Yrkesutbildningar i Hässleholm

YH-utbildningar som erbjuds i Hässleholm. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Hässleholm gav 7 träffar

Automationsingenjör

Yrkeshögskolan Syd

Utbildningen till Automationsingenjör bedrivs med för ändamålet uppdaterad teknisk utrustning, programvaror, datorpark och anpassade lokaler. Bärbara datorer för programmering, dokumentation m.m. finns att låna under de skolförlagda utbildningsavsnitten. Intresset hos företagen för de studerande är stort och 90% av de som tar examen har ett kvalificerat jobb efter avslutad utbildning.

Som automationsingenjör har du en betydande roll inom arbetslivet och du är den som tar fram automatiserade lösningar i form av produkter och utrustningar och ger förslag till förbättningar för såväl tillverknings- som processindustrin. Arbetet är utmanande och utvecklande och din kompetens efterfrågas främst av konsultföretag som levererar tekniska lösningar till tillverknings-, fordons-, livsmedels-, läkemedels- process- och petrokemisk industri.

Automation är idag ett nödvändigt konkurrensverktyg inom industrin där det medvetet satsas på att göra tillverkningsprocesserna högautomatiserade och anpassade till nya tankesätt som Industry 4.0 och Smart Factory.

Är du intresserad av teknik, utveckling och vill arbeta både praktiskt och teoretiskt inom ett område där tekniken snabbt går framåt så är detta en utbildning för dig. Innehållet i utbildningen är framtaget i nära samarbete med automationsföretag, vilket garanterar att du får precis den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. PLC-system från Siemens, Mitsubishi, Allen-Bradley, Beijer, Omron m.fl., robotar från Yaskawa,

FMS-system är exempel på kvalificerade komponenter och utrustning som används i utbildningen.

Framtidsutsikter
Efter avslutad utbildning kan du söka jobb som automationsingenjör, serviceingenjör och arbeta med projekt inom drift, underhåll, utveckling och programmering av PLC-system, robotar och kringutrustningar. Automation är en framtidsbransch och det råder brist på kompetenta medarbetare då området blir bredare och tekniken ständigt utvecklas. Genom att utbildningen ger dig aktuella tekniska fackkunskaper lägger den grunden till just den kompetens som företagen efterfrågar.

LIA
LIA, Lärande i arbete, är viktig del i utbildningen och genomförs ute i arbetslivet i nära samarbete med företagen. LIA ger stora möjligheter till fortsatt arbete efter genomgången utbildning.

Behörighet
För att bli behörig till Automationsingenjörsutbildningen behöver du göra ett antagningsprov. Provet måste göras för att du ska anses behörig att gå utbildningen.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2025-02-01
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning

Byggnadsingenjör - Produktionsledning

Yrkeshögskolan Syd

Har du ett genuint intresse för byggproduktion? Tycker du om att skapa helhet av detaljer? Vill du ha ett fritt och omväxlande arbete som arbetsledare inom byggbranschen? Ta steget i rätt riktning och utbilda dig till byggnadsingenjör på YHS i Hässleholm!

Som byggnadsingenjör med inriktning produktionsledning har du ett kreativt, koordinerande och omväxlande arbete där du som nyckelperson har överblick över hela byggprocessen. Utbildningen ger dig rätt kompetens som efterfrågas av branschen. Du får bland annat kunskaper om bygg- och anläggningsprocesser, branschens standardavtal, kvalitets, miljö- och arbetsmiljö, upphandling, produktionsplanering samt produktionsekonomi, praktiskt ledarskap och organisationsutveckling knuten till branschen. Du får färdigheter i använda digitala verktyg i olika skeden av projektet. Du lär dig hur du kvalitetssäkrar arbetet samt hur du tillämpar förfrågningsunderlag och bygghandlingar i byggprojekt.

Efter avklarad, avgiftsfri och studiemedelsberättigad utbildning, ska du kunna ta dig an olika arbetsuppgifter och utmaningar såväl inne på kontoret som ute på byggarbetsplatsen och arbeta som bland annat byggnadsingenjör, arbetsledare eller platschef inom bygg och anläggning, bygglovshandläggare, CAD-ritare, arbetsmiljösamordnare.

Framtiden ser ljus ut inom bygg- och anläggningsbranschen. Din börjar hos oss på Yrkeshögskolan Syd!

Framtidsutsikter
Sverige satsar stora resurser på infrastruktur under kommande åren och arbetsmarknaden lider brist på ingenjörer med rätt kompetens. Personer som arbetar inom samhällsbyggnadssektorn hjälper till i utvecklingen och byggandet av våra framtida och hållbara samhällen. Byggkonjunkturen är väldigt stark och byggverksamheten har utvecklats mycket under flera års tid. Möjligheterna till arbete är mycket goda för utbildade byggnadsingenjörer.

Vår utbildning, skräddarsydd efter branschens behov, ger dig en bred grund att stå på samt spetskompetens att tillämpa och utvecklas inom bygg-och anläggningsbranschen.

LIA
Lärande i arbete förläggs till branschföretag och omfattar 26 veckor under två perioder. Du väljer själv företag och ort.

Behörighet

Särskilda förkunskaper krävs i form av lägst betyget E (betyg G*) i:

  • Bygg och anläggning 1
  • Bygg och anläggning 2

eller motsvarande kunskaper förvärvade genom annan likvärdig utbildning.

*Gäller kurser före den 1 juli 2011 (GY2000) inom gymnasieskolan eller före 1 juli 2012 för gymnasiekurser inom vuxenutbildning.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2025-02-01
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

Elingenjör - Elkonstrukör

Yrkeshögskolan Syd

Som Elingenjör med inriktning mot elkonstruktion kommer du både ha ett utmananade och varierande arbete. Utvecklingen inom området går snabbt framåt och du brinner för ny teknik och smarta lösningar.

Att utbilda sig till Elingenjör vid Yrkeshögskolan Syd ger möjlighet till arbete i flera verksamheter med olika inriktningar, allt från eldistribution till industrier och konsultföretag med såväl låg som högspänningsrelaterade anläggningar.

Som Elingenjör med inriktning mot elkonstruktion är du nyckelpersonen som ansvarar för hela processen från förfrågningsunderlag till färdig konstruktion och ser till att skapa kraft, ljus, värme och olika tekniklösningar.

Framtidsutsikter
Ett modernt samhälle ställer krav på hållbara och säkra elanläggningar. Utbildningen ger dig fackmässig el-teknisk kompetens för att kunna utföra kvalificerade arbetsuppgifter både som konstruktör, projektledare, elansvarig på industri, kalkylerare inom dimensionering och projektering, elsäkerhet, besiktning av installationer, skapa bygghandlingar för miljöklassade byggnader eller som egen företagare.

Efterfrågan av kompetensen finns såväl hos entreprenörer som hos konsulter och eftersom utbildningen är framtagen i samarbete med branschen är innehållet skräddarsytt efter de aktuella behoven.

LIA
Sammanlagt 22 av utbildningens 80 veckor består av lärande i arbete - LIA på företag i branschen. Du väljer själv företag och ort där du vill göra dina LIA-perioder.

Behörighet
För att bli behörig till Elingenjörsutbildningen behöver du göra ett antagningsprov. Provet måste göras för att man ska anses behörig att gå utbildningen.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2025-02-01
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning

Elkraftsingenjör - Projektering och beredning

Yrkeshögskolan Syd

Ett modernt samhälle ställer krav på hållbara och säkra elanläggningar.
Utbildningen till Elkraftsingenjör ger dig fackmässig el-teknisk kompetens för att kunna utföra kvalificerade arbetsuppgifter, beroende på erfarenhet och bakgrund, som planerare, beredare, konstruktör, projektör eller projektledare hos såväl konsulter, nätägare, kraftbolag som deras leverantörer. Eftersom utbildningen är framtagen i samarbete med branschen är innehållet skräddarsytt efter de aktuella behoven.

Som Elkraftsingenjör kommer du att ha ett utmanande och varierande arbete. Du kommer att arbeta såväl med det senaste inom teknik och förnyelsebar energi, som äldre befintlig och mer traditionell teknik. Att utbilda sig till Elkraftsingenjör vid Yrkeshögskolan Syd ger möjlighet till arbete i flera verksamheter med olika inriktningar, allt från eldistribution till industrier och konsultföretag med arbete mot såväl låg som högspänningsrelaterade anläggningar.

Framtidsutsikter
Elkraftsingenjören arbetar inom infrastruktur hos såväl nätägare, kraftbolag som deras leverantörer. Den stora utbyggnaden av förnybar elproduktion och strävan efter en integrerad europeisk elmarknad leder till mycket omfattande investeringar i våra elnät. Det gäller också att förnya och underhålla befintliga anläggningar i lokala distributionsnät, stamnät och regionnät. Därför behövs det enligt branschen ett tillskott på ca 8000 Elkraftsingenjörer de närmaste åren. De planerade satsningarna på infrastruktur och anläggningar inom järnväg och annan spårbunden trafik breddar också möjligheterna för utbildade Elkraftsingenjörer.

Branschen strävar mot heterogena organisationer. Därför välkomnas kvinnor att välja yrkesrollen. Enligt Arbetsförmedlingen råder det för närvarande (2016) mycket stor brist och även på längre sikt (5-10 år) kommer det att råda liten konkurrens om jobben.

LIA
Sammanlagt 22 av utbildningens 80 veckor består av lärande i arbete - LIA på företag i branschen. Du väljer själv företag och ort där du vill göra dina LIA-perioder.

Behörighet
För att bli behörig till Elkraftsingenjörsutbildningen behöver du göra ett antagningsprov. Provet måste göras för att man ska anses behörig att gå utbildningen.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2025-02-01
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning

Tågtekniker

Yrkeshögskolan Syd

Då det väntas många pensionsavgångar inom branschen och mycket statistik pekar mot en ökning av kollektivtrafiken på både kort och lång sikt vilket är både miljömässigt och ekonomiskt för invånarna, så kommer under de närmaste åren att satsas miljarder kronor för att förbättra infrastruktur och underhåll gällande järnväg och fordon. Detta i sin tur leder till en ökad efterfrågan på kompetent underhållspersonal med rätt teknisk utbildning.

Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning och med samtliga avklarade kurser får du en yrkeshögskoleexamen på 300 YH-poäng vilket motsvarar 1,5 års studier. I utbildningen är det inbyggd praktik eller LIA (lärande i arbete) vilket innebär att man är ute i arbetslivet, på företag, och får testa sina kunskaper, färdigheter och kompetenser i en relevant miljö, men också lära sig nya saker i skarpt läge. Praktiken är sammanlagt 20 veckor av totalt 60 utbildningsveckor.

Yrkesroller efter utbildningen

  • Systemtekniker tåg
  • Industritekniker spårbundna fordon
  • Service- och automationstekniker infratech
  • Tågreparatör
  • Tågtekniker

Behörighet
Särskilda förkunskaper krävs i form av lägst betyget E (betyg G*) i:
Matematik 2 (B)
eller
Ellära 1

eller motsvarande kunskaper förvärvade genom annan likvärdig utbildning.

*Gäller kurser före den 1 juli 2011 (GY2000) inom gymnasieskolan eller före 1 juli 2012 för gymnasiekurser inom vuxenutbildning.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
2025-02-01
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning