Teknik, tillverkning, drift och underhåll
Att arbeta inom tekniskt arbete, tillverkning eller drift och underhåll så handlar det ofta om skötsel av fastigheter och anläggningar för värme, kyla eller ventilation eller så installerar du och driftsätter den typen av system. Inom området tillverkning handlar det ofta datorstyrd industriell tillverkning med robotar och här behövs ofta teknisk kompetens och kanske även kunskaper i programmering. Det kan även handla om att ansvara för övervakning av olika anläggningar och system. Ofta arbetar du på företag som är specialiserade inom något av dessa områden.
Den här kursen riktar sig till dig som exempelvis har arbetat som projekt- eller affärsutvecklare inom förnybar energi, solcellstekniker, processtekniker inom vätgas eller biogas, vindkraftstekniker, drifttekniker inom vattenrening, produktion eller elnät.
För en pålitlig elförsörjning krävs en mix av olika energikällor. För att lyckas utöka produktionen av förnybar energi behöver personer i el- och energibranschen fördjupa sin kompetens inom området.
Kompetenshöjning är en viktig pusselbit för att nå en hållbar framtid. Denna kurs ger kompetens för att etablera produktionsanläggningar för fossilfria energikällor.
Kunskap efter kursen
Kursen går på distans som omfattar 50 YH-poäng. All undervisning sker digitalt via vår lärplattform. Det anpassade digitala upplägget gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete.
Behörighet
Dagens energisystem är i förändring och för att uppnå uppsatta energi- och klimatmål och säkra elförsörjningen är det nödvändigt med förnyelse och ombyggnad av Sveriges befintliga elnät.
Sveriges elanvändning har varit relativt konstant under lång tid. Men nu har vi gått in i en extremt expansiv fas där vi väntas behöva dubbelt så mycket el redan inom 20 år.
I Sverige och Europa sker dagens utbyggnad av vindkraft genom tillstånd från tidigare år, men att få tillstånd blir allt svårare och det tar lång tid. De fortsatta satsningarna på sol- och vindkraft kräver dock att tillståndsprocesserna snabbas på.
Då många företag i vindbranschen får jobba hårt med att få igenom tillstånd för att få bygga vindkraftverk, finns det ett mycket stort behov av projektledare inom vindkraft. Projektledare spelar en mycket viktig roll i samhällets utbyggnad av vindenergi. Utan projektledare - ingen ny vindenergi.
I rollen som projektledare kommer du att driva och utveckla vindprojekt i olika faser hela vägen från idé fram till investeringsbeslut. Detta innebär ett övergripande ansvar för projekten och ledning av projektteamet.
Utbildningens mål
Efter avslutad utbildning har du kunskaper om el-anslutning och energilagring, om miljörätt och tillståndsprocesser samt miljökonsekvensbedömning (MKB). Du kan planera och projektleda ett vindkraftsprojekt på land eller till havs och har kompetens att kommunicera med alla parter i tillståndsprocessen såsom myndigheter, företag och privatpersoner/markägare.
Du har färdigheter i att beräkna vindmätning och läsa kartverktyg samt att skriva och analysera tillståndshandlingar. Du har även färdigheter i att tillämpa adekvata regler och lagar inom området samt att bearbeta och föreslå̊ lösningar på̊ juridiska problem som kan uppstå̊ vid vindkraftsprojektering.
Utbildningens innehåll i korthet
Kontakt
elin.rehn@campus.varberg.se
VVS-branschen är en viktig del i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Det är också ett område där många olika branscher, myndigheter och andra aktörer möts. Inom VVS förändras och förfinas teknik och arbetsmetoder hela tiden. VVS är ett mycket spännande och varierande område.
VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-ingenjör arbetar du med fastigheter såsom kontor, industrier och bostäder och skapar energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Utbildningen lär dig att behärska hela processen, från projektering till förvaltning, samt ger dig kunskap i entreprenadjuridik, kommunikation och affärsmannaskap. Du får djup insikt i hur tekniska system är uppbyggda och hur de fungerar.
Du lär dig att ansvara för ett VVS-projekt, både projektering och installationsarbete. Här får du upprätta VVS-ritningar och hantera styr- och reglersystem. Denna utbildning ger dig kunskaper som blir allt mer eftertraktade på arbetsmarknaden, i takt med att samhället omformas med allt större hänsyn till miljön. När du är klar bemästrar du ritningar och tekniska underlag för VVS-installationer med CAD-teknik.
LIA
Under sammanlagt 24 veckor är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period lär du dig installation, projektledning inom VVS samt projektering.
Efter examen
Som VVS-ingenjör har du en viktig roll i att kunna nå detta mål. Förutom att arbeta som VVS-ingenjör kan du även jobba som VVS-projektör och projektledare inom VVS.
Framtidsutsikterna för VVS-ingenjörer är mycket goda. De senaste åren har det utbildats allt för få för att täcka behovet och dessutom är pensionsavgångarna stora vilket skapar ytterligare fler arbetstillfällen.
Utbildningsort
Platsbunden i Jönköping samt via videolänk i via videolänk i Stockholm, Vimmerby, Växjö eller Skellefteå
Särskilda förkunskaper
Lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper: Matematik 2
Som teknisk förvaltare ser du till att skapa ett långsiktigt och hållbart boende med hänsyn till framtiden, människors hälsa och hög kundnöjdhet.
Som teknisk förvaltare har du en utbildning med teknisk inriktning som sätter hållbarhet i fokus. Du arbetar med fastighetsprojekt av teknisk karaktär. Det kan bland annat innebära att du säkerställer inomhusmiljön och utvecklar fastigheternas tekniska standard med energioptimering för hållbara och smarta hus.
Det finns ett stort behov av teknisk kompetens inom området miljö- och klimatanpassning, vilket gör kunskap om teknisk fastighetsförvaltning till en efterfrågad kompetens inom bygg- och fastighetsbranschen. På Newton erbjuder vi en utbildning till teknisk förvaltare som tar avstamp i vad branschen efterfrågar.
Särskilda förkunskaper Teknisk förvaltare
Utbildning till VVS-ingenjör hos Newton är den perfekta vägen för dig som vill arbeta med teknik och miljömedvetenhet.
Utbildningen öppnar upp en värld av möjligheter inom ett brett och eftertraktat yrkesområde. Som VVS-ingenjör kan du anta rollen som projektledare, där du leder planering och installation av avancerade VVS-system. Alternativt kan du välja att bli konstruktör, där du använder CAD och andra tekniska verktyg för att designa och skapa effektiva VVS-lösningar.
Denna utbildning sätter dig mitt i framtidens utmaningar när det gäller hållbarhet. VVS-ingenjörer har en avgörande roll i att utforma system som minskar avfall, sparar vatten och minimerar negativ påverkan på miljön. Med tekniska innovationer kan VVS-ingenjörer också integrera solenergi, regnvattensamling och andra hållbara metoder i VVS-system för att minska miljöpåverkan och spara värdefulla resurser.
Vi erbjuder inte bara en utbildning utan en väg till en framgångsrik karriär. Vår nära koppling till ledande branschföretag gör att utbildningen är skräddarsydd efter de kompetenskrav som företagen ställer. Genom våra två praktikperioder får du inte bara teoretisk kunskap utan också värdefull praktisk erfarenhet. Dessutom öppnar dessa perioder dörren till nätverkande och möjligheten att knyta viktiga kontakter med framtida arbetsgivare.
Studierna på Newtons yrkeshögskola ger dig både erfarenhet och kompetens, en ovärderlig kombination inom fastighetsförvaltning och VVS-branschen.
Efter utbildningen kan du arbeta som:
Särskilda förkunskaper för utbildningen
Ett högskoleförberedande program, VVS- och fastighetsprogrammet, eller motsvarande