Från alpina juniorlandslaget till redovisningsekonom
Ibland kan det kännas svårt att gå från ett läge till ett annat och hitta en ny väg i livet. Charlotte Ceder Öhlund fick ge upp sin karriär inom alpin skidåkning på grund av skador. Men hon laddade om och nu tar hon YH-examen som Redovisningsekonom.
– Jag är ganska målinriktad, det kommer väl från idrotten, så när jag väl vill något då gör jag det, säger Charlotte på telefon från Piteå. Men visst, det var lite tufft. Man identifierar sig med att vara slalomåkare och nästa dag är man inte det.
Du kommer inte direkt från alpina juniorlandslaget till YH, vad gjorde du emellan?
– Jag är gymnasieekonom i grunden. När jag slutade med skidåkningen ville jag jobba med träning och hälsa och utbildade mig till hälsovägledare på universitetet i Luleå. Men sen började jag jobba på bank och insåg att det är jättekul med ekonomi. Mitt senaste jobb var som administratör på kommunen, och där var det också lite ekonomi. Då kände jag att jag vill veta mer och lära mig hur allt fungerade.
Och nu är du Redovisningsekonom och tar examen om en vecka. Hur känns det?
– Det känns super! Verkligen jättehärligt! Redovisningsekonom med löneadministration var en jättebra utbildning och jag har lärt mig så mycket – det märkte jag redan på praktiken. Jag har fått jobb också som redovisnings- och lönekonsult, så det känns super.
Vad visste du om yrkesrollen när du sökte till utbildningen?
– Inte allt, men jag har gjort lite efterforskningar. Jag har frågat folk som jobbar som det och pratat med några som gått utbildningen tidigare.
Du har två barn på 4 och snart 7 år. Hur har det funkat att kombinera med studier?
– Jag tycker det har gått bra! Det har varit ganska fritt med tiden, jag har varit i skolan i snitt tre dagar i veckan – vissa kurser lite mer, andra lite mindre. Så vissa dagar har jag kunnat hämta från förskolan lite tidigare och pluggat vissa kvällar.
Vad hade du för tankar och förväntningar inför dina studier?
– Redovisningsdelen är jag väldigt nöjd med! Det kunde inte blivit bättre, vi har verkligen fått lära oss från grunden och jobbat mycket med case, så det har verkligen varit på riktigt. Vi har ju ett program att jobba i, men var kommer siffrorna ifrån? Det vet jag nu och skulle kunna göra allt manuellt om det krävs. Jag har jobbat en del med lön tidigare och hade väldigt höga förväntningar på lönedelen i ubildningen också, men den nådde inte riktigt upp till mina förväntningar. Jag hade önskat att vi hade jobbat mer med case där, men det är ju en liten del av utbildningen.
Varför valde du en YH-utbildning?
– Jag tittade på att läsa till ekonom på högskolan i tre år. Men YH kändes som en möjlighet att få ett bra jobb, och jag tänkte att där kan jag få visa vad jag går för. Och på den här utbildningen läser vi mycket mer redovisning än vad ekonomerna på högskolan gör. Så vill man bli redovisningsekonom ska man läsa den här utbildningen. Mina två år har gått otroligt snabbt!
Vad skulle du säga till någon som funderar på samma utbildning som du gick?
– Kontakta folk som jobbar i rollen och fråga vad det innebär. Finns det ett företag du skulle vilja jobba på, var proaktiv – ta kontakt och be att få hälsa på. Redovisningsekonom med löneadministration är en superbra utbildning om du vill bli redovisningsekonom Det underlättar om du har lätt för siffror, plus om du är social, för du träffar ganska mycket folk och kunder om du väljer att bli konsult.
Var ska du jobba nu när du är färdig?
– Jag fick jobb på Resultat, redovisning & revision och ska jobba som redovisnings- och lönekonsult. Det var där jag gjorde båda LiA perioderna. Jag tog kontakt med dem redan innan jag började på utbildningen, för jag ville dit.
Tack för din tid, Charlotte, och lycka till i din nya karriär!