Vad krävs för att lyckas som anläggningsingenjör? Andreas Berg berättar om sin resa in i branschen.
”När städer växer och klimatfrågan får större fokus, behövs människor som kan tänka hållbart, digitalt och framåt”
Vad krävs för att lyckas som anläggningsingenjör, och hur ser vägen dit ut? Vi har pratat med Andreas Berg, delägare på A-metodik i Luleå och ledningsgruppsmedlem för utbildningen Anläggningsingenjör – digitalt och hållbart samhällsbyggande. Han berättar om sin resa in i branschen, vad som krävs för att trivas i yrket och varför utbildningen är en bra start för dig som vill vara med och forma framtidens samhälle.
Hej Andreas! Berätta lite om dig själv, hur började din karriär och vad tycker du är roligast med branschen?
Jag heter Andreas Berg och är delägare samt tjänsteområdeschef på A-metodik i Luleå. Min väg in i branschen började direkt efter gymnasiet där jag läst många CAD-kurser. Jag började arbeta med att rita bygglovsritningar och husritningar på Älvsbyhus och lärde mig yrket på plats. Sedan flyttade jag till Luleå och började jobba med markprojektering och har gjort det i olika roller och på olika företag i drygt 15 år, varav de 3 senaste åren på A-metodik.
Det jag gillar med anläggningsbranschen är variationen, ingen dag är den andra lik. Man får arbeta med olika typer av projekt, möta nya utmaningar och det kräver ofta problemlösning. För mig gör det jobbet roligt och utvecklande.
Vad gör ni på A-metodik?
Vi är ett konsultföretag som erbjuder tekniska konsulttjänster inom samhällsbyggnad. Vårt tjänsteutbud sträcker sig från tidiga utredningar, projektledning och beställarstöd till detaljprojektering, byggledning och besiktningar. Vi vill kunna hjälpa våra kunder med sina projekt ända från första idén ända fram till färdig anläggning.
Just nu är vi på väg att starta upp ett nytt affärsområde inom landskapsarkitektur vilket är väldigt roligt!
Vad är din roll i ledningsgruppen för utbildningen?
I ledningsgruppen för Anläggningsingenjör – digitalt och hållbart samhällsbyggande i Luleå, diskuterar vi utbildningens upplägg och innehåll för att den ska motsvara branschens behov. Vi är flera från branschen som tillsammans ser till att utbildningen är relevant, håller hög kvalitet och att kursplanen är aktuell så att de som examineras är redo för arbetslivet och kan kliva rakt in i yrket.
Vad har varit den största lärdomen från din tid i branschen?
Att man aldrig blir fullärd. Det finns otroligt mycket att ta in om man vill och det går att specialisera sig inom olika områden.
Vilka kompetenser har varit avgörande för din karriär?
Förutom teknisk kompetens skulle jag säga självledarskap och relationsbyggande. Att kunna driva på, prioritera rätt och hålla motivationen uppe för att få framdrift i projekten. Du behöver också bygga relationer med kunder och samarbetspartners.
"Ofta möter du samma kollegor i olika projekt, så goda samarbeten och starka nätverk är viktiga."
Vad är den största förändringen du ser inom branschen just nu?
Det börjar komma in mer tänk kring hållbarhet, klimatsäkring och cirkulärt byggande. Eftersom jag varit med i branschen länge är det väldigt roligt att se att det börjar röra på sig lite mer kring dessa frågor.
Vad är det viktigaste studerande behöver veta innan de börjar arbeta?
Teori är viktig men i slutändan handlar mycket om vem du är som person. Att vara engagerad, ha driv och kunna samarbeta med andra väger minst lika tungt.
Man behöver också förstå att varje projekt är unikt. Även om man gör liknande saker i olika projekt så dyker det alltid upp något nytt eller oväntat, och då är det viktigt att vara flexibel och lösningsorienterad.
Vad är den största fördelen med att utbilda sig inom denna bransch?
Att samhället är i ständig utveckling. Människor ska ha någonstans att bo, arbeta och leva. Det innebär att det alltid finns ett behov av att bygga nytt eller att bygga om. Det finns alltid en efterfrågan för olika projekt där du får vara med och forma framtiden.
Och här kommer utbildning in i bilden. Som anläggningsingenjör kan du arbeta både inom privat och offentlig sektor, till exempel i en kommun, på ett byggföretag eller som konsult. Möjligheterna är många och du har stor chans att hitta en väg som passar just dig.
"När städer växer, industrin ställer om och klimatfrågan får ett större fokus behövs människor som kan tänka hållbart, digitalt och framåt."
Vad gör denna utbildning så bra för personer som vill jobba i denna bransch?
Utbildningen har en bra bredd och ger insyn i flera delar av yrket. Det går att koppla utbildningen till det man möter i yrkeslivet och du får bland annat lära dig om BIM, CAD, hållbarhet och projekteringsverktyg,
"LIA-perioderna är också ett stort plus. Här får du en chans att testa arbetslivet på riktigt, och det är lika värdefullt för företagen som för den studerande."
Hur förbereder utbildningen våra studerande för arbetslivet?
Framför allt genom LIA-perioderna. De ger en bra bild av hur arbetslivet faktiskt ser ut, och du får möjlighet att se både vad du trivs med och vad du inte vill jobba med. Vi har en LIA-studerande hos oss just nu, som går andra året. Förra året hade vi en studerande från första året på utbildningen. Det är alltid roligt att få vara med och bidra, och vi tar gärna emot fler LIA-studerande framöver.
Vad tycker du är det mest spännande som händer i branschen just nu?
Den gröna omställningen! Många stora industrier ändrar sina produktionsmetoder för att minska sitt klimatavtryck och Sverige ligger i framkant. Det sker speciellt mycket här i Norrbotten, och det är lite extra roligt att denna utveckling sker här på hemmaplan.