Hälso- och sjukvård samt socialt arbete
Arbete arbetsområde hälsa och sjukvård erbjuder många valmöjligheter, både när det gäller vad du vill jobba med och var du vill jobba. Det som är gemensamt för yrkena inom branschen är att nästan alltid innebär arbete med människor på något sätt. Arbetsuppgifterna kan handla om om undersökning, behandling, omvårdnad och förebyggande hälsovård.Det finns många yrken att välja på, läkare inom olika områden till sjukgymnast, barnmorska och djursjukskötare. Du kan arbeta på sjukhus eller vårdcentral, inom äldreomsorg och företagshälsovård. Du kan också arbeta för bemanningsföretag inom vårdsektorn och det finns nästan alltid efterfrågan på människor med utbildning inom vård och hälsa.
I vårt samhälle ökar den psykiska ohälsan och suicidprevention är ett viktigt område. Det är tydligt både i Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens nya nationella strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
Utbildningen är en vidareutbildning för yrkesverksamma. Yrkeserfarenhet är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig utbildningens innehåll eftersom kopplingen mellan teori och praktik är en röd tråd i utbildningen både vid erfarenhetsutbytet mellan de studerande och vid tillämpning i egen praktik.
Utbildningen är på distans och på kvartsfart och omfattar 40 YHP. Utbildningen omfattar fyra möjliga fysiska träffar på utbildningsorten, alternativt deltagande i hybridform. Upplägget innebär i regel en föreläsning i veckan med tillkommande självstudier.
Behörighet
Arbetslivserfarenhet måste finnas från minst ett års halvtids arbete inom hälso- och sjukvård, socialt arbete inklusive elevhälsa som t ex socialsekreterare, handläggare inom LSS, kurator, sjuksköterska, undersköterska, socialpedagog, behandlingspedagog, stödpedagog eller arbete inom polisen. I samband med din ansökan behöver du styrka dina förkunskapskrav.
Vidareutbildning i palliativ vård och omsorg för undersköterskor
Palliativ vård och omsorg är en eftergymnasial vidareutbildning riktad till dig som är undersköterska. Kursen ges på distans och deltid, vilket gör det möjligt att kombinera studier med arbete.
I kursen lär du dig att arbeta nära döende vuxna och deras närstående med fokus på ett personcentrerat och salutogent förhållningssätt. Du får fördjupade kunskaper om palliativa tillstånd, symtom och symtomlindring för att ge ett värdigt omhändertagande. Kursen går även igenom metoder för att observera, bedöma, planera och följa upp åtgärder som lindrar symtom. Ett annat viktigt moment är kommunikation utifrån etiska och professionella riktlinjer.
Kursen baseras på de centrala hörnstenarna i palliativ vård, nationella riktlinjer och vårdprogram, samt värdegrund för att främja livskvalitet och meningsfullt liv i slutet av livet. Du ges även möjlighet att reflektera över ditt eget förhållningssätt till palliativ vård, död och sorgearbete, samtidigt som du får en ökad förståelse för vikten av teamarbete och din egen yrkesroll.
Utbildningen har utvecklats i nära samarbete med arbetslivet, och den kompetens du får genom kursen är efterfrågad inom vården.
Kursens upplägg
Kursen är en distansutbildning som pågår under 20 veckor på halvfart. I kursen ingår tre närträffar i Skövde. Varje närträff omfattar en eller två dagar och innehåller bland annat föreläsningar, gruppdiskussioner och redovisningar. Det finns möjlighet att vara med digitalt på närträffar förutom vid praktiska övningar. Mellan närträffarna bedrivs undervisning och handledning via vår lärplattform.
Kontakt
Har du frågor kring utbildningen? Kontakta våra studie- och yrkesvägledare.
Har du andra frågor kring våra utbildningar kan du även få hjälp genom Kontaktcenter.
Få specialiserad kunskap om psykisk ohälsa hos äldre! Det här är en fördjupningskurs för dig med yrkeserfarenhet från äldreomsorg och sjukvård.
Psykisk ohälsa hos äldre är ett vanligt förekommande problem. Både män och kvinnor över 77 år uppger besvär med ångest, och depression är så vanligt bland äldre att det kan beskrivas som ett folkhälsoproblem. Genom att höja kunskapen hos personalen kan risken för ohälsa och/eller suicid minskas.
Kursen ger dig kompetens för att identifiera och på olika sätt förebygga psykisk ohälsa hos äldre. Genom att sätta in rätt stödinsatser och aktiviteter som främjar den psykiska hälsan minskar risken för allvarlig sjukdom. En kompetenshöjning ökar därmed förutsättningarna för en jämlik och patientsäker vård med förbättrade levnadsvillkor.
Efter avslutad kurs kommer du ha specialiserad kunskap om psykisk ohälsa hos äldre, inklusive demens, affektiva sjukdomar och ångestsyndrom. Du kommer att kunna arbeta med förebyggande insatser och aktiviteter mot psykisk ohälsa.
Flexibelt kursupplägg
Kursen ges på distans och omfattar 60 YH-poäng. All undervisning sker digitalt, vilket gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete. Kursen bedrivs delvis på engelska.
Behörighet
Arbetar du som medicinsk sekreterare en efterfrågad kompetensutveckling? Den här kursen ger dig precis vad du behöver.
Du lär dig att självständigt koda och klassificera diagnoser och åtgärder enligt gällande regler och anvisningar. Du får även kunskap om etiska frågor som kan uppstå vid kodning samt klassificeringens påverkan på statistik, verksamhetsuppföljning och forskning.
Medicinska sekreterare/läkarsekreterare/vårdadministratörer som har en äldre och kortare utbildning har inte den kursen i sin tidigare utbildning, detta i sin tur medför extra arbetsbelastning för de som har kompetensen i diagnosklassificering och som behöver klassificera och kontrollera den medicinska dokumentationen så att rätt koder är registrerade.
Diagnosklassificering kräver att man har arbetat som medicinsk vårdadministratör, medicinsk sekreterare, vårdadministratör eller läkarsekreterare med patientrelaterad medicinsk dokumentation och har viss erfarenhet av diagnosklassificeringens betydelse i vården och konsekvenserna av dessa.
Kursen ger den studerande möjlighet att komma vidare i regionernas Kompetensstege för medicinska sekreterare i sin kompetensutveckling. Kursen ger även möjlighet att bli ansvarig inom sin enhet i diagnosklassificering.
Efter avslutad utbildning har du kunskaper om/i:
Efter avslutad utbildning har du färdigheter i att:
Du kommer också ha kompetenser för att:
Kursens upplägg
Helt på distans med regelbundna digitala träffar. Kursen går på deltid för att möjliggöra samtidigt arbete. De digitala träffarna spelas in för ökad flexibilitet och tillgänglighet. Allt kursmaterial finns tillgängligt på lärplattformen. Lärarledda utbildningsdagar är torsdagar, kl.9:00 - 15:00.
Behörighet
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt 6 månader heltid som läkarsekreterare, medicinsk sekreterare eller vårdadministratör.
Som specialistundersköterska inom ambulanssjukvård ansvarar du för att köra ambulansen samt hantera ambulansteknisk och medicinteknisk utrustning. Du stödjer även sjuksköterskan i omvårdnadsarbetet, där du arbetar med både patienter och deras närstående. Arbetet i ambulansteamet innebär nära samarbete, ofta under långa skift, för att säkerställa bästa möjliga vård och trygghet för patienterna.
Behovet av specialistundersköterskor inom ambulanssjukvård varierar beroende på region. Ta reda på arbetsmöjligheterna och förutsättningarna för denna yrkesroll i din lokala ambulansverksamhet. Utbildningen, som är på heltid och varar ett år, leder till en yrkeshögskoleexamen och öppnar dörrarna till en karriär inom ambulanssjukvård.
Utbildningen Specialistundersköterska inom ambulanssjukvård genomförs i nära samarbete med Ambulanssjukvården, Skaraborgs Sjukhus i Skövde.
C1-körkort ingår i utbildningen för att göra dig "körklar" även för de tyngre och större ambulanserna. Specialistundersköterska inom ambulanssjukvård är ett yrke som i stor utsträckning präglas av praktiska arbetsuppgifter och kräver att du snabbt kan anpassa dig och hitta lösningar på de utmaningar som uppstår i varje unik situation. Det är en fördel om du har ett praktiskt sinne, ett tekniskt intresse, god fysisk kondition och är en erfaren bilförare.
LIA - Lärande i arbete
LIA-perioder motsvarande 60 yhp ingår i utbildningen.
Kontakt
Har du frågor kring utbildningen? Kontakta våra studie- och yrkesvägledare.
Har du andra frågor kring våra utbildningar kan du även få hjälp genom Kontaktcenter.