövde.

C1-körkort ingår i utbildningen för att göra dig "körklar" även för de tyngre och större ambulanserna. Specialistundersköterska inom ambulanssjukvård är ett yrke som i stor utsträckning präglas av praktiska arbetsuppgifter och kräver att du snabbt kan anpassa dig och hitta lösningar på de utmaningar som uppstår i varje unik situation. Det är en fördel om du har ett praktiskt sinne, ett tekniskt intresse, god fysisk kondition och är en erfaren bilförare.

LIA - Lärande i arbete
LIA-perioder motsvarande 60 yhp ingår i utbildningen.

Kontakt
Har du frågor kring utbildningen? Kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Har du andra frågor kring våra utbildningar kan du även få hjälp genom Kontaktcenter.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-03-02
Branscher
Sjukvård & socialt arbete

Psykisk ohälsa hos äldre

Vårdyrkeshögskolan

Få specialiserad kunskap om psykisk ohälsa hos äldre! Det här är en fördjupningskurs för dig med yrkeserfarenhet från äldreomsorg och sjukvård.

Psykisk ohälsa hos äldre är ett vanligt förekommande problem. Både män och kvinnor över 77 år uppger besvär med ångest, och depression är så vanligt bland äldre att det kan beskrivas som ett folkhälsoproblem. Genom att höja kunskapen hos personalen kan risken för ohälsa och/eller suicid minskas.

Kursen ger dig kompetens för att identifiera och på olika sätt förebygga psykisk ohälsa hos äldre. Genom att sätta in rätt stödinsatser och aktiviteter som främjar den psykiska hälsan minskar risken för allvarlig sjukdom. En kompetenshöjning ökar därmed förutsättningarna för en jämlik och patientsäker vård med förbättrade levnadsvillkor.

Efter avslutad kurs kommer du ha specialiserad kunskap om psykisk ohälsa hos äldre, inklusive demens, affektiva sjukdomar och ångestsyndrom. Du kommer att kunna arbeta med förebyggande insatser och aktiviteter mot psykisk ohälsa.

Flexibelt kursupplägg
Kursen ges på distans och omfattar 60 YH-poäng. All undervisning sker digitalt, vilket gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete. Kursen bedrivs delvis på engelska.

Behörighet

  • Grundläggande behörighet  (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • 1 års yrkeserfarenhet (halvtid) som undersköterska inom äldreomsorg, primärvård, akutsjukvård, psykiatri eller socialpsykiatri. Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg som påvisar din yrkeserfarenhet i din ansökan.
Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
2025-05-31
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
2025-06-20
Studietakt
100%
YH poäng
60 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-03-03
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS

Tandsköterska

Yrkeshögskolan Umeå

Efterfrågan på tandsköterskor är stor på arbetsmarknaden. När du har gått den här utbildningen har du kompetens att assistera en tandläkare. Du kommer att kunna arbeta med allt ifrån munhygien och lokalbedövningar till att sköta administrativa sysslor i receptionen.

Utbildningen är på heltid med totalt cirka 24 träffar i Umeå om vardera 3–4 heldagar i Utbildningstandvårdens lokaler på Tandläkarhögskolan, där såväl föreläsningar som praktiska metodövningar erbjuds till stöd för lärandet. De träffar som innehåller examinationstillfällen är obligatoriska. Upplägget medger dock förhållandevis stort inslag av veckor med hemstudier och grupparbete på distans förutom LIA-perioderna (Lärande i arbete), vilket gör att vi har haft många studenter från hela övre Norrland som fått det att fungera väl, utan att behöva flytta.

Under termin ett är det två veckors praktik, termin två och tre är det längre praktikperioder. Praktikplatser kommer främst att erbjudas på tandvårdskliniker i Norrland, men ofta går det att lösa även på andra orter och den studerande kan själv vara aktiv i detta.

Behörighet
Den sökande ska ha kunskaper från de gymnasiala kurserna Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 samt Engelska 5 eller motsvarande kunskaper.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
325 YH-poäng (ca. 1.6 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Frisk- & kroppsvård
Studieort
Umeå kommun