Hälso- och sjukvård samt socialt arbete
Arbete  arbetsområde hälsa och sjukvård erbjuder många valmöjligheter, både när det gäller vad du vill jobba med och var du vill jobba. Det som är gemensamt för yrkena inom branschen är att nästan alltid innebär arbete med människor på något sätt. Arbetsuppgifterna kan handla om om undersökning, behandling, omvårdnad och förebyggande hälsovård.Det finns många yrken att välja på, läkare inom olika områden till sjukgymnast, barnmorska och djursjukskötare. Du kan arbeta på sjukhus eller vårdcentral, inom äldreomsorg och företagshälsovård. Du kan också arbeta för bemanningsföretag inom vårdsektorn och det finns nästan alltid efterfrågan på människor med utbildning inom vård och hälsa.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 233 träffar

Specialistundersköterska barn och ungdomssjukvård

YH Region Kronoberg

Är du undersköterska och vill lära dig något nytt? Eller vill du utvecklas i din nuvarande yrkesroll? Tycker du att det är stimulerande att arbeta med barn och ungdomar, då kan detta vara utbildningen för dig!

Utbildningen kommer att ge dig fördjupade kunskaper inom barn- och ungdomssjukvård. Du kommer möta barn och ungdomar, nyfödda och för tidigt födda och kommer utveckla spetskompetens bl a inom omvårdnad med fokus på patientsäkerhet, basal och specifik vårdhygien. Din specialisering kommer även att öka din medvetenhet om kommunikationens betydelse, empatiskt bemötande, professionellt förhållningssätt och självinsikt i mötet med barnet och dess anhöriga.

Som specialistundersköterska arbetar du i vårdteam (tvärprofessionellt) med sjuksköterska, barnmorska eller läkare, där du kommer utvecklas till att självständigt bedriva personcentrerad omvårdnad.

Innehållet i utbildningen är framtaget av arbetslivet för att hålla en hög kunskapsnivå som matchar de krav som ställs från arbetslivet och du kommer vara väl rustad att möta dem!

Efter avslutad utbildning kan du bland annat arbeta i barnsjukvård på barnavdelning, neonatalavdelning eller BB-avdelning men också i kommunal verksamhet.

Innehåll

  • Introduktion, yrkesansvar och patientsäkerhet, 10 p
  • Barnets fysiska, psykosociala utveckling, 10 p
  • Pediatrisk omvårdnad, 35 p
  • Neonatologi, 30p
  • Handledning, pedagogiskt förhållningssätt och kommunikation, 15 p
  • LIA inom BB-vård, 20 p
  • LIA inom barn- och ungdomssjukvård, 20 p
  • LIA inom neonatalvård, 20 p
  • Barn och ungdomars livsvillkor, 20 p
  • Examensarbete, 20 p

 

Upplägg

Utbildningen pågår 1 år och har en studietakt på 100%, vilket motsvarar en heltidstjänst. Studierna bedrivs på distans med platsbundna träffar i Växjö. Träffarna sker en till två gånger per månad och pågår två till fyra dagar. Dessa varvas med självstudier, grupparbeten och handledning via studieplattform.

Studera delvis på distans innebär stor frihet och stort eget ansvar. Det innebär att du kan studera var och när du vill förutsatt att du kan medverka vid de obligatoriska moment som finns. Det krävs självdisciplin och att du håller dig uppdaterad på studieplattformen. Du behöver i god tid planera din tid för studier så du hittar en bra struktur som fungerar för dig och din livssituation.

En del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete). Under LIA omsätter du dina teoretiska kunskaper från utbildningen på klinik och tränar på din nya yrkesroll. Skolan försöker i möjligaste mån ordna LIA-plats på hemort, vilket vi dock inte kan garantera. Om inte LIA kan erbjudas på hemort erbjuder LIA inom region Kronoberg.

Datorkunskap
Eftersom utbildningen till stor del är webbaserad är det en förutsättning att du har goda kunskaper i datorhantering. Det är dock inget behörighetskrav. Du bör även ha tillgång till dator med internetuppkoppling. För dig som bor i närheten finns datorer att tillgå på skolan.

Studiestöd
Du som går utbildningen kan söka bidrag från CSN.

Särskilt pedagogiskt stöd
Är du i behov av särskilt pedagogiskt stöd i din utbildning? Kontakta YH Region Kronoberg.

Validering
Har du redan kunskap motsvarande en eller flera av utbildningens kurser eller erfarenhet inom vårdyrket kan du validera dessa och därmed förkorta din utbildning. Du har möjlighet att validera både ämneskurser och LIA.

Kostnader
Du står själv för kostnader för resor och logi i samband med träffarna i Växjö. Skolan har inget boende för uthyrning. Litteraturkostnader tillkommer.

Behörighet
Vård- och omsorgsprogrammet (eller motsvarande) med minst godkänt betyg (3, G eller E):

  • Etik och människans livsvillkor,
  • Hälsopedagogik,
  • Medicin 1,
  • Psykiatri 1,
  • Psykologi 1,
  • Specialpedagogik 1,
  • Svenska 2 (altenativt Svenska som andraspråk 2) 
  • och Vård- och omsorgsarbete 1 och 2

Minst 1 års yrkesverksamhet på heltid som utbildad undersköterska inom vård och omsorg.

Utbildningslängd 200 YH-poäng, 2 terminer
Utbildningsplatser 20 platser
Studietakt Heltid
Studieform Delvis distans med platsbundna träffar i Växjö
Examen Yrkeshögskoleexamen (eftergymnasial utbildning)

Kontakt
pernilla.johansson@kronoberg.se, Utbildningsledare
carina.weidmert-strandberg@kronoberg.se   Utbildningsledare

Utbildningsstart
2024-08-19
2025-08-18
2026-08-17
Utbildningsslut
2025-05-23
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-04
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Växjö kommun)

Specialistundersköterska Operation, anestesi och intensivvård

YH Region Kronoberg

Är du intresserad av ny kunskap, ny karriär? Eller vill du utvecklas i din nuvarande yrkesroll? Att arbeta som undersköterska på operation eller på intensivvårdsavdelning innebär att du dagligen handskas med avancerad teknik och svårt sjuka patienter.

Är du intresserad, men osäker på vad arbetet innebär? Kontakta utbildningsledare för eventuell hospitering inom operation eller intensivvård.

Du utvecklar spetskompetens när det gäller att arbeta med medicinteknisk utrustning, förberedelse och iordningställande av operationssal, basal och specifik vårdhygien, vikten av kommunikation och bemötande samt patientens integritet och självbestämmande. Din specialisering som undersköterska innebär kunskaper om krishantering, akut omhändertagande, teamarbete, specifik omvårdnad samt vård vid livets slut.

Innehållet i utbildningen är framtaget av arbetslivet för att hålla en hög kunskapsnivå som matchar de krav som ställs från arbetslivet och du kommer vara väl rustad att möta dem! Efter avslutad utbildning kan du arbeta på avdelningar som riktar sig mot operation, anestesi eller intensivvård.

Att studera på distans

Utbildningen pågår 1 år och har en studietakt på 100%, vilket motsvarar en heltidstjänst. Att studera på delvis distans innebär stor frihet och stort eget ansvar. Det innebär att du kan studera var och när du vill förutsatt att du kan medverka vid de obligatoriska moment som finns. Det krävs självdisciplin och att du håller dig uppdaterad på skolans lärplattform. Du behöver planera din tid för studier så du hittar en bra struktur som fungerar för dig och din livssituation.

LIA (lärande i arbete)

Utbildningen innehåller LIA, 7 veckor inom intensivvård samt 7 veckor inom operation/anestesi. Under LIA omsätter du dina teoretiska kunskaper från utbildningen ute på klinik och tränar på din nya yrkesroll. LIA-plats söks av skolan. Skolan försöker i möjligaste mån ordna LIA-plats på hemort, vilket vi dock inte kan garantera. Om  LIA inte kan erbjudas på hemort erbjuder vi LIA inom region Kronobergs två sjukhus.

Upplägg

Studierna till specialistundersköterska operation, anestesi, intensivvård bedrivs delvis på distans med träffar i Växjö och vid vissa tillfällen i Ljungby. Träffarna sker i varje kurs och pågår ca 3 dagar. Dessa varvas med självstudier och handledning via gruppdiskussion/ chatt. Upplägg och innehåll för träffarna utgör basen för kursens innehåll i form av exempelvis föreläsning, grupparbete, diskussioner, övningar samt muntliga, skriftliga eller praktiska examinationer.

Som studerande har du tillgång till en utbildningsplattform. Det är en sluten plattform som du kan nå hemifrån via webben. Här publiceras information som rör utbildningen, till exempel studiehandledning, schema, uppgifter, forum för reflektioner och loggbok. Du kan även ha diskussioner med klasskamrater (chatt) eller genomföra examinationer.

  • Introduktion, lagstiftning, patientsäkerhet, kvalitetearbete och yrkesansvar  10p
  • Vårdhygien, sterilitet och vårdrelaterade infektioner 15p
  • Anatomi, fysiologi och patofysiologi 20p
  • Medicinsk teknik, 10p
  • Omvårdnad inom operation och anestesi 25p
  • Omvårdnad inom intensivvård, 25p
  • Lärande i arbete inom anestesi och operation 35p
  • Lärande i arbete inom intensivvård 35p
  • Kommunikation och handledning 15p
  • Examensarbete 10p

Studiestöd
Du som går utbildningen kan söka bidrag från CSN.

Särskilt pedagogiskt stöd
Är du i behov av särskilt pedagogiskt stöd i din utbildning? Kontakta YH Region Kronoberg.

Validering
Har du redan kunskap motsvarande en eller flera av utbildningens kurser eller erfarenhet inom vårdyrket kan du validera dessa och därmed förkorta din utbildning. Du har möjlighet att validera både ämneskurser och LIA.

Behörighet
Vård- och omsorgsprogrammet (eller motsvarande) där följande kurser måste ingå med minst godkänt betyg: Svenska 2 (altenativt Svenska som andraspråk 2)

Minst 1 års arbetslivserfarenhet som utbildad undersköterska eller motsvarande

Kostnader
Du står själv för kostnader för resor och logi i samband med träffarna i Växjö och Ljungby. Skolan har inget boende för uthyrning. Litteraturkostnader tillkommer.

Utbildningslängd 200 YH-poäng, 2 terminer
Utbildningsplatser 20 platser
Studietakt Heltid
Studieform Delvis distans med platsbundna träffar i Växjö, vissa tillfällen i Ljungby
Examen Yrkeshögskoleexamen (eftergymnasial utbildning)

Kontakt
Anna Rydén, Utbildningsledare
 

Utbildningsstart
2024-08-19
2025-08-18
Utbildningsslut
2025-05-23
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-04
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Växjö kommun)

Specialiserad undersköterska, inriktning psykiatri

Yrkeshögskolan Umeå

Vill du fördjupa dina kunskaper inom psykiatri och öka dina chanser till nya spännande arbetsuppgifter samt möjliggöra ett nytt steg i karriären? Då ska du söka till vår utbildning för dig med relevant yrkeserfarenhet inom vård- och omsorg!

Utbildningen leder till yrkesroller som specialiserad undersköterska, boendestödjare eller skötare med inriktning och fördjupning inom psykiatri. Studieformen är bunden med träffar i Umeå och studietakten motsvarar halvfart (50 procent) för att utbildningen ska gå att kombinera med fortsatt arbete till viss del.

Studieveckorna på skolan varvas med distans- och hemstudieveckor, förutom under LIA-perioderna, för att möjliggöra för tillresande med lite längre avstånd att delta. Den skolförlagda tiden består av föreläsningar, seminarier, redovisningar, handledda grupp- och metodövningar samt studiebesök mm, medan resterande studietid består av självstudier och grupparbeten understött av distansundervisning och en lärplattform där allt samlas. 

YH Flex
Den här utbildningen har även ett antal så kallade YH Flex-platser att erbjuda. Dessa vänder sig till dig som redan har mycket kunskaper och erfarenhet inom området, men kanske inget examensbevis eller annat formellt intyg. Vi ger dig en chans att gå utbildningen och ta en examen men utan att lägga ner tid och kraft på sådant du faktiskt redan kan.

Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Omvårdnad 1
Psykiatri 1
Psykologi 1
Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2

Yrkeserfarenhet i omfattning och tid
Minst 2 år relevant yrkeserfarenhet inom vård och omsorgsarbete motsvarande undersköterska med minst 50 % tjänstgöringsgrad.

Utbildningsstart
2024-09-02
2025-09-01
2026-08-31
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-01
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
Umeå kommun

Specialistundersköterska inom hälso- och sjukvård

Akademi Båstad Yrkeshögskola

Sjukvården behöver dig!

Som specialistutbildad undersköterska har du en spännande framtid framför dig. På sikt får du erfarenhet och kunskap som inga böcker kan ge.

Behovet av specialistutbildade undersköterskor ökar i takt med att hälso- och sjukvården blir allt mer kunskapsintensiv och specialiserad. Vårdens organisation har förändrats med korta, intensiva vårdtider i akutsjukvården, ökat ansvar för primärvården och kommunal hälso- och sjukvård.

Som specialistutbildad undersköterska kan du bidra till bättre kvalitet i den kvalificerade sjukvården och bli en viktig länk mellan undersköterskan och sjuksköterskan i akuta situationer både inom öppen- och slutenvård. Du får en kompetenshöjning som ger dig beredskap att hantera och göra adekvata bedömningar i akuta situationer vid vård av vuxna och barn.

Som specialistutbildad undersköterska kan du arbeta med ledarskap, teamarbete och kvalificerad sjukvård.

Distansstudier varvat med teoriveckor i Båstad
Studierna bedrivs delvis på distans med en obligatorisk teorivecka per månad vid Akademi Båstad varvat med tre veckors handledda självstudier på hemorten. De 40 utbildningsveckorna specialdesignas i samarbete med vårdbranschen för att möta hälso- och sjukvårdens behov av alltmer kunskapsinriktade och specialiserade undersköterskor.

Särskilda förkunskaper
Kunskaper från utbildning inom vård- och omsorgsprogrammets kurser:
- Akutsjukvård,
- Medicin 1,
- Psykologi 1,
- Vård- och omsorgsarbete 1 inom gymnasieskolan eller motsvarande.

Yrkeserfarenhet som undersköterska på 1 års arbete på heltid/2 års arbete på minst halvtid.

Kontakt
Kit Emilsson, utb.ledare
0431-776 49

Utbildningsstart
2024-09-02
2025-09-01
2026-09-01
Utbildningsslut
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Båstads kommun)

Diagnosklassificering

Xenter Yrkeshögskola

Arbetar du som medicinsk sekreterare en efterfrågad kompetensutveckling? Den här kursen ger dig precis vad du behöver.

Du lär dig att självständigt koda och klassificera diagnoser och åtgärder enligt gällande regler och anvisningar. Du får även kunskap om etiska frågor som kan uppstå vid kodning samt klassificeringens påverkan på statistik, verksamhetsuppföljning och forskning.

Medicinska sekreterare/läkarsekreterare/vårdadministratörer som har en äldre och kortare utbildning har inte den kursen i sin tidigare utbildning, detta i sin tur medför extra arbetsbelastning för de som har kompetensen i diagnosklassificering och som behöver klassificera och kontrollera den medicinska dokumentationen så att rätt koder är registrerade.

Diagnosklassificering kräver att man har arbetat som medicinsk vårdadministratör, medicinsk sekreterare, vårdadministratör eller läkarsekreterare med patientrelaterad medicinsk dokumentation och har viss erfarenhet av diagnosklassificeringens betydelse i vården och konsekvenserna av dessa.

Kursen ger den studerande möjlighet att komma vidare i regionernas Kompetensstege för medicinska sekreterare i sin kompetensutveckling. Kursen ger även möjlighet att bli ansvarig inom sin enhet i diagnosklassificering.

Efter avslutad utbildning har du kunskaper om/i:

  • ska den studerande ha kunskaper om regelverket som styr diagnosklassificering och DRG-gruppering etiska frågor som kan uppstå vid kodning och vikten av opartiskhet och objektivitet
  • kunskaper om diagnosklassificering så som huvuddiagnoser och bidiagnoser/primär och sekundär klassificering inom såväl öppen- som slutenvård
  • kunskaper om klassificering av vårdåtgärder
  • kunskaper om klassificeringens betydelse för forskning och verksamheter
  • specialiserade kunskaper i klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) och om kostnad per patient (KPP).

Efter avslutad utbildning har du färdigheter i att:

  • ska den studerande ha färdigheter i att klassificera diagnoser
  • kunna göra korrekta kodningar av tillstånd och åtgärder, utifrån patientjournaler och satta huvuddiagnoser och bidiagnoser
  • kunna redogöra för etiska perspektiv vid kodning
  • kunna söka information om nyheter och uppdateringar i ICD-10-SE.

Du kommer också ha kompetenser för att:

  • självständigt kunna klassificera och koda diagnoser och åtgärder i enlighet med Socialstyrelsens klassificeringsanvisningar för öppen- och slutenvård enligt ICD-10-SE, Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem – systematisk förteckning.

Kursens upplägg
Helt på distans med regelbundna digitala träffar. Kursen går på deltid för att möjliggöra samtidigt arbete. De digitala träffarna spelas in för ökad flexibilitet och tillgänglighet. Allt kursmaterial finns tillgängligt på lärplattformen. Lärarledda utbildningsdagar är torsdagar, kl.9:00 - 15:00.

Behörighet
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt 6 månader heltid som läkarsekreterare, medicinsk sekreterare eller vårdadministratör.

Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Studietakt
50%
YH poäng
25 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-08-15
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)