Fyll i det som är viktigt för dig

Utökat sök

Studietakt

Studieform

Utbildningsstart

Utbildningslängd

Övrigt

Din sökning på gav 1195 träffar

Processoperatör livsmedel

Teknikhögskolan

Vill du kvalitetssäkra och utveckla svensk livsmedelsproduktion? Studera till Processoperatör och jobba med att styra, felsöka och övervaka produktionslinan, både från kontrollrum och ute i anläggningen i direkt anslutning till produktionsmaskinerna. Gör karriär som processoperatör, produktionsreparatör eller livsmedelstekniker.

✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat

Behörighetskrav

• Gymnasieexamen eller motsvarande
• Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »

Utbildningsstart
Påbörjad (Vårterminen 2025)
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
210 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Helsingborgs kommun)
Satellitort
Kristianstad
Restplats finns

Processtekniker smart industri

KYH

✓ Kostnadsfri & CSN-berättigad YH-utbildning. 

 

Som Processtekniker är du expert på underhållssystem, logistik, automationssystem, lean och processtyrning. Du övervakar, underhåller och driftar digitala processystem så som IoT, AI och robotik. Målet är att minimera driftstörningar och onödiga kostnader som kan orsakas av stopp, fel eller haverier i produktionen. 

Behörighetskrav
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i någon av följande kurser:

  • Praktisk ellära
    Eller
  • Matematik 2

    Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på! Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!

    Platsbunden via Gällivare, Hudiksvall, Katrineholm & Norrtälje. 
Utbildningsstart
Påbörjad (Vårterminen 2025)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Branscher
Data & IT
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Gällivare kommun)
Satellitort
Hudiksvall, Katrineholm, Norrtälje
Restplats finns

Energitekniker med specialisering vindkraft

Campus Varberg

Energibranschen är i dag en av de snabbast växande marknaderna, globalt, i Europa och i Sverige. Den negativa klimatutvecklingen måste snabbt bromsas upp vilket gör det nödvändigt att gå från dagens fossila energiproduktion till förnybara energikällor som vind-, sol-, våg- och vattenkraft samt biomassa.

I Sverige är vindkraft den tredje största källan för elproduktion efter vatten- och kärnkraft. Vindkraftsel utgör 12 procent av den totala elproduktionen, en siffra som kommer att öka de närmaste åren. Detta gör att branschen kommer att ha ett ständigt växande behov av energitekniker med kompetens att sköta drift, löpande underhåll samt service av allt fler och större vindkraftsturbiner. 

Vindkraften byggs ut alltmer och den tekniska utvecklingen går snabbt. Arbetsplatserna är många och efterfrågan på kompetens är stor. Exempelvis måst energibolagen och de svenska vindkraftsbolagen idag rekrytera tekniker från andra länder för att klara av det växande behovet kring drift, underhåll och service.

Utbildningens mål
Utbildningen har tagits fram i samarbete med flera av de ledande aktörerna inom energi- och vindkraftsbranschen. Under utbildningen görs flera studiebesök och du har möjlighet att göra din LIA (Lärande i arbete) både hos vindkraftleverantörer, servicebolag som energibolag.

Målet är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta som tekniker inom energi- och vindkraftsbranschen. Förutom god kännedom om vindkraftsteknik har du tillägnat dig kunskap inom energisystem, el, instrument, hydraulik, data samt miljö- och energieffektivisering.

Utbildningen är speciellt framtagen för att ge dig som studerande de kunskaper och färdigheter som energi- och vindkraftsbranschen efterfrågar och du ska direkt kunna börja arbeta som tekniker i grupp samt självständigt främst inom vindkraft.

Information om läkarintyg
För att få genomföra LIA-kurs krävs läkarintyg gällande höghöjdarbete enligt AFS 2005:6, 41-45§§. Resultatet från undersökningen kan komma att begränsa var LIA-kursen kan förläggas och vilken inriktning den studerande kan välja inom yrket.

Utbildningens innehåll i korthet:

  • Arbetsmiljö och säkerhet 
  • Datateknik och IT-kommunikation 
  • Elkraft för energitekniker 
  • Ellära för energitekniker 
  • Energiteknik 
  • Examensarbete med fokus mot vind och energi 
  • Hydraulik och mekanik 
  • Kraftanläggningar 
  • Kraftsystems uppbyggnad och underhåll 
  • LIA 1 
  • LIA 2 
  • LIA 3 
  • Miljö och hållbar utveckling 
  • Projektarbete och rapportskrivning 
  • Styr- mät och reglerteknik
  • Vindkraftsystem 
  • Tillämpad matematik för energitekniker

Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. B-körkort krävs.

Kontakt
Elin Rehn
Utbildningsledare

Utbildningsstart
Påbörjad (2025-01-15)
2026-01-12
Utbildningsslut
2026-12-18
2027-12-17
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Branscher
Övrigt
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Restplats finns

Trafiklärare

Yrkeshögskolan i Karlstad

Utbildningen till Trafiklärare är för dig som har en god pedagogisk och social förmåga och brinner för att utveckla andra. Här får du möjligheten att bidra till säkrare förare i samhället.

Arbetet är flexibelt och du varvar körlektioner med teorilektioner. Branschen står inför en spännande framtid med stor utveckling inom hållbarhet, pedagogik och teknik.

Praktik
Under din utbildning kommer du att praktisera på en trafikskola i 15 veckor under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

För att bli behörig trafiklärare
Vill du jobba som trafiklärare behöver du ansöka om godkännande hos Transportstyrelsen. För att kunna bli godkänd i en ansökan behöver du bland annat ha körkort, genomgått en trafiklärarutbildning och sedan genomgå Transportstyrelsens lämplighetsprövning.

Samarbete med näringslivet
Utbildningen sker i nära samarbete med näringslivet och har en ledningsgrupp med representanter från olika företag runt om i branschen.

Utbildningsstart
Påbörjad (Vårterminen 2025)
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Branscher
Pedagogik
Restplats finns

Installationssamordning

INSU - Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter

Installationssamordnaren, en yrkesroll som kräver bred allmänkunskap och helhetsperspektiv på projektets installationer och funktioner, ansvarar för att leda och samordna installatörernas arbete så att produktionen kan ske effektivt och utan störningar för alla inblandade parter.

I dagens byggprojekt utgör installationskostnader ofta hälften av den totala kostnaden, och innehåller komplexa och avancerade tekniska system och funktioner som utformas av specialister från olika discipliner. För att planera, styra och leda dessa projekt krävs djup förståelse och kunskap inom alla tekniska områden, så att rätt produkt kan levereras inom de ekonomiska och tekniska ramarna och på utsatt tid.

Utbildningsort
Distans med 3 laborationer på plats i Katrineholm.

I utbildningen förekommer moment som genomförs under dagtid och bestämda tider såsom tentamen, både digitala och på plats på ditt närmsta lärcenter eller hos oss på INSU, och laborationer (gäller endast de utbildningar där laboration ingår).

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till CSN-stöd.

Särskilda förkunskapskrav
Yrkeserfarenhet tre år heltid från elinstallations-, ventilations eller VS-branschen.

Utbildningsstart
Påbörjad (Vårterminen 2025)
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
95 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Katrineholms kommun)
Kort YH-kurs
Restplats finns